Višji sodniki so dan pred zastaranjem primera presodili, da je Janša z grobim, seksističnim tvitom razžalil novinarki

Gordana Possnig Gordana Possnig
24.05.2022 16:36

Celjsko višje sodišče je danes na pritožbeni seji zavrnilo pritožbo Janeza Janše in potrdilo prvostopenjsko sodbo na tri mesece pogojne zaporne kazni zaradi žaljivega tvita na račun novinark

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in Franci Matoz 1. junija lani na celjskem sodišču, ko se je pričelo ponovoljeno sojenje.
Gordana Possnig

Tričlanski senat celjskega višjega sodišča je danes, dan pred zastaranjem kazenskega procesa zoper predsednika vlade Janeza Janše zaradi dveh kaznivih dejanje razžalitve potrdilo prvostopenjsko obsodbo na pogojne tri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta. S tem je sodba zoper Janšo pravnomočna, kar pomeni, da ima odprt kazenski dosje. Odvetnik obsojenega Franci Matoz se bo to trudil spremeniti. Danes je namreč napovedal, da bo poskušal pravnomočno sodbo zrušiti z vložitvijo zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču. Drugostopenjski epilog se je na Višjem sodišču v Celju včeraj odvil brez Janeza Janše, saj ga na pritožbeno sejo niti na razglasitev sodne odločbe ni bilo.

Izjava je bila seksistična in groba

Kot zasebni tožnici sta Janšo kazensko preganjali novinarki TV Slovenija Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek, in sicer zaradi žaljivega zapisa, ki ga je marca 2016 objavil na svojem javnem profilu na twitterju. "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan," se je glasil Janšev tvit, zaradi česar je bil Janša v ponovljenem sojenju 25. februarja letos obsojen na pogojno kazen. Zoper sodbo se je pritožil iz vseh razlogov, višji sodniki pa so  presodili, da pritožba ni utemeljena. V kratki obrazložitvi sodbe je sodnik poročevalec Andrej Pavlina dejal, da je Janša, ki mora poravnati tudi sodno takso za vloženo pritožbo, na Twitterju zapisal grobo in seksistično izjavo. Šlo je za politično izražanje Janše, je med drugim izpostavil Pavlina.

Zadnje dni se je v zgodbi o Janševem kazenskem procesu zdelo, da obramba veliko stavi na zastranje. Sodišče je Janši prvostopenjsko sodbo uspelo vročiti 3. aprila, njegovemu zagovorniku Matozu pa šele 13. aprila. Zadnji rok za pritožbo je bil 13. maj in prekaljeni odvetnik ga je izkoristil do zadnje minute. Pritožbo je vložil pravočasno, zadnji možni dan, njegovo pisanje pa je na sodišče prispelo 17. maja. Ker mora sodišče zasebnemu tožniku omogočiti odgovor za pritožbo, je sodišče Matozovo pritožbo nemudoma posredovalo Carlovi in Paškovi, ki sta nanjo odgovorili že naslednji dan. Višje sodišče je odgovor prejelo 19. maja in zadevo dodelilo tričlanskemu senatu, katerega poročevalec Pavlina je še isti dan odločil, da se bo pritožbena seja izpeljala 24. maja, dan pred zastaranjem zadeve.

Detektiv zvonil pri Janši, a ga je žena odpravila

Na višjem sodišču se je zapletlo že pred pričetkom javne pritožbene seje. Obstajala je namreč bojazen, da je sodišče ne bo moglo izvesti, ker so obdolžencu nekaj dni neuspešno skušali vročiti vabilo na sejo. Na domu v Šentilju pri Velenju ga je večkrat iskal tudi detektiv kot pooblaščeni vročevalec sodnega pisanja, nazadnje v ponedeljek, a je žena Janše Urška Bačovnik Janša detektiva odpravila z razlago, da moža še nekaj dni ne bo na tem naslovu, da ona pošte zanj ne bo sprejemala in da lahko kuverto pusti v Janševem poštnem predalu.

Ker sodišče ni imelo povratnice oziroma potrdila o tem, da je Janša pošto dvignil, je senat že sprejel sklep, da seje zaradi tega ne bo možno izpeljati, nakar je za besedo zaprosil odvetnik Matoz in razložil, da je Janšo minuli petek obvestil o datumu poteka seje in sestavi senata, na katerega Janša ni imel pripomb. Advokat je poudaril, da se obramba strinja s potekom seje v nenavzočnosti Janše in da navzočnost obtoženega na seji tudi ni obvezna.

Senat višjega sodišča je tako dopoldan izpeljal sejo, nato pa se za nekaj ur umaknil v posvetovanje in ob 13. uri razglasil svojo odločitev. Odvetnik odhajajočega premierja je po potrditvi obsodilne sodbe za njegovega klienta izjavil, da se ne strinja z razlogi, ki jih je naštel sodnik poročevalec Pavlina in da bo zoper sodno odločbo vložil izredno pravno sredstvo na vrhovno sodišče. "Prepričan sem, da bom z zahtevo za varstvo zakonitosti uspel," je bil optimističen Matoz. Janši je stopil v bran tudi z besedami: "Ves čas se brez potrebe širi lažna novica, da moj klient zavlačuje postopek. To ni res. Prvič je bila sodba razveljavljena zaradi kršitve pri postavitvi porote, to je podaljšalo zadevo za dve leti in nismo soglašali s tem, da zastara. Če bi to želeli, bi to naredil, ampak nikoli ni bil to namen. Želeli smo vsebinsko odločitev in bomo zadevo peljali na vrhovno sodišče, kjer so bile zadeve že v civilnem sporu. Tudi v tem postopku nismo zavlačevali, ampak se je postopek podaljšal zaradi nepravilnega in nezakonitega dela sodišča. Sami nismo želeli zastaranja, pravočasno smo vložili pritožbo. Zadovoljen sem, da je prišlo do vsebinske odločitve, nisem pa zadovljen s tem, kakšna je ta odločitev. Še enkrat: razžalitve ni bilo."

Mojca Pašek: "Na žaljiv diskurz ne smemo pristajati"

Mojca Šetinc Pašek in pooblaščenka Katja Zdolšek pred celjskim sodiščem po razglasitvi sodbe
Gordana Possnig

Pooblaščenka Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl na sodišču je bila tokrat Katja Zdolšek, ki je po prihodu s sodišča povedala: "Veseli nas, da je sodišču uspelo zadevo pravočasno izpeljati do konca in smo dobili vsebinsko odločitev. Da spet ali še vedno živimo v državi, kjer žensk ni dovoljeno zmerjati z odsluženimi prostitutkami, samo zato, ker mogoče gredo komu pri opravljanju poklica na živce. Največji procesni zaplet in največji triler je bilo iskanje obtoženega. Naprej pa mislim, da gre za tako vulgarno in seksistično žalitev, da ne bi smelo to biti vprašanje." Zdaj že nekdanja novinarka Mojca Šetinc Pašek je bila danes vidno zadovoljna, o izidu je obvestila tudi kolegico Eugenijo Carl, ki je na obrazložitvi sodbe ni bilo. "Drugega kot to, da bo Janša spoznan za krivega, nisva pričakovali, prej sva pričakovali zastaranje. Zelo sem vesela, da je sodišče vsebinsko odločilo, da je šlo za gnusen, grd, žaljiv tvit, žaljiv zapis o meni in Eugeniji. Mislim, da gre za precedenčno sodbo za slovensko novinarstvo, ženske, ki jih politiki žalijo, in za poduk ljudem, da na žaljiv način in diskurz v naši družbi ne smemo več pristajati in upam, da bo pri tem tudi ostalo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta