Zanikajo, da so povezani s skritim heroinom, ki je bil odkrit med pošiljko lepila

Pripravila Vesna Lovrec
15.09.2020 14:26

Pričelo se je sojenje obtoženim, povezanim s tihotapljenjem ogromne količine heroina, ki so jo cariniki aprila 2018 odkrili v koprskem pristanišču. Trojica krivdo zanika in se zaenkrat brani z molkom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaseg taga heroina je drugi največji v Luki Koper po letu 2000, ko so med suhim sadjem v dveh zabojnikih odkrili 375 kilogramov heroina. 
Pu Koper

V Kopru so pričeli soditi Arisu Alibašiću, Gregorju Setnikarju in Aleksandru Vettorazziju zaradi obtožb o tihotapljenju več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga odkrili v koprskem pristanišču. Obtoženi so tudi danes krivdo zavrnili in se branili z molkom. Kriminalisti so jih prijeli lanskega maja. Najprej Setnikarja in Alibašića, kasneje pa še domnevnega naročnika heroina, podjetnika Vettorazzija, ki mu tožilka Janja Hvala pripisuje glavno vlogo v hudodelski združbi. Trojica je v priporu, četrti osumljeni pa je še vedno na begu.

Zaslužili bi lahko do 50 milijonov evrov

Zgodba o heroinskem poslu sega v leto 2018. Bil je 25. april, ko je iz Irana preko Turčije v Luko Koper priplula ladja z na prvi pogled povsem običajnim tovorom. Sodeč po papirjih, je iransko podjetje slovenskemu poslalo okoli 20 ton lepila za keramiko, a so uslužbenci finančne uprave pri pregledu blaga v prosti coni s pomočjo indikatorjev tveganja hitro posumili, da v kontejnerju ni samo lepilo. "Ob delnem pregledu blaga so bile odkrite vreče, katerih teža in vsebina sta odstopali od ostalega prijavljenega blaga. Da je v vrečah prepovedana droga, je pokazal tudi preliminarni test za drogo. Prav tako je službeni pes za odkrivanje nedovoljenih drog nakazal prisotnost drog v vrečah," je predlanskega maja na tiskovni konferenci v Kopru razkril Nedijan Jerman s koprske finančne uprave in osupnil s podatkom, da so uslužbenci Fursa med preiskavo zabojnika in tovora našli 302 kilograma izredno čistega heroina. Takšna količina droge bi na črnem trgu dosegla ceno med 30 in 50 milijoni evrov. Uslužbenci Fursa so po odkritju heroina poklicali koprske kriminaliste in stekla je preiskava. Zabojnik, v katerem bi moralo biti uradno 800 kilogramov lepila za keramiko, je bil namenjen ljubljanskemu podjetju, ki se ukvarja s prodajo keramike in kopalniške opreme Sarai. Lastnik podjetja je Aleksander Vettorazzi, ki naj bi bil leta 2009 iz rodne Sirije emigriral v Slovenijo kot Ahmed Elsayed in si pri nas spremenil ime in priimek. Ko so cariniki aprila 2018 zasegli 302 kilograma heroina, je Vettorazzi preiskovalce poskušal potegniti za nos. Preko svojega odvetnika je poklical policijo in rekel, da z varnostnimi organi stopa v stik zato, ker ga je neki moški obvestil, da so štiri palete lepila v zabojniku, naslovljene na podjetje Sarai, zanj in da zato prihaja po njih, kar bo plačal kar v gotovini. Kriminlaisti so zgodbo preverili, a jo hitro ovrgli, saj so ugotovili, da je Vettorazzija o operaciji Fursa in kriminalistov obvestil špediter, in to kmalu po zasegu heroina. Tega preiskovalci seveda osumljenemu niso razkrili, on pa se je pretvarjal še naprej. Januarja lani jim je tako prijavil, da je bil deležen groženj, da mu je nekdo v nabiralniku pustil opozorilni naboj in da je prepričan, da se je to zgodilo, ker je policiji lani naznanil sumljiv klic v zvezi s štirimi paletami lepila. Da bi bil čim bolj prepričljiv, se je Vettorazzi celo umaknil v Nemčijo, češ da ga je strah maščevanja, in si je zato tam ustvaril podjetje. Vendar, kot rečeno, mu policija ni nasedla. V sklepni akciji, ki je potekala v začetku lanskega maja, ga sicer niso aretirali, se je pa Vettorazzi po tem, ko je bila za njim razpisana tiralica, Sloveniji predal sam. V spremstvu odvetnika Blaža Kovačiča Mlinarja se je septembra lani Sloveniji predal sam. Prostovoljno je prišel na sodišče, po zaslišanju pa mu je bil odrejen pripor. Iz njega je poskušal priti s ponujeno varščino 100 tisoč evrov, a mu ni uspelo.

Obeta se veleproces

Kot rečeno, se danes nihče od trojice še ni zagovarjal. Vettorazzi je napovedal, da bo spregovoril na naslednjem naroku, 24. septembra, ko namerava sodnik Matevž Gros zaslišati še dve priči. Zaradi obsežnosti spisa in dokaznega gradiva se sicer obeta dolgotrajen proces, sodnik Gros je naroke razpisal do sredine decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta