Pred premiero: Predstava o staranju - za otroke

P. V.
10.10.2024 06:00

Jutri, v petek, bo premiera uprizoritve za otroke (in odrasle) na Velikem odru SLG Celje: O kravi, ki je lajala v luno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V predstavi igrata Manca Trampuš in Borut Doljšak.
Jaka Babnik

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bo v petek, 11. oktobra, ob 18. uri na Velikem odru premiera krstne uprizoritve dela Ide Mlakar Črnič O kravi, ki je lajala v luno. Glasbena predstava za otroke od petega leta v režiji Brine Klampfer Merčnik prinaša jasno in preprosto sporočilo: "Verjemi v svoje sanje in uspelo ti bo (za mlade); nikoli nisi prestar za sanje in nove začetke (za starejše)," so pred premiero zapisali v SLG Celje.

Torej, krava Mrvica ne daje več mleka, zadnje čase pa renči in laja v luno. Zato njen kmet pokliče veterinarja, ki po pregledu kravi predpiše počitek na morju. A ker kmet meni, da njeno nenavadno obnašanje vendarle ni normalno, veterinar pravi, da bo ponjo prišel naslednji dan in jo pregledal v svoji ordinaciji. Vse živali s kmetije šušljajo za njenim hrbtom, le pes Viktor ji zares stoji ob strani. Svetuje ji, da vzame kolo in nemudoma odpotuje proti morju. Mrvica to tudi stori. Zvečer sede na kolo in se odpelje. Vozi zelo daleč, v trdo temo, nakar od utrujenosti zaspi v neki stari napol podrti hiši. Prebudi jo žvenket kopit in hitro ji postane jasno, da v tej podrtiji ni sama. Tam je tudi odslužen stari konj Van de Hijo, ki s kopiti ustvarja nenavaden ritem – pleše step. Odločita se, da bosta šla na morje skupaj in tam nastopala kot ulična umetnika – konj bo plesal, krava pa bo pela. "Zgodba o odštekani kravi in frajerskem konju se dotakne teme starostnikov in staranja. Mrvica in Van de Hijo se oznaki, da sta stara in odslužena, odločno upreta. Usodo vzameta v svoje roke in pokažeta, da je njuno življenje, ne glede na leta, zanimivo, razburljivo, polno in srečno."

Slikanica Ide Mlakar Črnič z ilustracijami Petra Škerla (Miš, 2015) je leta 2016 prejela nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, uvrščena pa je bila tudi v zbirko Bele vrane (White Ravens, 2016), izbor dvestotih najboljših otroških in mladinskih knjig z vsega sveta, ki ga vsako leto pripravi münchenska Mednarodna mladinska knjižnica.

Ustvarjalsko ekipo predstave O kravi, ki je lajala v luno sestavljajo: avtorici dramatizacije Ana Duša in Brina Klampfer Merčnik, režiserka Brina Klampfer Merčnik, avtorica besedil songov in dramaturginja Ana Duša, avtor glasbe in zvoka Branko Rožman, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Tina Kolenik, avtorja glasbe songov Branko Rožman in Manca Trampuš, koreografka Vita Osojnik, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, oblikovalka rekvizitov Katarina Planinc, asistentka avtorja glasbe in zvokov Manca Trampuš in lektorica Živa Čebulj.

Igrajo: Manca Trampuš, k. g., in Borut Doljšak, k. g./Anže Zevnik, k. g. (alternacija). Instrumentalisti: Manca Trampuš (ukulele), Borut Doljšak (drumljica in kitara), Miro Zavec (ustna harmonika) in Branko Rožman (harmonika in klavir).

 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta