Vsak dan ubije več tisoč ljudi: Boj proti drogi, ki je 50-krat močnejša od heroina

M.R.
23.10.2019 14:27

Na letališču JFK poštne pošiljke pregleduje na ducate carinikov, ki iščejo fentanil, drogo, ki vsak dan ubije na tisoče Američanov. Njihovo delo je mukotrpno, saj vsak dan v ta center pride milijon pošiljk iz vseh koncev sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Iščemo iglo v kupu sena," je povedal agent Agencije za carino in zaščito meja (CBP) Robert Redes, obkrožen s kupi pisem in pošiljk v ogromnem skladišču. To predstavlja eno izmed številnih bojišč ameriške vojne proti odvisnosti od opioidov, ki vsako leto ubijejo na deset tisoče ljudi v ZDA. 
Kar 60 odstotkov vse pošte, ki pride v ZDA, pregledajo v centru na letališču JFK. Cariniki delajo podnevi in ponoči. Največ pozornosti usmerjajo v iskanje fentanila, sintetičnega opioida, ki je 50-krat bolj potenten kot heroin in stokrat močnejši od morfija. Uporablja se tudi v medicini za lajšanje bolečin. 
Večina fentanila in drugih proizvodov, ki imajo podobne učinke, sicer pa nekoliko drugačno kemično formulo, odkritih na letališču JFK, je kupljenih na t. i. "temnem spletu", s spletnih strani, ki so locirane na Kitajskem ali v Hong Kongu. 
Uporabniki jih plačujejo s kriptovalutami, klasičnimi kreditnimi karticami ali pa prek Pay Pala, pove šef newyorške podružnice zvezne agencije za boj proti narkotikom (DEA). "Ni jim treba niti ven iz hiše. Fentanil lahko naročijo neposredno s Kitajske z dostavo na domači prag," pravi Ray Donnovan

Zaslužki so lahko neverjetni

Tihotapci skušajo biti ves čas korak pred agenti in zato pogosto preplavljajo trge z novimi nadomestnimi proizvodi. To pa za agente pomeni, da morajo ves čas posodabljati svoje digitalne baze drog. 
V primerjavi s heroinom, za katerega je treba vzgojiti mak, je proizvodnja fentanila v laboratoriju precej manj zahtevna in je tudi desetkrat cenejša. Iz enega kilograma fentanila je mogoče narediti milijon tablet, ki jih na ulicah ameriških mest prodajajo za osem do deset dolarjev (7,1 evra do 9 evrov). 
Na Kitajskem je mogoče kilogram kupiti za tri do pet tisoč dolarjev (2700 do 4500 evrov), v ZDA pa je s prodajo mogoče zaslužiti do milijon in pol dolarjev (1,35 milijona evrov). 
Močni opioidni analgetiki so namenjeni lajšanju bolečin samo pri težkih boleznih, kot je rak, saj povzročajo močno odvisnost. Med osem in dvanajst odstotki pacientov postane do konca zdravljenja odvisnih od teh zdravil in številni si takrat drogo najdejo na črnem trgu. 
Nevarnost te droge je leta 2016 orisala smrt zelo znanega glasbenika Princea. Zanj je bila usodna kombinacija opioida hidrokodona, ki je bil očitno brez glasbenikovega vedenja pomešan s fentanilom. Med letoma 1998 in 2018 naj bi po ocenah ameriških organov zaradi predoziranj z opioidi umrlo več kot 400.000 ljudi. V zadnjih štirih letih pa je stopnja smrtnosti zaradi teh drog močno narasla. 
Samo lani so v ZDA odkrili 985 kilogramov fentanila, leta 2013 pa manj kot kilogram. Večina te droge zdaj sicer prihaja iz Mehike. Policija pravi, da lahko učinkovito pregleda le en odstotek osebnih vozil, ki gredo prek meje, in okoli 16 odstotkov tovornjakov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta