Dvakrat več najhujših krvnih deliktov. Policija: "Ljudje morajo povedati, kar vedo"

Vesna Lovrec
05.01.2021 07:00
Slovenijo so v lanskem letu pretresali tudi hudi zločini. Ubojev, umorov in poskusov teh zločinov je bilo 49. Od osamosvojitve tudi ne pomnimo, da bi se v enem letu zvrstili kar trije trojni umori
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Motiv Gregorja B., ki je vzel življenje sestri in staršema, bo ostal za vedno neznanka. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Leto 2020 je zaznamovala epidemija novega koronavirusa, izstopa pa tudi po številu hudih kaznivih dejanj, ki so se zgodila pri nas. Število najhujših krvnih deliktov - ubojev, umorov in poskusov tovrstnih dejanj - se je lani v primerjavi z letom 2019, ko je bilo teh 22, več kot podvojilo. Policisti so jih namreč lani zabeležili 49. Od osamosvojitve Slovenije tudi ne pomnimo, da bi se v enem letu zvrstili kar trije trojni umori. Lani so se. Zadnji v Gerečji vasi, za božič, ko se je 35-letni Silvo D. svoji nekdanji življenjski sopotnici Mojci L., s katero imata štiriletnega sina, zaradi razpada zveze maščeval tako, da je z nožem do smrti zabodel njo in njena starša. Policisti so ga prijeli hitro, 15 minut po prijavi. Na sodni proces čaka v priporu, preti mu kazen dosmrtnega zapora.

Eden si je sodil sam, drugima dvema bo sodišče

Dober mesec prej je Slovenijo pretresel strahovit zločin, ki se je zgodil na ljubljanskem koncu, v Dolgem Brdu pod Jančami. Večer pred martinovim je 22-letni Gašper B. umoril svojo sestro in starša. Uporabil je nož in strelno orožje. Ko so prispele policijske patrulje in specialci, je usodni strel pognal še vase.

Tožilstvo bo za Petra Gaspetija, ki je umoril babico, dedka in strica, terjalo kazen 30 let zapora. Foto: Matjaž RUŠT/DNEVNIK
Matjaž Rušt/dnevnik

Spomladi je odmeval trojni umor pri Domžalah, v vasi Škocjan. Tam je 13. junija 24-letni Peter Gaspeti z nožem vzel življenje svojim babici, dedku in stricu. Kmalu po dejanju so ga priprli na enoti za forenzično psihiatrijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Zaradi tega je sprva kazalo na to, da utegne storilec zaradi morebitne neprištevnosti ostati nekaznovan. Če bi se izkazalo, da se je 24-letniku tako zamračil um, da se ni zmogel obvladovati in da sploh ni razumel posledic svojega ravnanja, bi tožilstvo zoper njega namesto obtožnice vložilo predlog za ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v ustanovi, vendar se to ni zgodilo. Sodna preiskava je pokazala, da Gaspeti trojnega umora ni storil neprišteven. Zaradi tega je tožilstvo zoper njega vložilo obtožnico in na predobravnavnem naroku razkrilo, da tudi če morilec krivdo prizna po hitrem postopku, bo tožilstvo zanj terjalo kazen 30 let zapora. Gaspeti je ob tem predlogu molčal. Sodnici Marjeti Dvornik je deloval odsotno, zato se je pozanimala, ali obtoženi jemlje kakšna zdravila. Na podlagi tega bo potem morebiti odredila izvedenca, ki bo odločal, ali je Gaspeti zmožen spremljati sojenje in v njem aktivno sodelovati.

Zločin za božič je bil pričakovan

Razlika med krvniki, ki so lani vzeli življenja trem svojim svojcem, je, da sta okolico dejanji Gaspetija in Gašperja B. šokirali, saj so ju poznali kot mirna in marljiva človeka, zločin v Gerečji vasi pa ni bil nepričakovan. V kraju so vedeli za naravo 35-letnega Silva D., ki je hudo zlorabljal alkohol, se brez razloga kregal po vasi in celo napovedal, da bo za božič vse iz družine L. pobil. To je prišlo na ušesa tudi policiji, vendar ko so policisti izjavo neke občanke o tem uradno preverjali pri njej, jim je ta zanikala, da je komurkoli rekla, da je Silva D. slišala govoriti, da naklepa tako hud zločin. Tri dni pred strahovitim zločinom se je na policijo obrnil tudi storilčev nesojeni tast, 61-letni Branko L. Policija je prejšnji teden potrdila, da je moški točno določenemu policistu pisal o težavah v družini, da pa na razgovoru s policistom ni navedel nič takšnega, da bi policija imela podlago za takojšnje ukrepanje zoper Silva D. A družina L. se je Silva D. resnično bala.

Gerečja vas se je zavila v žalost. Za praznike so v kraju namesto novoletne razsvetljave v slovo priljubljeni družini L. zagorele sveče. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Ker so pričakovali, da bo 35-letnik svojo napoved uresničil na predbožični večer, sta se njegova bivša partnerica in njena mati ta dan umaknili v drugo občino, oče pa je razmišljal celo o najemu varnostne službe. Ker Silva D. tisto noč ni bilo na spregled, se je družina za božič spet zbrala doma, misleč, da se je Mojčin nesojeni partner umiril. Mojca je popoldan celo odšla v novogradnjo, ki sta jo skupaj postavila nasproti hiše njenih staršev. Takrat se je zgodilo. Najprej je zabodel njo, potem pa odšel čez cesto in pred hišo njenih staršev z nožem napadel njeno mater, v hiši pa smrtno ranil še očeta. Brat in sin umorjenih, 32-letni Miha L., je preživel samo zato, ker je bil ta popoldan pri dekletu. Svojemu štiriletnemu sinu je morilec prizanesel.

Še isti večer se je v vasi odkrito govorilo, da je Silvo D. svoj morilski pohod napovedal. Prejšnji teden smo policijo soočili s tem, a je šef sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Beno Meglič razložil, da policija ni vedela za to, da sta se ženski iz družine L. iz strahu pred Silvom D. večer pred morijo umaknili v drugo občino. Do te informacije se je policija s kriminalistično preiskavo dokopala žal šele po dogodku. Zato je Meglič ob robu te strašanske tragedije poudaril: "Ljudje morajo povedati, kar vedo. Policiji ni bilo znano, da se je družina umaknila iz stanovanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta