zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Ste za brezmejni pogled v naravo?

T. R., J. M.
07.03.2023 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V nekaj desetletjih smo prešli od majhnih in srednje velikih oken do zelo velikih, pravzaprav že steklenih sten. Te se v nekaterih bivalnih prostorih razprostirajo od stene do stene in od tal do stropa. S tem je stik notranjega sveta z zunanjim veliko bolj intenziven kot pri manjših oknih, razgled pa je lahko dih jemajoč, zlasti če je dom postavljen v naravo.

Pronicanje velike količine naravne svetlobe v prostor naredi dom bolj vabljiv in domač. Velike zasteklitve vizualno povečajo notranji prostor in omogočajo odlično povezanost notranjosti doma z zunanjo okolico. Vedeti moramo, da nobena luč ne more nadomestiti naravne svetlobe v prostoru. Naravna svetloba v delovnem prostoru povzroči boljše razpoloženje, zmanjšuje utrujenost in povečuje produktivnost. Velika okna, panoramske stene, zimski vrtovi in velike zasteklitve pa so tako rekoč sestavni del vsake novogradnje.

epr/Josko

Trend svetlih prostorov se bo nadaljeval

Ne le družinske hiše, tudi poslovne stavbe v današnjem času izrazito zaznamujejo velike steklene površine. Trend sodobne arhitekture so zelo svetli prostori. In nič ne kaže, da bo kmalu drugače. Arhitekturne smernice narekujejo vedno večje steklene površine, nevidne okvirje, zasteklitve od tal do stropa, zasteklitve z nevidnimi vertikalnimi in kotnimi spoji brez vmesnega profila. Trend je panoramski pogled iz notranjosti v naravo. Na vsak način pa morajo sodobna okna zadostiti vrsti tehničnih zahtev. Stavbno pohištvo mora združevati toplotno, sončno in zvočno zaščito ter izpolnjevati visoke zahteve za varnost pri uporabi.

Epr/Schüco/Andrzej Łopata

Tudi zaradi želja strank

Razlogov za vse večje steklene površine je veliko. Med njimi so vedno boljše statično tehnične karakteristike materialov oziroma sestavnih delov in sodobni načini montaž. Vse boljše so tudi izolativno tehnične karakteristike materialov oziroma sestavnih delov, pri čemer so izolativne vrednosti elementov takšne, da okno v hiši ne pomeni več izgub toplote, temveč ob pravilni umestitvi in uporabi celo pozitivno vpliva na ogrevanje/hlajenje doma. Poleg tega arhitekturni trendi narekujejo gradnjo s panoramskimi stenami - velike zasteklitve so umeščene malodane v vsak arhitekturno dovršen sodobni objekt. Tudi želje strank po naravni svetlobi vplivajo na izbor velikih oken. Dandanes ima marsikatera stavba vgrajen prezračevalni sistem, ki vseskozi dovaja svež in čist zrak, tako ni več potrebe po rednem odpiranju oken, kar omogoča več fiksnih zasteklitev. Ko ni več tolikšnih potreb po odpiranju oken, imajo lahko steklene površine manj profilov in večji del stekla, s čimer se nam ponuja nemoten in brezmejen pogled.

MIK Celje

Za skoraj vsak prostor

In kje najbolj pogosto zasledimo velike steklene površine? Najbolj popularni so dnevni prostori, ki se velikokrat združujejo s kuhinjo in jedilnico, vendar to še zdaleč ni vse. Ljudje praktično celotno vrtno stran hiše zasteklijo. Tudi spalnica, delavnica, garaža, kuhinja, pisarna in kopalnica niso izjema, ko se ljudje odločajo za velike steklene površine.

Ste kdaj pomislili, da je v kakšnem prostoru steklenih površin že preveč, in ste se v njih počutili kot v izložbi? Nekateri strokovnjaki pravijo, da smo pogosto že na zgornji meji. Velike mase oken ali vrat oziroma zasteklitev so izjemno težke in povzročajo težave monterjem. Vedno ni mogoče uporabljati dvigal, izdelki pa lahko tehtajo tudi več sto kilogramov. Poleg tega tudi okovja prihajajo na mejo svojih zmogljivosti. Kljub temu da so sodobni arhitekti zelo naklonjeni velikim steklenim površinam, je pri tem potrebna določena mera previdnosti in preudarnosti. Vsak posameznik se mora v svojem domu počutiti najbolje.

Velux

Kakovostna vgradnja

Dejstvo je, da še tako sodobno in kakovostno okno ne bo opravljalo svoje funkcije, če ne bo pravilno vgrajeno. Vgradnja oken naj bo skladna s smernico RAL (pogovorno znana kot RAL-vgradnja), tako bo zagotovljeno zmanjšanje izgub toplotne energije.

Pri vgradnji oken, skladno s smernicami RAL, se lahko na notranji strani stika zidu in okna kot tesnilo uporabi paronepropustna masa FD 300, trajno elastična mehkocelična pena pa zapolnjuje prostor med okvirjem in steno in deluje kot odličen toplotni izolator. Tako so spoji pri RAL-vgradnji paronepropustni z notranje strani in vodoodporni z zunanje strani, kar omogoča prehod pare iz prostora v okolje, ne pa tudi obratno. Oba specifična materiala sta narejena iz okolju prijaznih surovin.

Velika okna oziroma zasteklitve so izjemno težke in lahko povzročajo težave monterjem, saj tehtajo tudi več sto kilogramov. Zato je bistveno, da montažo opravijo usposobljeni monterji iz podjetja z dobrimi referencami.
Epr/JoskoErfal

Pred nakupom pomislite tudi na servis

Če ste tik pred nakupom oken, je pomemben tehten premislek pred izbiro ponudnika. Veliko ponudnikov je dobrih, še več pa manj dobrih, zato je treba upoštevati vse od svetovanja preko kredibilnosti podjetja, uporabljenih materialov, referenc, montaže do poprodajnih aktivnosti. Kajti v letih, ko vam bodo okna služila, bo kdaj treba tudi kaj servisirati ali zamenjati kakšen potrošni material.

Pronicanje velike količine naravne svetlobe v prostor naredi dom bolj vabljiv in domač.
Epr/Josko

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?