Izraba energije: Ne le sonce, tudi veter lahko spretno izkoristimo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
04.05.2021 02:00
V Sloveniji v zadnjih letih beležimo porast zanimanja za sončne elektrarne, potencial vetra pa je pri nas še vedno premalo izkoriščen, saj je vetrnih elektrarn zgolj za vzorec. Tehnologija vetrnih elektrarn je zelo napredovala, zato bi jih bilo smotrno uporabljati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Obnovljivi viri energije, kot sta veter in sonce, so v EU v prvi polovici preteklega leta presegli fosilna goriva in postali osrednji vir električne energije. Energija sonca je v Sloveniji dobro izkoriščena, število sončnih elektrarn se veča, kar pa ne moremo trditi za vetrne elektrarne. Kljub majhnemu številu postavljenih vetrnic v Sloveniji so v podjetju Petrol prepričani, da potencial vetra v naši državi ni zanemarljiv in bi ga bilo treba izkoristiti. Opozarjajo, da je tehnologija vetrnih elektrarn zelo napredovala, zato se na področjih, kjer imamo nekoliko nižje povprečne hitrosti vetra, uporabijo turbine z večjimi premeri rotorjev (>140 m). "Na ta način lahko čim bolje izkoristimo dani potencial vetra," pravijo Petrolovi strokovnjaki. Kaj je razlog za to, da v Sloveniji na področju proizvodnje električne energije iz vetra capljamo za razvitim svetom, kjer so vetrne elektrarne tako razširjene in zanimive kot sončne? V Petrolu odgovarjajo, da je pri nas preveč omejitev pri umeščanja vetrnic v prostor in pridobivanju dovoljenj. Kot najugodnejša področja za realizacijo projektov pridobivanja električne energije iz vetra pa izpostavijo jugozahodni, južni in severni del Slovenije.

Proizvodnja vetrne energije se je na svetovni ravni med letoma 2009 in 2013 podvojila, glede na projekcije Mednarodne agencije za energijo pa bi lahko veter do leta 2030 postal največji vir električne energije v EU.
Shutterstock

Jasna strategija Hrvaške

Veliko bolje znajo energijo vetra izkoristiti na Hrvaškem. V podjetju Petrol postrežejo s podatkom, da pri naših južnih sosedih, kjer imajo izkušnje s postavitvijo vetrnih elektrarn, trenutno obratuje njihov vetrni park z močjo 20 MW. Postavljena je v Šibeniku, druga vetrna elektrarna, moči 30 MW, se gradi v okolici Knina, še ena pa je, kot pojasnijo sogovorniki, v razvoju. "Ključne prednosti postavitve tovrstnih elektrarn so, da imamo pri proizvodnji električne energije majhne vplive na okolje, ustvarjajo se nova delovna mesta, cena električne energije pa je nižja oziroma konkurenčnejša kot pri drugih virih, ki uporabljajo konvencionalna goriva, kar prinaša pozitivne učinke na gospodarstvo," poudarijo v Petrolu in še dodajo, da ima Hrvaška zelo jasno strategijo glede izrabe obnovljivih virov in ustrezen zakonodajni okvir, ki omogoča investitorjem uresničitev teh projektov.

Vetrni park za 12 tisoč gospodinjstev

Posamezna vetrna elektrarna lahko z električno energijo oskrbi kar nekaj gospodinjstev. Koliko, je odvisno od proizvedene električne energije posamezne vetrnice. Za primer sogovorniki navedejo svojo elektrarno na Hrvaškem, ki z močjo 20 MW z elektriko oskrbuje približno 12 tisoč gospodinjstev. "Skupaj z vetrno elektrarno, ki se zdaj gradi, pa bomo zagotovili oskrbo z električno energijo približno 35 tisoč gospodinjstvom," povedo v Petrolu. Na vprašanje, ali je prednost vetrne elektrarne lahko tudi v tem, da postane območje, kjer stoji, energetsko samooskrbno, sogovorniki iz Petrola pojasnijo, da je za doseganje energetske samooskrbnosti treba kombinirati različne proizvodne vire električne energije, prednostno iz obnovljivih virov – veter, sonce, voda, ki se jih po potrebi dopolni z okoljsko sprejemljivejšimi konvencionalnimi proizvodnimi viri. Ključno vlogo za doseganje energetske samooskrbnosti bodo po njihovih besedah v prihodnosti imeli hranilniki energije (baterija, vodik …).

Ključno vlogo za doseganje energetske samooskrbnosti bodo v prihodnosti imeli hranilniki energije. Eden takšnih je postavljen na območju tovarne Talum v Kidričevem. Njegova naloga je, da hrani energijo in premošča morebitne izpade električne energije ter zagotavlja večjo stabilnost prenosnega omrežja.
Andrej Petelinšek

Brez subvencij v Evropi

In kako je poskrbljeno za subvencije pri postavitvi vetrne elektrarne? V podjetju Petrol pojasnijo, da Evropa dojema tehnologijo proizvodnje električne energije iz vetrnih elektrarn kot zrelo in konkurenčno drugim virom tudi ob tržnih pogojih, zaradi česar ne namenja posebnih subvencij za samo izgradnjo in obratovanje teh elektrarn. "Se pa po evropskih državah pojavljajo premijski modeli, ki podpirajo investitorje vetrnih elektrarn, a so te podpore zelo blizu tržnim cenam električne energije," sklenejo sogovorniki iz Petrola.

Tehnologija vetrnih elektrarn je močno napredovala, zato se na področjih z nižjo povprečno hitrostjo vetra lahko uporabijo turbine z večjimi premeri rotorjev.
Foto: Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta