(FOTO) 10 rastlin, ki jih čebele obožujejo

Jasna Marin Jasna Marin
06.08.2021 16:28
Poznamo veliko medovitih rastlin, ki s svojimi sladkimi izločki v obliki medičine in cvetnega prahu dajejo čebelam hrano in omogočajo njihov razvoj. Ali katera od njih raste na vašem vrtu?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock
Zlata rozga
Pixabay
Mark Waugh/rhs

Ajda (Fagopyrum esculentum) je ena od rastlin, ki močno privlači čebele. Listi rastline so srčasti, steblo je rdečkaste barve, sicer pa rastlina, ki jo gojimo kot žitarico, v višino zraste 60 cm. Cveti v beli in rožnati barvi v poznopoletnem času. Daje velike količine cvetnega prahu in ob ugodnih razmerah tudi precej nektarja. Sejete jo lahko tudi kot rastlino za zeleno gnojenje.

Ajda kot rastlina za zeleni podor naredi veliko listne mase, nahrani čebele, zdravilna je, njene korenine pa s svojimi izločki uničijo kar nekaj semen plevela.
Miša Pušenjak

Sončnica (Helianthus annuus) je višje rastoča enoletnica z velikimi srčastimi in kosmatimi listi. Oblikuje velike cvetove, navadno v rumeni barvi, nekatere sorte cvetijo tudi v rdečkastih in oranžnih odtenkih. Cvet daje velike količine nektarja ter cvetnega prahu. Čebele sončnico rade obiskujejo ves dan.

Neznan

Navadni boreč (Borago officinalis) je enoletnica, ki se razmnožuje s semenom. Listi in steblo so poraščeni z drobnimi iglicami, ki so bodeče. Cveti v modri barvi. Nekateri boreč prištevajo k zdravilnim rastlinam. Za čebele je zanimiv, ker dobro medi.

Boraga
Mcgoodwin.net

Kanadska zlata rozga (Solidago canadensis) je invazivna trajnica, ki se je v nekaj letih razširila skoraj po celi državi. V glavnem zarašča območja, ki se ne obdelujejo, denimo cestne jarke, gozdne robove in nabrežja potokov. Spada med izredno medovite rastline, prav tako daje veliko cvetnega prahu. Cveti konec poletja - avgusta in septembra. Podobno medovita je orjaška zlata rozga (Solidago gigantea), ki je prav tako tuja invazivna rastlina.

Zlata rozga
Pixabay

Japonska medvejka (Spiraea japonica) je okrasen grm, ki odvisno od sorte v višino zraste od 30 centimetrov do 1,5 metra. Vse sorte medvejke so za čebele zelo zanimive, saj cvetijo v začetku poletja, ko v naravi že pojenja cvetenje velikih spomladanskih medonosnih rastlin. Medvejka daje precej nektarja in cvetnega prahu.

Za razliko od spomladi cvetočih medvejk, japonska medvejka zacveti šele v poletnem obdobju.
Pixabay

Jesenska astra (Aster novae-angliae) zacveti, ko se poletje prevesi v jesen. Je nizka do srednje visoka okrasna trajnica. Cveti v celi paleti barvnih odtenkov v mesecu avgustu in septembru. Daje veliko nektarja in cvetnega prahu, tako da s svojim cvetjem ne pritegne le človeka, temveč tudi čebele.

Jesenska astra
Pixabay

Divja trta (Parthenocissus quinquefolia). Ste se kdaj zavzeli, kako drobne cvetove ima ta rastlina? Je zelo hitro rastoča vzpenjavka, katere listi so podobni vinski trti, le da so svetleči, jeseni pa se obarvajo vinsko rdeče. Cvetje je majhno, skoraj neopazno, vendar rastlina izredno medi in tako pritegne veliko čebel.

Divja trta
Pinelands Nursery

Navadna facelija (Phacelia tanacetifolia) je nepogrešljiva enoletnica v vsakem biovrtu. V tleh odvrača ogorčice, s svojimi lepimi, nežno modrimi cvetovi, ki močno medijo, pa v vrt privablja čebele. Rastlina je zelo nezahtevna, številni kmetje jo uporabljajo za zeleni podor.

Facelija je rastlina, ki daje hrano čebelam, njene korenine pa učinkovito rahljajo zemljo.
Shutterstock

Cigarovec (Catalpa bignonioides) je srednje visoko drevo, ki se močno razraste. Ima velike srčaste liste in privlačne cvetove bele barve. Po cvetenju naredi plodove v obliki cigar, po katerih je rastlina dobila ime. Daje velike količine nektarja in cvetnega prahu.

Cigarovec
Pixabay

Žajbelj (Salvia officinalis). V Sloveniji najdemo veliko vrst, največ gojenega in okrasnega žajblja boste srečali na vrtovih. Vse sorte so močno medovite in precej bogate s cvetnim prahom. Vse sorte se dobro obnesejo na zeliščnem, zelenjavnem in okrasnem vrtu, odganjajo nekatere škodljivce, denimo kapusovega belina.

Včasih so verjeli, da žajbelj vsesplošno popravlja in tudi ohranja zdravje.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta