Leto 2020 je po feng šuju leto kovine: Estetski in dolgo obstojen material

Tina Recek Tina Recek
14.02.2020 01:15

Včasih je ne opazimo, saj je lahko v interierju skrita, če pa jo postavimo na ogled, zažari v polnem sijaju ali surovi pristnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Massivum

Leto 2020 je po feng šuju leto kovine - ta element naj bi prinašal v dom eleganco, uspeh, obilje. Sicer pa kovina velja za nepogrešljiv, trpežen, estetski in dolgo obstojen material v opremljanju. Oblikovalka interierja Petra Zupančič iz biroja Duxa interier naniza, kaj vse si lahko omislimo v notranji opremi iz tega materiala: kljuke, lestence, okvirje slik, kovinske pipe, pomivalna korita, podnožja za mize, stole, omare, knjižne regale, luči, vaze ... Prav tako so lahko iz kovine večji elementi, na primer predelna kovinska stena, ograja ob stopnicah, ali praktični ter dekorativni elementi, kot so ura, kotiček za drva pri kaminu, obešalniki, klubske mizice. "Kovina je velikokrat tudi skrita, ker predstavlja konstrukcijski element. Konzolne stopnice, skrita konstrukcija v mizi, stolu, ozadju postelje," še našteje sogovornica in izpostavi, da je kovinska stopniščna ograja nekaj, kar je pogosto prisotno v domovih. Če ne v celoti, pa vsaj kot stebrišče, osnova, na katero je potem vpet oziroma pritrjen les ali kateri drugi material.

Kovina potrebuje tudi nasprotje

Marsikateri stanovalec se odloči za predelne stene iz kovine, ki jo odlikuje to, da lahko prenese velike dimenzije, hkrati pa zavzame izjemno malo prostora. Kadar bi radi prostor odprli tako, da odstranite določeno nosilno steno in jo nato nadomestite z drugim podpornim elementom, kovina prevzame vlogo nosilca ali preklade. V takem primeru lahko kovinski okvir ali samo steber nadomesti steno. Kaj pa, če z večjimi kosi pohištva ali predelnimi stenami iz kovine opremimo dom - kakšen učinek ima v tem primeru kovina na preostalo opremo in kako vpliva na počutje stanovalcev? Oblikovalka interierja odvrne, da kovina, ki je hladen material, potrebuje svoje nasprotje v toploti. Zelo preprosto jo lahko uravnotežimo s toplimi materiali, kot sta les in tkanina. Močno vlogo pri tem ima tudi barva. Predvsem topli odtenki lahko izjemno pripomorejo k temu, da se kljub večji količini kovine ustvari učinek topline.

Pri vhodu lahko obiskovalce pozdravijo korita iz večnega materiala - kortena.
Marko Popit
Visoka greda iz kortena? Zakaj pa ne. S takim materialom ne bo dela z vdrževanjem.
Marko Popit

Mešanje stilov

Zupančičevo smo povprašali, ali se kovina bolj poda v novogradnjo ali v objekt starejše gradnje. "Pravilo je, da dandanes ni več pravil. Današnji trendi mešajo skupaj stile, ki jih v preteklosti nikoli ne bi. In to je tisto, kar je najbolj zanimivo. Predstavljajte si staromeščansko stanovanje s svojevrstnim pridihom in potem znotraj eno steno, ki je v celoti oblečena v kovinske plošče industrijskega stila. Ali pa moderno minimalistično opremljeno stanovanje, polno kovinskih elementov, v katerih nenadoma srečamo baročno ogledalo ali pa renesančni fotelj," poznavalsko odvrne sogovornica in opozori, da se kljub vsemu lahko zgodi, da je kovine v prostoru preveč. To lahko občutite tam, kjer ni zaves, preprog, oblazinjenega pohištva. Takrat se kovina bolj vidi in občuti. Lahko je bolj opazna tudi, če je veliko kroma, ki zaradi sijaja še posebno izstopa.

Tudi zunaj hiše

Kovino lahko srečamo tudi v okolici hiše. Je namreč zelo prikladna kot konstrukcijski element. Precej pogosto se uporablja za nadstrešek za avto, teraso ... Prav tako je hvaležen material pri izdelavi najrazličnejših elementov, kot so zunanji kamin, del letne kuhinje, klubske mizice. Moramo pa zunaj biti pazljivi, katero kovino izberemo. Niso namreč vse kovine primerne za eksterier, zaključi notranja oblikovalka.

Uporaba kovine na vrtu nikakor ni omejena zgolj na ograje, temveč so lahko iz kovine izdelani tudi najrazličnejši kosi opreme, lonci za rože in dekorativni elementi.
Fink
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta