Bi že radi vrtnarili? Februarja lahko posejete nekatera semena, a bodite previdni

Jasna Marin Jasna Marin
07.02.2023 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

S temperaturo ne bodo imele težav kapusnice in solata, saj te dobro kalijo pri temperaturi med 18 in 22 stopinjami Celzija. Zato lahko v začetku meseca v rastlinjaku in na okenskih policah sejete solato, konec februarja ali v začetku marca jo boste lahko že presadili v tople grede ali neogrevan rastlinjak. Setev solate na prosto pa se prične, ko se tla ogrejejo na 5 stopinj Celzija.

Kapusnice in por

Če želite v marcu na vrt saditi zgodnje zelje, cvetačo in brokoli, opravite setev v zabojčke že v začetku februarja. Sejete lahko že tudi por in zeleno, presajanje sadik na vrt bo sledilo v marcu.

Shutterstock

Čebula

V trgovinah si lahko priskrbite semena avtohtonih sort čebule in si vzgojite domače sadike, saj jih marca in aprila običajno v trgovinah še ne boste našli v oblikah sadik. Ugoden čas za setev čebule (vzgoja iz semena) je od začetka februarja naprej, sejete lahko v multiplošče v rastlinjaku, temperatura zemlje naj bo nad 5 stopinj Celzija, optimalna temperatura je 18 stopinj Celzija. Iz semena lahko vzgojite tudi zeleno in peteršilj.

Shutterstock

Paprika in paradižnik naj še počakata

Imate shranjena semena paprike in paradižnika? Če ste neučakani, lahko papriko in čili za sadike sejete že ob koncu februarja in kakšnih deset dni kasneje tudi paradižnik - ta namreč vznikne hitreje kot paprika, zato ga sejemo kasneje. A tudi če setev opravite v marcu, bo to dovolj zgodaj. Paradižnik in paprika potrebujeta za vznik 25 stopinj Celzija. Konec februarja ali v začetku marca lahko sejete tudi jajčevce.

Shutterstock

Neposredno v zemljo v rastlinjaku

Konec februarja lahko v rastlinjaku že posejete nizek grah, mesečno redkvico in solato. Na vrt pa lahko takrat posadite čebulček in česen.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?