Učinkovito in varčno ogrevanje

Ba. V
28.10.2024 06:00

Talno gretje v kombinaciji s toplotno črpalko je prijazno do stanovalcev in njihove denarnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prijetna, enakomerno razporejena toplota poskrbi za dobro počutje.
Foto: Djd/deutsche-fliese.de/agrob Buchtal

V novo zgrajenih enodružinskih hišah je zelo priljubljena izbira za ogrevanje vgradnja talnega gretja, pogosto pa se zanj odločijo tudi tisti, ki prenavljajo starejšo hišo in iščejo nov, sodobnejši način ogrevanja. Najpogostejši vzrok za to je učinkovitost tovrstnega ploskovnega ogrevanja, saj ima veliko boljši izkoristek kot ogrevanje z radiatorji. Zaradi razporeditve toplote po večji površini zahteva nižji temperaturni režim, zato je talno gretje idealna kombinacija s toplotno črpalko, oboje skupaj pa prihrani veliko stroškov za ogrevanje doma. Dodatna prednost talnega gretja je, da radiatorji ne jemljejo prostora in niso napoti, če želimo recimo vgraditi stekleno steno. Prijetna toplota, ki seva iz tal ali sten, pa zagotavlja dobro počutje v prostoru.

Celostenske zasteklitve pri talnem gretju ne zastiramo z radiatorjem.
Foto: Djd/deutsche-fliese.de/engers

Na učinkovitost talnega gretja in toplotne črpalke pomembno vpliva talna obloga. Njena naloga v tej kombinaciji je, da toploto hitro in brez izgub prevaja iz cevi na površino tal. Samo dobra toplotna prevodnost omogoča, da temperaturo hitro prilagodimo potrebam, denimo če si zvečer zaželimo nekoliko toplejše ozračje v dnevni sobi. Lesen parket ali tekstilne preproge so boljši izolatorji, zato slabše prevajajo toploto in zahtevajo višjo temperaturo predtoka. To je še jasneje vidno, če je talna obloga položena plavajoče, da torej ni prilepljena. Tako so na primer vgrajeni laminati in parketi na klik, pri katerih med oblogo in estrihom nastane zračna blazina z jasnim izolacijskim učinkom. Za talno gretje so zato idealne prilepljene talne obloge, na primer keramične ploščice in plošče iz naravnega kamna. Skoznje prehaja toplota hitro in skoraj brez izgub, boljši izkoristek energije pa je viden tudi na računu za ogrevanje. Zaradi dolge dobe uporabnosti imajo keramične ploščice in kamen tudi nizek ogljični odtis.

S celo paleto formatov, načinov obdelave površine, barv in struktur lahko keramične ploščice izpolnijo malodane vsako željo opremljevalcev in naročnikov. Kdor prisega na starinski ali retro slog, lahko izbere ploščice v videzu lesa, ki jih je mogoče položiti tudi v vzorec ribje kosti ali ladijskega poda. Za bolj sodoben videz so na voljo velikoformatne ploščice v videzu betona ali estriha. Poigramo pa se lahko tudi z motivi mozaika ali različnimi barvami ploščic, iz katerih sami sestavimo unikatni vzorec.  

Keramične ploščice bolje prevajajo toploto kot lesen parket.
Foto: Djd/deutsche-fliese.de/ströher

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta