zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Zakaj v spalnici ni dobro imeti ogledala

J. M.
06.12.2022 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Prva ogleda so nastala na območju današnje Turčije že pred osmimi tisočletji, narejena pa so bila iz poliranega kamna obsidiana. Kakšnih 2000 let kasneje so v Mezopotamiji in potem še v starem Egiptu zrcala oblikovali iz bakra. Stari Grki in Rimljani so jih izdelovali iz kositra, brona, srebra in zlata. Prva steklena ogledala pa izvirajo iz 1. stoletja z ozemlja današnjega Libanona.

Sodobna ogledala so izdelana iz stekla, prevlečenega z aluminijem, srebrom ali drugo gladko svetlobo odbijajočo plastjo kovine, ki se nato prelakira z dvema plastema posebnega premaza, da se zrcalo utrdi in postane odpornejše proti mehanskim in kemičnim vplivom.

Ustrezen slog

V trgovinah je na voljo pestra ponudba ogledal raznih velikosti in oblik, tudi okvirji so zelo različni. Seveda morate najprej vedeti, kam boste sploh postavili ogledalo, in se na podlagi izmere stene in prostora ter barv in materialov pohištva odločite, kakšno zrcalo bo krasilo dom.

Iz več kosov ali enega

Najprimernejša za bivalne prostore so ogledala v enem kosu, kajti takšna, ki so sestavljena iz več delov ali zložena kot mozaik, razbijejo sliko in navadno ne dajo najboljšega občutka, saj se ob pogledu vanje počutimo, kot da kakšen del telesa ni na svojem mestu. Lahko pa ogledalo, sestavljeno iz več kosov, umestite nekoliko višje. Takšna združba ogledal bo poskrbela za zanimivo igro svetlobe in odsevov.

Shutterstock

Kaj pa v spalnici?

Postavitev ogledala v spalnico ni priporočljiva. Zgodi se namreč lahko, da se sredi noči, ko se prebudite iz spanja, prestrašite, ko zagledate lastni odsev na drugem koncu sobe, misleč, da je v prostoru tujec. Svetovalci za feng šuj pa denimo poudarjajo, da ogledala s svojimi nevidnimi in aktivnimi energijami vznemirjajo duha in dušo ter motijo spanec. Ogledalo se namreč prišteva k elementu vodi, ta pa lahko izzove moreče sanje in vpliva na delovanje srca in ledvic.

Shutterstock

Če se kljub vsemu nočete odreči ogledalu v spalnici, ga zakrijte, kadar ga ne uporabljate, ali ga pritrdite na notranjo stran omarnih vrat, da se vanj pogledate, ko pomerjate oblačila. Oblačila, ki jih imate v omari z ogledalom, naj bodo vedno pospravljena, da se bo od tam zmeraj zrcalil red.

Če imate v bližini spalnice garderobo, ki je prostorsko ali z omarami ločena od spalnice, si dajte duška, kajti v prostoru, kjer se preoblačimo, je priporočljivo imeti veliko ogledalo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?