Vse več kaznivih dejanj nasilja v družini

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
05.01.2021 07:15
V letu 2020 je policija obravnavala 1450 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je za 10,4 odstotka več kot v letu poprej. Manj je bilo prekrškov z elementi nasilja v družini, a številka je še vedno visoka. Lani jih je bilo 1286
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstock

Nasilje v družini, nad ženskami in otroki, je eno najbolj razširjenih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Ker se dogaja za zaprtimi vrati, pogosto niti ni zaznano ali pa je zaznano prepozno. Razlogi, zakaj nasilje ni prijavljeno, so različni, ugotavlja policija. Lahko je to stigma, strah, sram ali občutek ponižanja. Žrtve nasilja v družini, ki so v nasilnem odnosu pogosto izolirane in celo življenjsko ogrožene, same težko poiščejo pomoč. Zaradi tega policija javnost na različne načine ozavešča o nasilju v družini in ljudi poziva, da ob zaznavi nasilja to prijavijo. Takšen apel je policija javnosti preko medijev poslala tudi dan pred tragedijo v Gerečji vasi. "Pozivamo vse, sorodnike, znance, sodelavce, predvsem pa sosede, da v primeru zaznanega nasilja to prijavite, saj ga žrtev morda ne more. Lahko pokličete na številko 113 ali anonimno na telefonsko številko 080 1200. Na spletni strani policije pa lahko oddate tudi anonimno e-prijavo nasilja v družini," so zapisali. Žal se za družino L. ni izšlo. Zdaj so tudi 35-letna Mojca L. in njena starša, stara 58 in 61 let, žrtve črne statistike nasilja v družini. Umoril jih je Mojčin bivši partner, 35-letni Silvo D.

Robert Tekavc: "Pogosto se šele po tregediji razširijo različne informacije, kaj vse se je v neki družini dogajalo."
Policija

Robert Tekavec z Generalne policijske uprave je prejšnji teden na tiskovni konferenci opozoril, da se pogosto šele po tragediji, kakršna se je zgodila v Gerečji vasi, razširijo različne informacije, kaj vse se je v neki družini dogajalo, kakšen je bil osumljeni, kakšne težave so bile in kako bi to lahko preprečili. "Policija lahko vstopi v družino samo, ko ima za to zakonske pogoje in lahko ukrepa, če obstaja sum storitve kaznivega dejanja in če ta sum v preiskavi po vseh zbranih obvestilih tudi utemelji.

Za to potrebujemo dokaze in izjave tistih, ki o tem karkoli vedo. Slednje ima izreden pomen, saj žrtev ni več sama, sporočilo pa jasno, da javnost nasilja nikakor ne podpira in da bomo skupaj naredili vse, da ga bomo preprečili," je razložil Tekavec in postregel s podatkom, da je policija v letu 2020 obravnavala za dobrih deset odstotkov več kaznivih dejanj nasilja v družini kot v letu 2019. Leta 2020 (do 28. decembra) so policisti obravnavali 1450 kaznivih dejanj nasilja v družini in v toliko primerih podali tudi kazenske ovadbe, v primerjalnem obdobju leto poprej pa 1314. Ogromno je tudi število zaznanih prekrškov z elementi nasilja v družini, ki se je lani v primerjavi z letom 2019 sicer zmanjšalo za 3,3 odstotka, a je ta številka še vedno alarmantna, saj so policisti leta 2020 zaradi tovrstnega prekrška pri družinah intervenirali kar 1286-krat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta