Zločin v Dolenji vasi: Do smrti zabodel mater in pokončal psa

Peter Lovšin, Dnevnik
03.10.2024 12:46

V intenzivni iskalni akciji so danes našli 48-letnega Darka T., ki naj bi bil v sredo v domačem stanovanju umoril svojo mater in psa. Šokirani sosedje ga opisujejo kot mirnega človeka, ki pa ima težave s psihičnim zdravjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizorišče zločina v Dolenji vasi
Peter Lovšin/dnevnik

V sredo dopoldne je na desetine policistov po okolici Ribnice iskalo 48-letnega Darka T., ki naj bi bil dan pred tem v domačem stanovanju v Dolenji vasi z ostrim predmetom ubil svojo 79-letno mater. "Gre za nevarno osebo, zato opozarjamo vse, naj ob morebitnem srečanju ne poskušajo z njim vzpostaviti kontakta. Oddaljite se na varno razdaljo in o tem takoj obvestite policijo na številko 113," so sporočili z ljubljanske policijske uprave in še dodali, da so bili o nasilni smrti 79-letnice obveščeni v sredo okoli sedmih zvečer. Na terenu je bila množica policistov, ki so osumljenega pozno dopoldne našli in aretirali.

V času našega obiska, ko so policisti osumljenca še intenzivno iskali, je pred manjšim stanovanjskim blokom v Dolenji vasi še vedno stal policist, še en policist pa je na morebitno vrnitev 48-letnika čakal na stopnišču. Stanovalka je bila ena izmed prvih, ki so posumili, da v sosednjem stanovanju nekaj ni v redu. Povedala nam je, da so v bloku v sredo postali sumničavi, saj ne Darka ne njegove matere ni bilo na spregled. Iz stanovanja prav tako ni bilo slišati nobenega zvoka - niti laježa psa, ki se je vedno oglasil, ko je šel kdo po stopnišču. S sosedo sta po telefonu najprej poklicali Darka, vendar je bila njegova telefonska številka nedosegljiva, telefon pokojne pa je zvonil v prazno - kar so lahko slišali tudi iz stanovanja na hodnik. Zato so obvestili hčerko 79-letnice, v (odklenjeno) stanovanje pa naj bi prvi vstopil zet pokojne, ki je v stanovanju naletel na grozljiv prizor - umorjeno taščo in prav tako ubitega psa.

Policisti so 48-letnika takoj začeli iskati, danes pa so v javnost poslali tudi njegov opis in fotografijo ter se za pomoč obrnili na občane. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi osumljenca nazadnje našli v bližini lokalnega ribiškega doma.

Peter Lovšin/dnevnik

Miren, vendar občasno samomorilen

Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da motiv za uboj še ni znan, zato še ni jasno, ali ga bodo kazensko ovadili zaradi uboja, umora ali kakšnega drugega sorodnega kaznivega dejanja. Po besedah policije 48-letnega osumljenca in njegove pokojne matere v preteklosti niso obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja.

Več sosedov osumljenca in pokojne nam je pojasnilo, da ima 48-letnik psihične težave in se zdravi zaradi shizofrenije, bolezen pa je imel v preteklosti s pomočjo zdravil bolj kot ne pod nadzorom. Nasilen do zdaj ni bil nikoli. "Ko sem slišal opozorilo policije, da naj bodo občani pozorni, ker je nevaren, sem že razmišljal, da bi poklical na policijo in jim razložil, da je nevaren kvečjemu sam sebi," nam je povedal sosed in še dodal, da si je osumljeni 48-letnik pred časom prerezal žile, prav tako je pred leti zlezel na streho, vendar so ga nazadnje pregovorili, da ni skočil.

Morebitnih konfliktov ni zaznal nihče

Kaj je bil razlog, da je materi vzel življenje, je zato velika uganka za sosede, ki so se vsi z njim dobro razumeli. Med njim in materjo niso nikoli zaznali konfliktov. Z materjo sta bila sicer veliko skupaj, saj zaradi zdravstvenih težav nikoli ni hodil v službo, je pa redno kosil travo okoli bloka, sprehajal psa in bil tudi sicer vpet v lokalno družbeno mrežo. "Še v nedeljo je bil pri nas na obisku na tortici, ki jo je nato odnesel tudi domov mami," nam je pripovedovala pretresena starejša soseda, ki si je bila s pokojno zelo blizu. Po njenih besedah je Darko ravno na dan, ko naj bi bil materi vzel življenje, praznoval rojstni dan.

"Še danes se mi tresejo noge," je bila še vedno pretresena tudi starejša soseda, pri kateri je Darko kupoval goveje meso. Tudi ona ni mogla razumeti, zakaj je bil do matere nasilen.

Kriminalisti preiskavo še nadaljujejo. Osumljenca so pridržali, v 48 urah pa se morajo skupaj s tožilstvom odločiti, za katero kaznivo dejanje ga bodo ovadili in ali ga bodo privedli pred preiskovalnega sodnika. Glede na psihične težave osumljenca ne bi bilo nič nenavadnega, če bi mu pripor odredili na forenzični psihiatriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta