Če ta zelišča posadite poleg zelenjave, bodo vrtnine bolj zdrave

Jasna Marin Jasna Marin
11.04.2022 05:00

Mnoga zelišča so odlični pomočniki na vrtu, saj drugim rastlinam pomagajo do boljšega zdravja ter preženejo marsikaterega škodljivca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Mnoge sadike v rastlinjakih in toplih gredah so že pripravljene na presajanje, vendar bo najbolje sproti prisluhniti napovedim vremenoslovcev in sadike presajati na vrt takrat, ko bo zagotovljeno daljše obdobje toplega vremena. In tudi dež bo dobro del vrtovom.

V toplo zemljo lahko aprila sadimo različne solate, kolerabo, cvetačo, zelje, brokoli. Neposredno na grede pa že sejemo poletne sorte glavnatih solat, berivko, ledenko, peteršilj, rukvico, redkvice, korenje, čebulo, grah, rdečo peso, špinačo, blitvo in posevek čez noč zaščitimo s koprenasto pokrivalko. Poznate zelišča, ki jih je dobro saditi poleg posamezne vrste zelenjave, da slednja ostane bolj zdrava in vitalna?

Koristna zelišča

Bazilika, ki jo sadimo na vrt šele v drugi polovici maja, ker je občutljiva za nizke temperature, je primerna za sajenje ob paradižniku, papriki, jajčevcih, bučkah, kumaricah, melonah, saj naj bi rastline v njeni bližini postale odpornejše proti plesnim.

Miša Pušenjak

Česen je idealen v kombinaciji z jagodami, plodovkami (paradižnik, paprika, jajčevec) in bučnicami. Odganjal naj bi pršice, krompirjevo plesen, polže, uši.

Čebula naj bo posajena poleg korenčka, bučk, kumar, jagod, krompirja, solat, da si rastline vzajemno pomagajo pregnati uši, pršice in plesni.

Hren je učinkovit v kombinaciji s krompirjem in sadnim drevjem, kjer pomaga preprečevati botritis, monilijo in koloradskega hrošča.

Rabarbara naj bi učinkovala proti čebulni, korenjevi in porovi muhi, zato je koristno tla ob korenju, poru in čebuli zastirati z njenimi listi.

Miša Pušenjak


Poglejte, kaj vse lahko naredite na vrtu z eno samo baterijo

Šetraj je učinkovit odganjalec uši in ga sadimo poleg fižola, rdeče pese in solat.

Jasna Marin

Žajbelj deluje razkuževalno in je dober proti plesnim in škodljivcem, ki napadajo kapusnice, fižol in paradižnik.

Pet zelišč za boljše spanje. Ali rastejo na vašem vrtu?

Obvezni rastlini v vrtu sta žametnica in ognjič, ki sta učinkoviti proti talnim škodljivcem in glivam, podobno moč strokovnjaki pripisujejo tudi kapucinki, ki obenem nase pritegne uši in s tem obvaruje druge rastline pred temi rastlinskimi škodljivci. Cvetlice z zdravilno močjo sadimo po vsem vrtu.

Miša Pušenjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta