Prepričujejo nas, da je neznanje moč

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
21.11.2019 14:28

Da nam vladajo zlobni in nevedni, pravi Igor Šaponja - Šapo, pevec puljske skupine Fakofbolan, ki bo v soboto nastopila v mariborskem Gustafu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Šaponja - Šapo (pri mikrofonu): "Naredili bi nas za zlobne in hudobne." 
Fakofbolan

Puljska punk rock skupina Fakofbolan obstaja 26 let, v Sloveniji je za njen visokooktanski punk'n'roll ves čas veliko zanimanje. Od plošč Edini dokaz in Provinca vrača udarec povsod povzročijo burne odzive občinstva, dosledni so v svojih družbeno angažiranih stališčih. Pevec Igor Šaponja - Šapo takoj izpostavi evropsko licemerstvo v odnosu do beguncev. "Tisti, ki so še ne dolgo nazaj bili emigranti in bežali prek železne zavese v evropske sanje, so danes največji nasprotniki novih migrantov."

Upor prelit v ostre rife

Punkrockerji seveda vedo, da sveta ne morejo spreminjati, morajo pa glasno povedati, kaj mislijo. "Lahko nasprotujemo, kot smo doslej, ostajamo kritični, stališča in upor prelijemo v ostre rife v upanju, da svet ne bo spremenil tistega malo nas, kar nam je ostalo," pravi Šaponja. V srednji šoli ga je pretresla Orwellova knjiga 1984. Zdaj ogorčeno ugotavlja, kako aktualna ostaja. "Inkubatorji zla nam servirajo dve minuti sovraštva in potem malo lahke zabave za proletarce ob - glede na to, da sem profesor v šoli - zame najhujši paroli, da je neznanje moč. Neznanje potrebujejo oblastniki zato, da lahko svojim vazalom in družinskim članom delijo posestva in funkcije kot v srednjem veku."
V Istri je bilo vse vedno malo drugače kot v drugih delih držav, ki jim je pripadala, in tako je vsaj delno še vedno. "Naši politiki nas res ne pretepajo, vsaj za sedaj. Istra je imela v dvajsetem stoletju hude probleme s totalitarizmi, s fašizmom, nacizmom in komunizmom, tako da ekstremni nacionalizem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ni prodrl. Tu je bilo vedno pomembno, kakšen človek si in ne število krvničk v žilah. Nas je pa v zadnjem času kapitalizem izžel, čutiti je, da je Istra pred novim začetkom, upamo, da se bo usmerila v pravo smer."

Propadli Uljanik je povzročil odseljevanje

Rockerji, ki so bili v Pulju zmerom močni, bodo ljudem odstirali oči. "Pulj je imel urbani imidž že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, subkulture in umetniško izražanje imajo tradicijo, vendar so stari rokerji prišli v leta, kot je rekel guru istrske underground scene Franci Blašković, mladih je vse manj. Ko je propadla ladjedelnica Uljanik, je veliko ljudi odšlo iskat delo in boljše življenje in Pulj počasi postaja mesto duhov, pozimi po osmi uri zvečer ni nikjer nikogar."
Člani skupine Fakofbolan so zaposleni družinski ljudje. "Bend nam je vez z divjo mladostjo, ki še vedno tli v nas. Rock skupina je tudi svojevrsten beg od vsakdana, z vstopom v avtomobil v petek po službi se transformiramo v vsaj 27-letnike. In svet je spet lep." Kljubujejo tudi zaradi vsesplošne zlobe in hudobije, ki jo je povzel puljski grafitar z napisom Če ti ne moreš, onemogoči tistega, ki bi lahko. Tako so naslovili tudi svojo zadnjo ploščo. "Ko torej vadimo za nastope, ki jih je več kot pred leti, tudi upamo, da bodo v nas nagrmadene frustracije kmalu eksplodirale v novi album." Za sobotni nastop v Mariboru, kamor zmerom radi pridejo, obetajo znoj, znoj in solze. "Solze sreče, upamo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta