Energetska prenova doma zahteva načrt, pogum in potrpljenje

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
19.04.2023 04:00

Veliko dejavnikov govori v prid energetske prenove dotrajanih stavb. Vendar vsaka stavba potrebuje individualen načrt prenove, pri čemer je nepogrešljiva pomoč strokovnjakov različnih strok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V Sloveniji je stavbni fond starih energijsko potratnih stavb precejšen. Po ocenah strokovnjakov bi namreč kar 75 odstotkov starejših stavb potrebovalo energetsko prenovo. Energetski svetovalec mreže EnSvet Peter Petrovčič opozori, da je treba za obstoječi stavbni fond ustrezno skrbeti.

Peter Petrovčič, energetski svetovalec: "Vrstnemu redu del energetske sanacije ni treba vedno slepo slediti."
Matej Pušnik


Petrovčič meni, da je prenova starejših stavb z narodnogospodarskega, stroškovnega in okoljskega vidika bistveno primernejša od rušitve in ponovne graditve stavb. Hkrati pa poudari, da se je energetske prenove starejših stavb treba lotiti individualno, saj se potrebni ukrepi za izboljšanje bivalnega okolja, energetske učinkovitosti in povečanja rabe obnovljivih virov energije od stavbe do stavbe močno razlikujejo. "V praksi ne obstajajo popolnoma enake stavbe, da bi lahko načrtovanje ene prenove enostavno kopirali," opozori sogovornik. Prav zaradi razlik med stavbami je treba prenovo starejše stavbe skrbno načrtovati in se pri tem posvetovati s strokovnjaki različnih strok in poklicev.

Kje začeti prenovo, nam bo narekovala analiza dejanskega stanja stavbe, poudari Petrovčič. Pri tem naj investitorji sledijo predhodno predstavljenim trem osnovnim fazam postopka prenove. "Le tako bodo posamezni ukrepi med seboj usklajeni in finančno vzdržni, izvedba posameznih del pa ne bo delala škode na predhodno izvedenih delih, s tem pa tudi višjih stroškov. To še posebej velja, če bo prenova raztegnjena na daljše obdobje - na več let."

Epr/Perfecta/iStock


Prva faza: pregled stanja

Po besedah Petra Petrovčiča lahko začetni pregled stavbe izvedemo sami, pomaga lahko tudi znanec ali sorodnik, ki je tako prenovo že izvajal. Pri tem pregledu je pomembno, pravi sogovornik, da zgolj ugotovimo dejansko stanje stavbe in ne delamo končnih zaključkov glede načina prenove. "Natančno oceno stanja stavbe in potrebnih ukrepov naj investitorji naredijo v sodelovanju s strokovnjaki arhitekturne, urbanistične, gradbene in fizikalne stroke. Na ta način bo investitor prišel do dejanskega stanja stavbe in tudi do ustreznega načrta potrebnih del, ki bodo starejšo stavbo naredila kakovostno za bivanje." Nima namreč smisla vlagati v ovoj stavbe, opozori Petrovčič, če so zunanje stene na primer vlažne, ali v izolacijo strehe, če ta pušča, ali nasploh v stavbo, če je ta statično neustrezna. Zato je nujno natančno pregledati stanje in hidroizolacijo temeljev ter tal, stanje kritine stavbe in nosilnega ostrešja, medetažnih konstrukcij, torej praktično vse gradbene konstrukcije stavbe. Starejše stavbe, zlasti če so grajene iz kamna ali polne opeke in nimajo armiranobetonskih medetažnih konstrukcij in vertikalnih vezi, je nujno že v začetku prenove statično utrditi in izvesti ustrezno zaščito temeljev in zidov pred vlago, opozori Petrovčič. "Enako velja za kritino in ostrešje, ki ju je pogosto treba zamenjati že na začetku prenove. Le tako bo na koncu prenovljena stavba varna za bivanje, bivalno okolje bo kakovostno, vsi nadaljnji ukrepi v ovoj in stavbne sisteme pa bodo imeli smisel in bodo ekonomsko upravičeni."

Shutterstock

Šele po strokovnem pregledu sledi načrtovanje posameznih faz prenove, formiranje finančne konstrukcije prenove, pridobivanje ponudb kakovostnih izvajalcev, nato pa še izvedba.


Kje začeti prenovo, bo povedala analiza dejanskega stanja stavbe.
Shutterstock

Druga faza: izboljšanje ovoja stavbe

Druga faza prenove starejše stavbe je izboljšanje fizikalnih lastnosti celotnega toplotnega ovoja stavbe, pojasni sogovornik. To velja za fasado stavbe, strop proti podstrehi ali ostrešje, tlake v spodnji etaži ali strop neogrevane kleti ter okna, fiksne zasteklitve in vhodna vrata. Energetski svetovalec prav tako opozori, da je bil lani spremenjen predpis Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES-3), ki na novo določa mejne vrednosti toplotne prevodnosti posameznih elementov toplotnega ovoja stavbe tako za novogradnje kot tudi pri prenovi starejših stavb. "V pomoč pri izbiri materialov in njihovi debelini so nam lahko tudi najnovejši javni pozivi Eko sklada za prenovo starejših stavb, saj ti že povzemajo zahteve PURES-3. Pri izbiri materialov in predvsem pri določitvi pravilnega sestava oziroma vrstnega reda vseh materialov v gradbeni konstrukciji je ključno, da upoštevamo zahtevano difuzijsko odprtost konstrukcij navzven, saj bomo s tem dosegli, da zračna vlaga iz prostorov ne kondenzira znotraj posamezne konstrukcije in s tem povzroča padec toplotne prevodnosti materiala in ostalo škodo - na koncu tudi propadanje konstrukcije." Zato so tudi tu po besedah sogovornika potrebni nasveti strokovnjaka gradbene fizike, ki z ustreznimi izračuni preveri možnost kondenzacije vlage znotraj konstrukcij in ustrezno vrednost njihove toplotne prevodnosti. "Na koncu je pri toplotnem ovoju nujna tudi pazljivost pri sami izvedbi del, zlasti izvedba detajlov, da se prepreči nastanek toplotnih mostov na ovoju stavbe," pravi Petrovčič.

Djd/Qualitätsgedämmt/Getty Images/yunava1



Shutterstock

Tretja faza: stavbni sistemi

V tretji fazi prenove se na podlagi že saniranega ovoja stavbe določijo vrsta in velikost stavbnih sistemov. Kot pojasni energetski svetovalec, med stavbne sisteme štejemo ogrevanje stavbe, pripravo tople sanitarne vode, prezračevanje, morebitno potrebno hlajenje stavbe v poletnih mesecih ter razsvetljavo. "Glede na to, da bodo z izvedbo predhodnih ukrepov za izboljšanje kakovosti ovoja stavbe potrebe po toploti, hladu, svežem zraku in razsvetljavi v stavbi bistveno manjše, bodo tudi stavbni sistemi lahko enostavnejši, šibkejši in s tem cenejši. Boljše bo tudi njihovo obratovanje, poraba energije in potrebe po vzdrževanju pa manjše." Pri izbiri sistema ogrevanja stavbe moramo paziti na lokalne predpise za zagotavljanje kakovosti zraka in na čim večji delež rabe obnovljivih virov energije, še opozori Petrovčič. Ob tem pa je, kot še doda, dobro preveriti tudi možnost izrabe sončne energije za proizvodnjo toplote in elektrike, saj s tem stavba postane energetsko neodvisna in ogljično nevtralna. "Tudi v tej fazi prenove vidimo, da je nujna vključenost strokovnjakov za posamezna področja tehnike."

Pri izbiri sistema ogrevanja stavbe naj bo vaš cilj sistem, ki omogoča čim večjo rabo obnovljivih virov energije.
Kronoterm

Idealnemu scenariju je težko slediti

Petrovčič opozori, da je naveden vrstni red izvedbe ukrepov pri prenovi stavb največkrat zgolj ideal, saj so starejše stavbe običajno naseljene in je zato nemogoče slediti idealnemu scenariju prenove. Pogosto so tudi finančna sredstva investitorja omejena ali razporejena na daljše časovno obdobje. Zato so pri prenovi nujni številni kompromisi, ki zahtevajo dodaten razmislek investitorja in dodatno pomoč strokovnjakov z izkušnjami. "Izogniti se moramo podvajanju posameznih del, vgrajevanju predimenzioniranih materialov in sistemov, njihovi vgradnji v predhodno neobnovljene prostore in površine ovoja stavbe, kar običajno povzroči nenormalno visoke stroške prenove," opozori sogovornik. Investitorji naj upoštevajo zahteve Eko sklada pri javnih pozivih za pridobitev nepovratnih spodbud, saj bo tako prenovljena stavba v končni obliki funkcionirala in imela ugodno bivalno okolje, stroški prenove pa bodo optimizirani, še svetuje Petrovčič, ki meni, da investitor pri prenovi starejše stavbe potrebuje nekoliko več potrpljenja in poguma kot pri novogradnji, je pa občutek bivanja v stavbi z zgodovino po prenovi boljši.

Velux



Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta