Luksuzna stanovanja v Sloveniji: Milijon evrov za vilo z bazenom, pet tisočakov za kvadratni meter vrhunskega dizajna, penthouse z razgledom ...

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.10.2021 02:00
To je delček ponudbe nepremičnin na slovenskem trgu, ki ponujajo več kot druga stanovanja. Vendar kaj v resnici predstavlja luksuz?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žakelj

Na slovenskem trgu nepremičnin je oživela ponudba luksuznih nepremičnin. Še največ prestiža se trenutno gradi v prestolnici, cene kvadratnega metra pa ponekod krepko presegajo deset tisoč evrov. Kljub temu kupcev ne manjka, zatrjuje dober poznavalec nepremičninskega dogajanja v Ljubljani Aleš Goršak. Čeravno Daniel Angel Sauli iz KW Slovenia ocenjuje, da si lahko luksuzne nepremičnine pri nas privošči približno štiri odstotke Slovencev, je Goršak prepričan, da se prav v kriznih razmerah pojavi nekaj novih milijonarjev.

Milijon za vilo v Mariboru in na Primorskem

Vrednost nepremičnin je izjemno visoka tudi na Primorskem, kjer je ponudba prestižnih stanovanj in vil konstantna. Cene dvosobnih stanovanj v Piranu dosegajo vrednost 200 tisoč ali več, vile pa tudi milijon evrov. A dejstvo je, da niti mariborski nepremičninski trg ne počiva. Vila z bazenom pod Pohorjem za milijon evrov in obnovljeno stanovanje z vrhunsko opremo, katerega kvadratni meter je vreden kar 5000 evrov, sta samo del prestižne ponudbe nepremičnin na Štajerskem. Eden od ponudnikov tako imenovanih nadstandardnih nepremičnin v Mariboru, podjetje Novogradnje Maribor, tovrstna stanovanja ponuja v zadnjih etažah novogradenj. Povpraševanje po njih je, kot pojasni Luka Jurić iz tega podjetja, kupci namreč pogosto iščejo vmesno alternativo med hišo in stanovanjem. Zanimanje je veliko zlasti med mladimi, presenetljivo opaža Jurić, ki bivanju v penthausu dajejo prednost pred bivanjem v hiši.

Fakro

Kot luksuz se ponuja marsikaj

Kdo so kupci najdražjih nepremičnin, ve tudi nepremičninski strokovnjak Daniel Angel Sauli. Pravi, da prevladujejo premožni Slovenci, lastniki dobro stoječih podjetij in tujci, ki imajo Slovenijo za svoj drugi dom ali v nakupu prestižne nepremičnine vidijo predvsem priložnost za donosno investicijo. Povpraševanje po stanovanjih in hišah, ki ponujajo nekaj več, je po njegovih ocenah relativno močno, medtem ko ponudba tovrstnih nepremičnin v Sloveniji, zlasti pa v Mariboru, ni velika, še doda Sauli, saj redko katera nepremičnina po njegovem mnenju tudi dejansko izpolnjuje kriterije luksuza. Podobnega prepričanja je tudi Branko Potočnik iz nepremičninskega podjetja Insa nepremičnine: "Če malo pobrskate po spletu, boste hitro ugotovili, da se kot luksuz ponuja marsikaj. Od stanovanj, ki so malo lepše pobarvana in urejena v sodobnem slogu Ikee, do resnično razkošnih in lepo urejenih hiš in vil."

Sta tisto nekaj več bazen ali savna?

Kot pravi Luka Jurić iz podjetja Novogradnje Maribor, se pogosto nadstandardno oziroma luksuzno zamenjuje s sodobnim načinom bivanja, saj se je način bivanja v stanovanjih in stanovanjskih soseskah skozi desetletja spremenil. Kot doda, sodobna tlorisna postavitev in uporaba boljših materialov sami po sebi še ne pomenita nadstandarda. Ta predstavlja nekaj več. Zato so v projektih, ki jih predstavljajo, kot pravi, prestižna stanovanja vedno umeščena v najvišja nadstropja novogradenj, imajo prostorne terase, zagotavljajo lep razgled, dovolj zasebnosti, odlikuje jih funkcionalni tloris na večji površini. Dodana vrednost je po mnenju sogovornika neposreden dostop do stanovanja z dvigalom, ne nazadnje pa tudi sodelovanje s kupci, ki so, kot zatrjuje Jurić, ves čas aktivno vključeni v proces zasnove stanovanja in njegovo izvedbo. Predstavo o tem, kaj predstavlja nepremičnina, ki se razlikuje od drugih po tem, da je nekaj več, ima tudi Branko Potočnik. Prepričan je, da je lahko nepremičnina luksuzna, če se ponaša z opremo, ki je v drugih nepremičninah ne boste našli - od bazena, savne do druge vrhunske opreme.

Luksuzna stanovanja bi morala biti na izbranih lokacijah v mirnem okolju, s prostorno teraso, s katere se ne vidi k sosedu, a ponuja prelepe panoramske razglede.
Shutterstock

Cena ni kriterij, je pa lokacija

Vsekakor mora prestižna nepremičnina v vseh pogledih izpolnjevati najvišja merila bivanja, poudari Daniel Angel Sauli. Pogosto se zgodi, da izpolnjuje zgolj en kriterij - ima visoko ceno - in nepremičnino kupec že prodaja kot luksuzno. Za Saulija mora ta izpolnjevati več kriterijev: kot prvo mora biti na elitni ali pa vsaj izjemni lokaciji, kjer so stanovalcem zagotovljeni zasebnost, razgled in dostop do narave. Sama stavba pa mora biti svojevrsten presežek tako v oblikovnem, prostorskem kot tehnološkem smislu, medtem ko morajo bivalni prostori uresničevati najvišja merila za udobje bivanja. Kot poudari Mojca Žižek Mesarec iz družbe Galea nepremičnine, v Mariboru prestižne nepremičnine najdemo samo v središču mesta. Izpostavi vile v Tomšičevem drevoredu, pri katerih so bili nekoč uporabljeni le vrhunski materiali in vrhunska oprema in kjer so podpisani še znani arhitekti, in nekaj stanovanj v samem mestnem jedru. Žižek Mesarčeva opozori, da beseda luksuz, ki izvira iz latinskega izraza luksuria, pomeni ekstravagantnost, razkošje, torej nekaj, kar presega zadovoljevanje potreb od povprečnega. "Pri luksuznih nepremičninah govorimo o večjih nepremičninah, ki so grajene in opremljene z razkošnimi materiali, predvsem pa po videzu odstopajo od drugih."

Standardov v Sloveniji nimamo

Da v Sloveniji ni interpretirano, kaj je to nadstandard in kaj luksuz, pa opozori Primož Pinter, direktor gradbenega podjetja Primius gradnje, čeprav se po njegovem mnenju velika večina investitorjev tega ne zaveda. "Obstaja verjetnost, da tega niti ne vedo, ali pa 'luksuz' uporabljajo kot orodje v svojih marketinških aktivnostih," je prepričan gradbinec. Pravi, da imamo v Sloveniji dva nepremičninska trga, kjer stanovanja in hiše sodijo v zelo visok cenovni razred: v Ljubljani in na Obali. Visoka cena pa po besedah Pinterja še ni noben argument, da se nepremičnina trži kot luksuz. Še bolj zapleteno je v Mariboru, kjer, kot pravi, sploh ne moremo govoriti o standardih, kaj šele o luksuzu. Se pa strinja, da je lokacija, kjer se določena nepremičnina nahaja, zagotovo predpogoj za nekaj več, za neko dodano vrednost nepremičnine. "V Mariboru bi bile nepremičnine, ki se nahajajo v Tomšičevem drevoredu, edine, ki bi jih lahko pogojno uvrstili v razred, ki nekoliko odstopa od drugih," razmišlja Pinter. Na vprašanje, kaj je torej tisto nekaj več na področju ponudbe nepremičnin v Mariboru in na katerih področjih bi morali investitorji tekmovati med sabo, odgovarja: "V trajnostni gradnji. Stavba se mora v celoti reciklirati ob koncu njenega trajnostnega cikla." Energetsko učinkovitost uvrsti med ključna področja. Tega se, kot kaže, dobro zavedajo tudi pri še enem mariborskem investitorju, podjetju SH Global, kjer nepremičnine, ki predstavljajo nekaj več od drugih - tudi sami jih gradijo -, opišejo kot nizkoenergijske, funkcionalne in moderne z brezčasno arhitekturo, prostornimi tlorisi in kvadraturo, nahajajo pa se na izbranih lokacijah v mirnem okolju s prelepimi panoramskimi razgledi. A trajnostna gradnja, opozori Primož Pinter, danes še vedno ni luksuz, bo pa kmalu, že jutri, namesto da bi postala standard, še sklene sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta