(FOTO) Ko izbirate rastline za teraso, imejte v mislih to ...

Jasna Marin Jasna Marin
07.06.2021 04:00
Bivanje na terasi je lahko zaradi rastlin in vplivov letnih časov zelo živahno, podoba prostora pa se iz meseca v mesec spreminja. Kaj posaditi na teraso in kaj ob njo, da bo bivanje v dnevni sobi na prostem zares prijetno?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mesečna jagoda rimona, primerna tudi za korita, tvori malo kratkih živic in oblikuje privlačen jagodni grmiček. Cveti od junija, rodi vse do prve zmrzali.
Vrtko/Floraexpress
Shutterstock
Floradania

Za pod zob

Če uporabljate teraso kot jedilnico na prostem, potem je smiselno, da na njej ali tik ob njej rastejo užitne rastline. Začimbnice, kot so rožmarin za k ribam, timijan za k mesnim jedem, bazilika za paradižnikovo solato, origano za pico, lovor za juhe, naj bodo del železnega repertoarja. Tudi jagode, morda celo posajene v etažeri, torej nadstropnem sadilnem loncu, bodo imenitne za ljubitelje sočnega sadja.

Shutterstock


Ocq


Jasna Marin


Shutterstock


Blumenbuero

Združevanje loncev

Če je terasa dovolj velika, lahko na njej vselej zasnujete zelene otočke z rastlinami, posajenimi v posodah. Morda vam bo zadostovala že ena sama rastlina, kot je limonovec ali kumkvat, lahko tudi kakšna okrasna posodovka, ki vas bo razveseljevala z mnoštvom cvetov. Če imate rastlin v posodah več, jih na terasi postavite tako, kot bi to naredili z lončnicami v stanovanju: naj bodo vidne, vendar naj vam ne ovirajo hoje po terasi ali prehoda na vrt. Če je rastlin v posodah več, jih združite v skupinice po tri ali pet. Nekateri lonci z rastlinami so zelo težki, zanje je najbolje, da so na podstavku na kolescih, ki omogočajo enostavno prestavljanje po terasi in olajšajo tudi jesensko selitev v prezimni prostor.

Blumenbuero


Blumenbuero

Brez puščic in bodic

V nasadu ob terasi naj ne bodo rastline z ostrimi robovi, kot denimo juka, bodeči kaktusi, ker delujejo agresivno, ne nazadnje je tudi zelo neprijetno, če se kdo nabode nanje. Zbiratelji kaktusov poiščite za svoje priljubljene bodičaste prijatelje drugo, bolj mirno lokacijo. Je pa dobro ob terasi posaditi rastline, ki si jih radi ogledujemo od blizu – kakšne drobnocvetne lepotice ali posebneže, ki jih bomo sede na terasi z veseljem občudovali.

Blumenbuero


Profimedia


Djd/villeroy & Boch
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta