Stanovanja, ki pritegnejo: Zares kupujete nadstandard ali zgolj mačka v žaklju?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
07.05.2021 02:00
So v Sloveniji prodajane nepremičnine, ovrednotene kot nadstandardne ali luksuzne, v resnici to ali gre zgolj za nepoznavanje? Vprašanje smo zastavili nepremičninskim strokovnjakom, graditeljem in ponudnikom stanovanj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V Ljubljani se v teh pandemičnih časih več kot kadarkoli prej gradi tako imenovanih luksuznih novogradenj, ki jih nekateri imenujejo tudi nadstandardne. Med večjimi projekti izstopajo Schellenburg, Šumi in RB Elipse. Schellenburg, kjer so petino stanovanj že prodali, bo obsegal palačo in vilo s 125 stanovanji. Najdražje stanovanje meri 333 m2, cena pa je slabe 4 milijone evrov, kar pomeni, da stane kvadratni meter 11.670 evrov. Na drugem koncu mesta raste center Šumi. Hotelsko-stanovanjski objekt naj bi dokončali do konca leta, poleg hotela bo v njem 96 stanovanj, četrtina med njimi je že prodanih. Cene: od 380.000 evrov do milijona in pol, kar pomeni, da je povprečna cena kvadratnega metra dobrih 5000 evrov. Na Roški cesti gradijo prvo stolpnico v obliki elipse s 65 stanovanji, povprečna cena kvadratnega metra je 4000 evrov, najdražje stanovanje pa bo stalo milijon sto tisoč evrov. V Ljubljani se gradi tudi več manjših prestižnih stanovanjskih objektov, kjer se cene kvadratnega metra gibljejo med 4000 in 9000 evri.

Nadstandard si razlaga vsak po svoje

In kako je v Mariboru? V mestu pod Pohorjem je stanje nekoliko drugačno. Stanovanj, ki predstavljajo nekaj več, je zgolj za vzorec, trenutno se kot nadstandardna prodajajo stanovanja Rezidence Sunset Elite, kjer stane najdražje stanovanje približno 200 tisoč evrov, nekoliko cenejše je penthaus stanovanje v še nezgrajeni soseski Sončne terase v Košaškem dolu. A Mariborčani so glede uporabe besede nadstandard previdni. Branko Potočnik, direktor nepremičninske agencije Insa nepremičnine, pojasni, da si stroka ni enotna, kaj nadstandard sploh predstavlja. Zato termin vsak uporablja in razume drugače, opozori Potočnik. "Za mnoge so nadstandardna nova stanovanja ali tista, ki so tehnično bolje urejena. Kaj od tehnične opreme naj ima stanovanje, da ga lahko označimo kot nadstandardnega, pa ni določeno," pojasni nepremičninski strokovnjak in še opozori, da vsaka novogradnja še ni nadstandardno stanovanje. Zato raje uporablja izraze "dražja in bolj kvalitetna stanovanja", katerih značilnosti so, kot nadaljuje, da so dobro tehnično zgrajena, prostorna, z lepo teraso in lastnim etažnim ogrevanjem, imajo velike steklene površine, predvsem pa so na dobri lokaciji. Za takšna boljša stanovanja je po besedah sogovornika tudi v Mariboru vedno zanimanje. "Stranke iščejo dom na privlačni lokaciji, ena od glavnih zahtev je prostorna terasa ali vsaj balkon z lepim razgledom, dve lastni parkirni mesti v podzemni garaži, medtem ko je v večstanovanjski zgradbi nepogrešljivo dvigalo," našteva standarde pri nakupu stanovanj Potočnik, ki še opaža, da tovrstna stanovanja dosegajo visoke cene, zanje pa obstaja konstantno zanimanje.

Kot nadstandardna nekateri označujejo stanovanja, ki ponujajo lep razgled, dovolj zasebnosti, kakovostne tlorise na večji bivalni površini.
Shutterstock

Povpraševanje ne pojenja

Luka Jurič iz podjetja Novogradnje Maribor se strinja, da je razumevanje nadstandarda in tega, kaj ta beseda v gradnji predstavlja, različno. Hkrati pa ugotavlja, da se kar nekaj investitorjev odloča za gradnjo tako imenovanih nadstandardnih stanovanj in da to postaja novi trend tudi v Mariboru. Na to opozori tudi Vasja Crnjakovič, direktor agencije RE/MAX nepremičnine v Mariboru in vodja agencije RE/MAX Premium v Celju, in pravi, da je povpraševanje po dražjih in kakovostno zgrajenih nepremičninah na privlačnih lokacijah izredno veliko.

"Pogosto se nadstandardno zamenjuje s sodobnim načinom bivanja, saj se je način bivanja v stanovanjih in stanovanjskih soseskah skozi desetletja spremenil," razmišlja Luka Jurič in še pojasni, da sodobna tlorisna postavitev ter uporaba boljših gradbenih materialov in produktov sama po sebi še ne pomenita nadstandarda. "V skupini Novogradnje Maribor projekte zastavljamo tako, da nadstandardna stanovanja predstavljajo manjši delež vseh stanovanj, ta pa so res nadstandardna," trdi Jurič. Na vprašanje, kaj to konkretno pomeni, pa pojasni, da imajo vsa stanovanja s to oznako prostorne terase, ki nudijo lep razgled, dovolj zasebnosti in kvalitetne tlorise na večji bivalni površini. Večina teh stanovanj je štiri- oziroma petsobnih, še doda Jurič, in da je posebnost nekaterih stanovanj tudi neposreden dostop iz dvigala. Kot nadstandardne nepremičnine, "ki to dejansko so", pa označi tako imenovana penthouse stanovanja, ki so v najvišjem nadstropju zgradb. Jurič zatrjuje, da povpraševanja po tovrstnih stanovanjih ne manjka, saj jih zlasti v Mariboru primanjkuje.

"Nadstandardnih stanovanj v Mariboru ni!"

Precej bolj natančen glede terminologije stanovanj, ki se prodajajo kot nadstandardna ali luksuzna, je Primož Pinter, direktor gradbenega podjetja Primius gradnje in investitor gradnje novonastale stanovanjske soseske na Studencih v Mariboru. Po njegovem mnenju v Sloveniji nimamo določenih standardov na področju stanovanj. "Ni nam znano, kaj je standard, nadstandard in kaj je luksuz," pravi Pinter. Opozori, da bi morali, vse dokler standardi ne bodo natančno določeni, nekatere marketinške fraze, kot so prodaja tako imenovanih nadstandardnih stanovanj, prepovedati, saj jih, tako Pinter, nekateri investitorji prepogosto in popolnoma neupravičeno uporabljajo oziroma ponujajo mačka v žaklju. Še več: gradbinec je prepričan, da nepremičnine z ložami, velikimi balkoni, parkirnimi mesti, ogrevanjem s toplotno črpalko, prezračevanjem in še čim predstavljajo zgolj osnovno. "Zagotovo pa ne nekaj, kar bi lahko imenovali kot dodano vrednost. Torej se danes v Mariboru prodajajo novogradnje, ki zadostujejo samo osnovnim predpisom. To velja popolnoma za vse ponudnike oziroma investitorje v Mariboru," je nedvoumen Pinter, ki na vprašanje, ali v mestu nimamo nadstandardna stanovanja, odgovori pritrdilno. In kaj je tisto, kar manjka, da bi bila določena nepremičnina res nadstandardna? "Vprašanja, ki jih je treba zastaviti, ko govorimo o pogojih za izpolnjevanje zahtev po dosegu nadstandardnosti, so denimo, ali se stavba lahko v celoti reciklira, kakšen je delež obnovljivih virov, ali so upoštevane potrebe za slabovidne, ljudi z omejeno mobilnostjo, so večstanovanjske stavbe nizkoenergijske, če že ne ničenergijske, kjer je energijska bilanca izenačena ... In še bi lahko našteval," še opozori Primož Pinter.

Za mnoge so nadstandardna nova stanovanja ali tista, ki so tehnično bolje urejena.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta