V Portorožu slavil film Odrešitev za začetnike

K. Š.
27.10.2024 23:52

Sinoči so ob zaključku Festivala slovenskega filma v Portorožu podelili nagrade vesna. V čigave roke so romale?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člane družine, ki jo spremljamo v filmu Odrešitev za začetnike, so zaigrali Katarina Stegnar, Marko Mandić, Mila Bezjak in Aliocha Schneider.
Monoo

Za nacionalne filmske nagrade vesna se je letos potegovalo 20 celovečernih, šest srednjemetražnih in 21 kratkih filmov. Za najboljši študentski film se je potegovalo 25 filmov. V strokovni žiriji za celovečerne filme so sedeli Gordan Matić, Olmo Omerzu in Miran Zupanič, žirijo za igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane in študijske filme pa so sestavljali Anja Banko, Jasna Hribernik in Petra Seliškar.

Največ pozornosti na Odrešitvi za začetnike

Vesno za najboljši celovečerni film si je prislužilo delo Odrešitev za začetnike v režiji Sonje Prosenc - film namreč odpira temo disfunkcionalne družine na izviren, drzen in humoren način ter jo prenaša v širši družbeni kontekst. "Gre za pogumno in pronicljivo satiro, ki prinaša nov val energije v slovenski film," je ob podelitvi utemeljila žirija. Dotični film in sodelujoča zasedba sta v Portorožu sicer pobrala levji delež podeljenih nagrad. Sonja Prosenc je tako prejela še vesno za najboljši scenarij, saj je v slednjem družbena satira uporabljena na izjemno intimen način, se izmika ustaljenim pripovednim konvencijam in zapušča varne meje realizma. "Tu poetično diha s političnim, kar gledalca nenehno nagovarja h globljemu premisleku," pojasnjuje žirija.

Vesna za najboljšo glavno žensko vlogo je obenem romala v roke Katarine Stegnar, ki je v Odrešitvi za začetnike odigrala Olivio, središčni lik tega filmskega mikrokozmosa, za najboljšo glavno moško vloga pa je bil nagrajen Marko Mandić, ki je v njem odigral Aleksandra. Tudi sodelujoča Mila Bezjak je prejela vesno za najboljšo stransko žensko vlogo. 

Film si je obenem prislužil še vesno za najboljšo izvirno glasbo, ki sta jo ustvarila Boris Benko in Primož Hladnik - glasbe v tem filmu namreč ni mogoče ločiti od gibljivih slik. "Avtorja sta ustvarila glasbeno tkivo, ki je popolnoma v funkciji zgodbe o tragikomični družini in se ustrezno spaja z estetiko filma," pravijo žiranti v utemeljitvi. Tudi za scenografijo, ki deluje kot močen pripovedni element, je bila z vesno nagrajena Tajana Čanić Stanković.

Pa najboljša režija? Kdo je še izstopal?

Vesna za najboljšo režijo je šla v roke Hanne Slak za film Niti besede. "Vsi verjamemo, da smo dobri, in na tem temelji naša identiteta. Tudi Hanna Slak gradi odnose med materjo in sinom na tej premisi ter pri tem spretno uporablja moč simbolizma. Ta dviga pripoved na višjo raven ekspresivnosti in dokazuje talent režiserke, ki je zmožna pritegniti gledalca v življenja svojih junakov," so žiranti utemeljili svojo odločitev.

Hanna Slak si je s filmom prislužila tudi vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo (film je ustvarila s pomočjo slovenskih koproducentov Mihe Černeca in Jožka Rutarja), dotični film pa odlikuje tudi maska, ki je Tini Lasič Andrejević prinesla vesno za to področje filmskega ustvarjanja.

Vesno za najboljšo stransko moško vlogo je za film Čao Bela prejel Krešimir Mikić - v njem je zaigral moškega srednjih let, ki išče ravnotežje med izzivi, ki jih prinašata vloga očeta samohranilca in iskanje trajne ljubezni. 

Za najboljši dokumentarni film V mojih sanjah rase vsako noč drevo je bil v Portorožu nagrajen režiser Vid Hajnšek, za najboljši animirani film Tri tičice Zarja Menart, za eksperimentalni Vel Vet Vel_festivalski film pa Miha Možina.

Vesna za najboljši študijski film obenem ni bila podeljena. "Glede na to, da je letošnji nabor študentskih filmov izjemno bogat, nas ne skrbi za prihodnost slovenskega filma," je zapisala žirija in dodala, da bi bilo nepravično, če bi nagrado podelili le enemu filmu. Namesto tega so podelili šest posebnih omemb, "simbolično pa jih še vedno smatramo kot podeljeno vesno in ob tem ponovno pozivamo k preoblikovanju pravilnika," so dodali.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta