(VIDEO) Divjaki! Dars objavil nov kolaž posnetkov nevarne vožnje na avtocesti. Tako se je končalo ...

A.L.
20.04.2023 11:20

Kot je razvidno s posnetkov, so se objestne vožnje pa naših avtocestah končale z nesrečami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dars je v svoji spletni rubriki "saj ni res, pa je" objavil nov kolaž posnetkov nevarne vožnje po avtocestah. "Ne posnemajte teh voznikov, ki so divjali po avtocesti. Pri hitrosti ni pomembno samo upoštevanje omejitev, prilagoditi jo moramo tudi razmeram na vozišču," so zapisali. Kot je razvidno s posnetkov, so se objestne vožnje na naših avtocestah končale z nesrečami.

Anže Albreht, ustanovitelj Zavoda reševalni pas, je pred časom za Večer povedal, kako pomembno je, da vozniki ob nesrečah vzpostavijo reševalni pas. Kako močno se lahko v denimo minuti poslabša stanje človeka, ki čaka, da se reševalna ekipa prebije do njega? Anže Albreht pravi, da je to zelo težko opisati. "Težko je dokazati, da je nekdo umrl na kraju trčenja zaradi dveh minut prepozne pomoči, istočasno pa dokazati, da je ekipa ti dve minuti izgubila ravno med prebijanjem." Doda, da včasih pridejo na kraj dogodka zaradi nevzpostavljenega pasu celo deset, petnajst minut kasneje, kot bi sicer.

"Če oseba potrebuje oživljanje, zanj ena minuta odložene reanimacije pomeni za deset odstotkov manj možnosti za preživetje, pod pogojem - če govorimo o poškodovancih -, da poškodbe seveda niso prehude. Ob krvavitvah, zunanjih ali notranjih, tečejo minute, odločajo sekunde, enako je pri tistih, ki imajo zaporo dihalne poti. Če gre recimo za zastoj, ki nastane zaradi trčenja brez poškodovanih ljudi, se mora po reševalnem pasu čim prej prebiti tudi vzdrževalna in vlečna služba; če ta izgubi dvajset minut, v končni fazi to pomeni, da bomo v zastoju stali še dodatnih dvajset minut."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta