(FOTO) Osemnajst štajerskih vinarjev bo ponudilo mlada, sveža, dišeča in iskriva vina. Kdo so ti vinarji?

Barbara Bradač Barbara Bradač
17.10.2024 12:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Že v deseto sezono vstopa povezovanje štajerskih vinarjev, ki pridelujejo mlado vino. Njihov skupen nastop poteka pod imenom Pubec in eden izmed načinov promocije je tudi vsakoletni dogodek, kjer se predstavlja 18 štajerskih vinarjev. "Vsi se zavedamo, da skupaj zmoremo več. Vinarji povezani v to kolektivno blagovno znamko Pubec, štajersko mlado vino, na ta način dosegajo več, boljše rezultate, predvsem pa povezanost in izmenjavo izkušenj in z našimi dogodki predstavitev v naši regiji in izven regije in tudi izven meja," pravi Borut Cvetko, direktor agencije Mediaspeed, ki organizira dogodek, s katerim tudi vzpodbujajo kulturo degustacije in pitje vina.

Sašo Bizjak

Letošnja vinska sezona vinorodne dežele Podravje je odlične kakovosti, a je količinsko slabša. Prav zato en lanski vinar ne sodeluje, pridružil pa se Marko Breznik z Vini Breznik: "Doma prevzemam vinarsko zgodbo in vidim v tem dobro priložnost predstavitve naše družine, naših vin iz Slovenskih goric, natančneje Cerkvenjaka. Količinsko je bil izpad vsaj 40-odstoten, a kakovost je odlična. Kar je trenutno v kleti, komaj čakamo, da bomo nalili v steklenice." 

​Pubece 2024 predstavljajo tako največje vinske kleti kot tudi manjši, družinski vinogradniki, in sicer Vino Cvitanič, Vino Emino, Vino Falot, Vinarstvo Hafner, Vino Valdhuber, Kmetija Fleisinger, Vinogradi Horvat, Vino Leber, Vino Jarc, Vino Mulec, Steyer vina, Vina Toplak, Puklavec family wines, Radgonske gorice, Vinogradništvo Mukenauer, Rigo Vino in Vino Krajnc.

Sašo Bizjak

"Trgatev se je letos začela v drugi polovici avgusta v Vinorodni deželi Podravje. Trgalo se je zelo zdravo grozdje, čeprav je narava z ujmami na določenih območjih razredčila pridelek, od deset do štirideset odstotkov, ne pa kakovosti. Kakovost vina, nekaj vzorcev smo ocenili, predvsem mladega vina Pubec, je izjemno visoka. So višji alkoholi, vina so zelo harmonična," razloži strokovnjakinja Leonida Gregorič, vodja laboratorija KGZS Maribor. Predvideva, da bodo letošnja vina najvišje ocenjena in da bodo primerna za staranje. 

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

"Zelo smo veseli, da smo v Mariboru uspeli prebuditi toliko publike in toliko zanimanja, prav tako pa se s ponosom predstavljamo v Ljubljani," napoveduje Natalija Cvetko, vodja projektov. V Mariboru bo 9. Salon štajerskih mladih vin v petek, 25. oktobra v Minoritski cerkvi, 5. Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani pa v sredo, 6. novembra. Predstavitev lokalnega in povezovanje odlikuje Pubeca, zato se glasbeno povezuje z Okustični, lokalnim glasbenim dvojcem, ki ga sestavljata Karin Zemljič in Mate Brodar – Bro, ker pa je ob degustaciji vin dobro tudi kaj prigrizniti, bo za to poskrbela ​bratsko-sestrska kulinarična naveza Bro'Sis Anja in Rok Zebec.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta