Droga, ki ubija po ZDA in v Veliki Britaniji, tudi policisti padajo v nezavest

M.R.
03.08.2017 12:51

Britanska televizija SkyNews je v torek na Twitterju objavila vznemirljiv posnetek, ki opozarja na smrtonosno drogo fentanil v Veliki Britaniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na posnetku je mala deklica, stara 2 ali 3 leta, ki med trgovinskimi policami neuspešno skuša zbuditi svojo mamo, ki je zaradi predoziranja z omenjeno drogo padla v nezavest. 
Fentanil, ki se že desetletja v zdravstvu uporablja za lajšanje bolečin, se je razširil v ZDA, na voljo pa je tudi že v Veliki Britaniji. Je 50-krat močnejši od heroina, prav zaradi te droge pa je umrl tudi slavni glasbenik Prince, od decembra pa je zaradi te droge samo v Veliki Britaniji umrlo že okoli 60 ljudi. 
Fentanil se uvršča med opioide. Prvi ga je ustvaril belgijski zdravnik Paul Janssen in ga v bolnišnici predstavil kot intravenozni anestetik. Sredi 90. let prejšnjega stoletja pa so ga kot obliž ponudili bolnikom s paliativno oskrbo. Kasneje se je na črnem trgu pojavil v obliki prahu kot poceni rekreativna droga. 
Uživalci začutijo občutek vzhičenja in sprostitve, zaradi česar je droga močno zasvoljiva. Ker je zelo učinkovita, je že nekaj zrn dovolj, da ubije uživalca še preden si vbrizga celoten odmerek. 
Ameriška agencija za boj proti drogam DEA poroča, da naj bi drogo varili v nelegalnih laboratorijih na Kitajskem in jo potem prodajali mehiškim mamilarskim kartelom. Ti jo nato prek svojih utečenih tihotapskih kanalov prodajajo na ulicah ameriških mest. 
Zelo razširjeno je tudi mešanje droge, podobno kot pri heroinu. Vendar v tem primeru lahko iz kilograma čistega fentanila z mešanjem dobijo kar 25 kilogramov droge za prodajo. SkyNews navaja ameriškega odvisnika, ki je povedal, da za preprodajalce ta druga predstavlja nebesa, za uporabnike pa pekel. 

Omedlevajo tudi policisti

Lani sta dva agenta omenjene agencije DEA resno zbolela, ker sta le vdihavala drogo, ko sta jo zapakirala v vrečko za zbiranje dokazov. Eden izmed njiju je dejal, da mu je telo začelo ugašati, zaradi česar je mislil, da bo umrl. Prav tako ni več videl barv. Njegov partner pa je ostal brez orientacije in pravi, da se je počutil zelo bizarno. Maja letos je policisti v East Liverpoolu v ameriški zvezni državi Ohio omedlel, ko je držal mamilo v roki. Pri tem je imel na rokah rokavice, ko pa je na policijski postaji ugotovil, da ima drogo tudi na oblačilu, ga je opral z roko in pri tem padel v nezavest. Zbudili so ga šele štirje odmerki protistrupa. 
Svojo zgodbo je za medije povedala tudi mati, ki je zaradi predoziranja s fenatilom izgubila sina. Pojasnila je, da je mož skušal zbuditi sina in ugotovil, da mrtev leži v postelji. Šele 8 ali 9 ur pozneje sta izvedela, za katero vrsto droge je šlo. Tudi policisti prej niso nikoli slišali za to drogo, pojasnjuje. 
Ian Cruxton iz britanska nacionalne agencije za boj proti kriminalu NCA je povedal, da je droga običajno mešana s heroinom. Obravnavajo tudi smrtne primere, sicer pa se po Cruxtonovih besedah trudijo preprečiti prihod droge v Veliko Britanijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta