Mešanje drog: Ruska droga krokodil požre telo

N.R.
23.09.2018 03:12

Trend na svetovnem trgu mamil so sintetične mešanice, iz Velike Britanije poročajo o vse pogostejšem uživanju opičjega prahu, v Južni Afriki se pod imenom nyaope skriva drugorazredni heroin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prgišče

Zaradi globalizacije, ki jo je povzročil internet, je občasno uživanje mamil postalo svetovni problem. Zakonodajalci morajo biti pri urejanju tega trga izjemno hitri. V preteklih desetletjih smo bili priča spremembi v načinu uživanja mamil in novim kombinacijam. Zakaj se to dogaja? Dolgo je bilo znano, da je heroin v ulični prodaji pogosto mešanica različnih mamil. V nekaterih primerih so ljudje jemali druge droge, da bi izničili učinek droge, ki so jo vzeli pred tem.
Heroin se prideluje iz morfina, ki ga vsebuje posušeni mleček vrtnega maka (Papaver somniferum). Morfin se ekstrahira, reagira z acetanhidridom in se spremeni v diamorfin, želeno drogo. Ta se nato pomeša s kislino, da postane mamilo topno v vodi, se segreje in vbrizga.

Obramba pred epileptičnimi napadi

V ulični prodaji se heroin pogosto meša z benzodiazepini (najpogosteje s temazepamom ali diazepamom) in barbiturati (najpogosteje s fenobarbitonom). Benzodiazepini delujejo proti anksioznosti in zmanjšajo stres zaradi uživanja heroina. Ko telo izloči heroin iz sistema, lahko namreč nastane psevdo epileptični napad. Nekateri barbiturati, še zlasti fenobarbiton, so se uporabljali za nadzorovanje epilepsije in so zniževali tveganje za napad ob jemanju heroina.
Včasih je uživanje mešanice drog lahko del trenutnega trenda, čeprav ni povsem razumljivo, kaj tak trend povzroči. Kljub splošnemu upadu rekreativne uporabe drog je bila zabeležena rast uporabe kokaina med mladimi, v Veliki Britaniji pa poročajo tudi o vse večjem uživanju tako imenovanega opičjega prahu. Gre za sintetični stimulans, povezan s katinoni, ki ima podoben učinek kot kokain in amfetamini.

Barvita ponudba

Nevarnosti zakonite alternative za metamfetamin

Spremembo v uporabi mešanice mamil lahko povzroči tudi sprememba zakonodaje. Na primer mešanica piperazinov, ki so po učinku podobni ekstaziju, se je na Novi Zelandiji na trgu pojavila kot zakonita alternativa za metamfetamin. Posledično so se pojavile različne mešanice teh snovi. Nekatere so prisotne še danes, na primer benzilpiperazin (BZP) in 1-(3-trifluorometilfenil)piperazin (3-TFMPP). Druga mamila iz te družine so mešali s kokainom, efedrinom in kofeinom.
Spremembe, ki so nastale kot odziv na spremembo zakonodaje, so opazili tako pri starejših, bolj uveljavljenih drogah kot tudi pri novih psihoaktivnih snoveh. Cenejše mešanice mamil nastanejo tudi zaradi socialnoekonomskih razlogov. V Južni Afriki se je pojavila droga z imenom nyaope, ki vsebuje drugorazredni heroin, kanabis in antiinfektiva: efavirenz in nevirapin.

Izbira

Droge se med seboj ne izničijo

Mešanica, imenovana siva smrt, vsebuje fatanil, karfentanil, heroin in sintetični opiat U-47700. Ta je kar sedemkrat močnejši kot morfin, karfentanil pa je 10.000-krat močnejši kot morfin. Že dva miligrama karfentanila sta lahko usodna. Podobna zmes, imenovana vijolični heroin, je kombinacija heroina, morfina, fentanila in karfentanila. Zadostuje ga že zelo malo, da prav tako povzroči napade, aritmijo, težave pri dihanju in smrt.
Kakšne so posledice uživanja mešanic drog? Učinek vsake droge je odvisen od različnih dejavnikov, od starosti, spola, zdravja in razpoloženja uživalca ter njegove zgodovine uživanja mamil. Droga oziroma mešanica drog na nikogar nima enakega učinka. Droge se med seboj ne izničijo, alkohol pa zadevo po navadi še poslabša. Obenem pa uživalec zaradi alkohola pogosto pozabi, katere droge je vzel in koliko. Čeprav ljudi v pokušanje mešanic drog vodi tudi radovednost, je, glede na znana dejstva, najbolje, da se jim povsem izognemo. (The Conversation)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta