zadnje objavljene

pogledi

več
Michaela Hyskova, učiteljica zgodovine iz Karlovih Varov

mnenje

več

KVADRATI

(VIDEO) Zakaj orhideje ne uspevajo v običajni zemlji?

Jasna Marin Jasna Marin
20.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Orhideje so rože, ki jih pogosto videvamo v slovenskih domovih. Zanje je značilno, da potrebujejo drugačno nego in zemljo kot običajne lončnice, poudarjajo v podjetju Metrobu.

V naravi rastejo na drevesih

Večina orhidej, ki jih lahko kupimo v cvetličarnah, so hibridi epifitnih vrst; sem spadajo tudi orhideje iz rodu falenopsis, ki je najpogosteje zastopana v naših domovih. Za epifitne rastline je značilno, da rastejo na vejah dreves. To niso zajedavci, temveč so priraslike, ki imajo lastno presnovo, prehranjujejo pa se s snovmi, raztopljenimi v deževnici.

Shutterstock


Korenine epifitov so posebej prilagojene na razmere na drevju, zato ne prenesejo vrtne zemlje ali prsti za lončnice, ki je sicer primerna za številne druge rastline, temveč za rast potrebujejo substrat, ki je posebej namenjen zanje. Tak substrat ne vsebuje zemlje, temveč v njem najdemo lubje, vlaknate materiale in šotne mahove. Tudi v Metrobu razlagajo, da substrat za orhideje vsebuje visok delež lubja, ki zagotovi potrebno zračnost korenin, poleg tega vsebuje tudi hranila, ki jih rastline potrebujejo za uspešno rast.

Shutterstock

Presajanje v nov lonec

Veliki ljubitelji orhidej rože ohranjajo na okenskih policah več let. Takšne rastline poleg rednega zalivanja, pršenja listov in gnojenja potrebujejo tudi presajanje. "Orhideje presajamo približno vsako drugo leto, in sicer v obdobju po odcvetu. S pravilnim presajanjem orhideji zagotovimo zdravo rast in obilico cvetov. Presajamo tako, da zrahljamo korenine, odstranimo stari substrat in obrežemo stare, poškodovane ali zasušene korenine. Orhidejo nato namestimo v nov lonec," svetujejo strokovnjaki iz Metroba. Nekaj zračnih korenin lahko previdno vtisnete v lonček, tiste, ki pa v osnovi štrlijo navzven, pustite zunaj lončka.

Shutterstock

Voda za zalivanje naj ne bo prehladna

Vsaka rastlina, pa naj bo še tako zdrava, ob presajanju doživi šok, zato zmeraj potrebuje nekaj časa, da se privadi na nove razmere. Prvo dejanje, ki sledi presajanju in bo rastlini pomagalo, da si nekoliko opomore, je zalivanje. Presajeno rastlino zalijte z vodo, ki naj ne bo prehladna - najbolje bo, če ste jo nekaj ur prej natočili v zalivalko in jo pustili na sobni temperaturi. Odvečno vodo, ki steče v okrasni lonček, čez deset minut odlijte in rastlino postavite na vzhodno ali severno okensko polico v hiši. Ustrezna temperatura za orhideje je od 18 do 24 stopinj Celzija.

Shutterstock
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?