S kreditom do nepremičnine: Pridobite več bančnih ponudb in se dodatno pogajajte

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
23.02.2022 02:00

Navadni ali hipotekarni kredit - kaj izbrati? In kakšna so tveganja kreditiranja, brez katerega si danes težko privoščimo lastno stanovanje, prenovo ali gradnjo hiše. Čeravno se zdi, da tako ugodnih stanovanjskih kreditov doslej še ni bilo, je potrebna previdnost, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Povpraševanje po nepremičninah v Sloveniji ne pojenja, s tem pa se veča tudi zanimanje za stanovanjska posojila. Najem dolgoročnega kredita je povezan tudi s tveganji. Nihče ne more predvideti vseh težav, ki jih lahko prinese prihodnost, ali pa se povsem zaščititi pred njimi. Kljub temu pa je mogoče nekatera tveganja omiliti, če se jih zavedate in ste nanje pripravljeni, opozarjajo pri pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer smo preverili, na kaj je treba pri najemu kredita paziti, kakšno obrestno mero izbrati in tudi, ali je bolje vzeti klasičen stanovanjski kredit ali hipotekarnega.

Ko se odločimo, da za investicijo v nepremičnino potrebujemo bančno posojilo, je priporočljivo na osnovi celovitega pregleda prihodkov in izdatkov najprej narediti samooceno zneska še sprejemljive mesečne obveznosti, ki ga lahko glede na svoje finančne zmožnosti namenimo za odplačevanje dolga, ne da bi pri tem prekomerno obremenili svoje finance, svetuje Marko Tretnjak iz ZPS. Za bolj zanesljivo oceno finančne zmožnosti priporoča vključitev podatkov oziroma stroškov življenja in bivanja za daljše časovno obdobje, na primer v zadnjem letu. "Tako bomo zajeli tudi manj pogoste, periodične transakcije, ki so vezane le na določen mesec," razmišlja Tretnjak.

Ni se dobro zanašati na oglase

Pri iskanju možnosti financiranja se ljudje po besedah sogovornika iz ZPS ne bi smeli preveč zanašati na razna oglasna sporočila ponudnikov. Pogosto se namreč izkaže, pravi Tretnjak, da "izredno ugodno" ali "najboljše" posojilo ni nujno najugodnejša izbira. Zato je najbolje, da si nekdo, ki potrebuje posojilo, pridobi ponudbe različnih ponudnikov in jih primerja med seboj. Prav tako Tretnjak priporoča, da se o končni ponudbi s posameznimi ponudniki še dodatno pogajate. Posebno previdnost v ZPS svetujejo pri izbiri vrste obrestne mere. "Marsikaterega potrošnika lahko premami ugodnejša spremenljiva obrestna mera ob odobritvi, vendar pa skozi (dolgo) dobo odplačevanja obstaja možnost zvišanja Euriborja ter posledično skupnih stroškov in zneska mesečnih plačil, kar lahko v skrajnem primeru privede tudi do oteženega odplačevanja kredita," poudari Marko Tretnjak. Kot nadaljuje, je trenutna vrednost Euriborja še vedno negativna, vendar bi se lahko to z naraščajočo stopnjo inflacije kaj kmalu spremenilo. "Fiksna obrestna mera je nekoliko višja, a potrošniku ne bo treba skrbeti za morebitna povišanja mesečnih plačil," razmišlja sogovornik.

S klasičnim kreditom postanete takoj pravni lastniki nepremičnine in nepremičnino zastavite v korist upnika, v primeru lizinga pa nepremičnina ostane v lasti lizinške hiše, vse dokler kredit ni odplačan v celoti.
Shutterstock

Razlika - lastništvo nepremičnine

Na vprašanje, ali je danes bolje na banki vzeti kredit ali hipotekarni kredit, Marko Tretnjak meni, da je izbira odvisna od različnih dejavnikov, predvsem pa od osebnih preferenc in okoliščin posameznika, zato je pomembno, da se potrošniki dobro informirajo o pogojih ene in druge možnosti financiranja nepremičnine, in to ne pri enem, marveč pri več ponudnikih, da si zagotovijo najboljše možne pogoje. Sicer pa je postopek za pridobitev posojila v obeh primerih precej podoben, zagotavlja Tretnjak, bistvena razlika je v lastništvu nepremičnine. "S klasičnim kreditom postanemo takoj pravni lastniki nepremičnine in nepremičnino zastavimo v korist upnika, v primeru lizinga pa nepremičnina ostane v lasti lizinške hiše, vse dokler kredit ni odplačan v celoti. Običajno je lastna udeležba sredstev pri lizingu nižja kakor pri kreditu," pojasni sogovornik iz ZPS.

Previdnost nikoli ni odveč

So potrošniki pri jemanju bančnih posojil dovolj zaščiteni oziroma kje se lahko pozanimajo o svojih pravicah, še povprašamo strokovnjaka iz ZPS. Svetuje, da je najboljša zaščita, da pridobimo vse potrebne dokumente. "Od izbranega ponudnika, pri katerem bomo dobili bančno posojilo, je treba pridobiti brezplačen izvod osnutka pogodbe, da se bomo lahko v svojem konkretnem primeru vnaprej predhodno podrobneje seznanili s svojimi pravicami in obveznostmi," pravi Tretnjak. Po njegovih besedah je področje kreditiranja in potrošnikovih pravic pri nas urejeno z Zakonom o potrošniških kreditih (ZPotK-2), ki z vrsto pravil zavezuje ponudnike k odgovornemu ravnanju s potrošniki v vseh fazah kreditnega razmerja ter natančno določa pravice potrošnikov, kamor sodijo na primer pravica potrošnika do predhodnih informacij, pravica do odstopa od pogodbe, možnost delnega ali celotnega predčasnega vračila dolga, pravica do izvensodnega reševanja sporov ...," še pojasni Tretnjak in doda, da lahko številne koristne informacije in napotke, ki jih je dobro poznati in upoštevati ob najemu posojila za nepremičnino, najdete tudi na spletni strani ZPS (www.zps.si).

Posebno previdnost je treba nameniti vrsti obrestne mere. Marsikaterega potrošnika lahko premami ugodnejša spremenljiva obrestna mera ob odobritvi, vendar pa skozi dolgo dobo odplačevanja obstaja možnost zvišanja Euriborja in skupnih stroškov ter zneska mesečnih plačil.
Shutterstock

Nepoštena poslovna praksa

Ena od pasti pri jemanju bančnega posojila je po Tretnjakovih besedah predvsem nesorazmerje pravic in obveznosti v posojilnih pogodbah s spremenljivo obrestno mero, saj je večina ponudnikov v pogodbe vključila dodatno klavzulo, ki jih ščiti pred negativno obrestno mero Euribor, za potrošnika pa zaščite v primeru njegove rasti ni. Takšna poslovna praksa je po mnenju ZPS nepoštena in razlog več za tehten premislek pri izbiri vrste obrestne mere financiranja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta