Trojni umor v Gerečji vasi: Sin in brat umorjenih ovadil odvetnika

16.08.2021 07:00
Pred ptujskega sodnika bo danes stopil Silvo Drevenšek, ki je ob lanskem božiču umoril bivšo partnerico in njene starše. Svojec umorjenih zanj terja dosmrtni zapor, hude obtožbe pa je uperil tudi zoper morilčevega odvetnika
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pet dni pred napovedanim julijskim predobravnavnim narokom se je Silvo Drevenšek samopoškodoval v priporu, kar ni bil njegov prvi poskus samomora. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec

Če se ne bo spet kaj zapletlo, bo 36-letni Silvo Drevenšek, ki je za lanski božič v Gerečji vasi hladnokrvno umoril svojo bivšo partnerico Mojco Lešnik in njena starša Jožico in Branka Lešnika, danes na ptujskem sodišču dobil priložnost, da se izreče o krivdi. Sodnik Marjan Strelec ga je nameraval o tem povprašati že 7. julija, a je obtoženčev zagovornik, odvetnik Andrej Kac, dosegel preložitev naroka, češ da dvomi o klientovi sposobnosti za sodelovanje v kazenskem postopku. Drevenšek se je namreč v tistih dneh nahajal na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije, ker se je pet dni pred predvidenim narokom v priporu samopoškodoval. To ni bil njegov prvi spodleteli poskus samomora. Z njim je poskušal že takoj po umorih in tudi kasneje v priporu.

Materi naročil, naj poskrbi za hišo

Tožilka Teja Kukovec Belšak in odvetnik Danijel Planinšec, ki v postopku zastopa sina in brata umorjenih Miho Lešnika ter mladoletnega oškodovanca, ki je bil priča umoru starih staršev, sta predlogu za preložitev naroka odločno nasprotovala. Sodnika sta spomnila na mnenje izvedenca psihologa, ki je že v preiskavi ocenil, da se bo osumljeni trojnega umora skliceval na nezmožnost spremljanja sojenja, saj je na pregledu ustvarjal vtis osebe z duševnimi težavami, kar pa je bilo po ugotovitvah izvedenca namerno in naučeno. V preiskavi ga je pregledal tudi psihiater in zaključil, da je obdolženi sposoben spremljati kazenski postopek. Ker sta bili oceni psihiatra in psihologa narejeni januarja in aprila, Drevenšek pa se je v priporu samopoškodoval julija, sodnik Strelec ni želel tvegati s prenagljen odločitvijo o obtoženčevi sposobnosti spremljanja postopka in je za odgovor na to vprašanje tako ponovno angažiral psihiatra.

Kaj je ugotovili psihiater, bo znano danes, poročali pa smo že, da je po pregledu obdolženega med drugim zapisal, da ga je bolj kot za svojega nekajletnega otroka skrbelo, kaj se bo zgodilo z njegovo hišo, ki sta jo zgradila skupaj z Mojco Lešnik, a se je kot lastnik v zemljiško knjigo vpisal le on. Prav hiša bi lahko bila po mnenju preiskovalcev glavni motiv za Drevenškov grozljivi zločin. Ko ga je Mojca Lešnik lansko jesen dokončno zapustila, je pričela tudi postopek za delitev premoženja, navsezadnje je za novogradnjo prispevala tudi sama, postavila pa sta jo na zemljišču, ki ga je ona podedovala od starih staršev. Dva dni pred tragedijo je Drevenška obiskala cenilka za nepremičnine. Ko je izvedela, da gre za skupno premoženje, je obdolženemu pojasnila, da hiše brez soglasja Mojce Lešnik, ki je lastnica parcele, ne bo mogel prodati, on pa je pričel kričati, da je vse njegovo, in napovedal, da bo tekla kri.

Grožnje sicer ni uperil v bivšo partnerico, ampak v njene starše in brata, zato je Mojca Lešnik 25. decembra Silvu Drevenšku nasedla in se odzvala na njegovo SMS-sporočilo, naj pride k njemu po darila za njunega štiriletnega sina. Pričakal jo je na dvorišču, se po pričevanju soseda tam mirno pogovarjal z njo, ko sta okoli 16.20 stopila v hišo, pa je izpeljal svoj morilski načrt in 35-letnico z nožem zabodel do smrti. Po zahrbtnem zločinu je odšel čez cesto v hišo njenih staršev in napadel. Ni se oziral na prisotnost in jok svojega sina, 61-letni Jožici Lešnik je pred njegovimi očmi z noževim 12-centimetrskim rezilom prizadejal 25 ran, 65-letnega Branka Lešnika pa je zabodel trinajstkrat. Slednji je umrl v hiši, Jožica Lešnik pa je hudo ranjena stekla do prvih sosedov po pomoč in se sesedla pri ograji. Očividci so videli Drevenška priti iz hiše, a tam ni več napadal. Sedel je v svojo toyoto in se počasi odpeljal mimo umirajoče Jožice Lešnik. Prva, ki ji je nakazal, kaj je storil, je bila njegova mati. Poklical jo je po telefonu in ji rekel: "Naredil sem sranje. Verjetno grem v zapor. Poskrbi za hišo, v njej boš našla dokumente."

Nenavadna izvršba zoper morilca

Odvetnika Andreja Kaca smo prosili za komentar na hude obtožbe zoper njega, a se ni odzval. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec

Kot rečeno, ga je za hišo skrbelo tudi v priporu, o čemer se je pogovarjal s psihiatrom. Ko so se po Gerečji vasi pričele širiti vedno glasnejše govorice, da namerava Drevenšek hišo prodati, je brat in sin umorjenih Miha Lešnik ukrepal. Zaradi izgube svojih ljubljenih je zoper morilca vložil odškodninsko tožbo in s pomočjo odvetnika Danijela Planinšca že 19. januarja dosegel, da se je na obdolženčevi nepremičnini vpisala prepoved odtujitve in obremenitve. Kasneje pa je izvedel, da je kljub vknjiženi prepovedi odtujitve in obremenitve na Drevenškovi hiši vknjižena hipoteka v korist Odvetniške družbe Kac & odvetniki. Iz zemljiške knjige izhaja, da se je odvetniška družba Kac na hišo vpisala na podlagi izvršilnega postopka, ker ji Drevenšek ni plačal računa v znesku 24.888 evrov. Za Lešnika je bilo to veliko presenečenje. Vedel je namreč, da je imel krvnik njegovih svojcev sprva odvetnika po uradni dolžnosti, zato je v kazensko preiskovalnem spisu preveril, kdaj se je to spremenilo.

Kot izhaja iz podatkov v spisu, je odvetnik Andrej Kac ptujsko okrožno sodišče o tem, da ga je Drevenšek pooblastil za zastopanje v kazenskem postopku, obvestil 25. februarja. Kdaj mu je Drevenšek podpisal pooblastilo, nismo izvedeli, je pa zanimivo, da je odvetniška družba Kac izvršbo zoper svojega klienta vložila na isti dan, ko je odvetnik Kac sodišče obvestil, da ga bo v postopku zaradi trojnega umora po novem branil on. Družba Kac je Drevenšku račun za odvetniške storitve izdala 19. februarja in kot datum zapadlosti navedla 24. februar, kar je v nasprotju z zakonom o odvetniški tarifi, saj ta določa, da mora odvetnik stranki za plačilo določiti 15 dni. Slednje v zgodbi sicer ni najbolj pomembno, bolj bistveno je, da Miha Lešnik sumi, da sta se obtoženi trojnega umora in odvetnik Kac dogovorila za ekspresno izdajo nenavadno visokega računa in podajo izvršbe, zoper katero Drevenšek ne bo ugovarjal in se bo s tem dosegel vpis hipoteke na hišo v korist družbe Kac, kar se je 20. aprila tudi zgodilo. Prepričan, da je posredi dogovor o fiktivnem računu, je Lešnik Drevenška in njegovega odvetnika kazensko ovadil. Meni namreč, da so v njunem ravnanju podani zakonski znaki več kaznivih dejanj: oškodovanje upnikov, zloraba izvršbe, ponarejanje listin. Andreja Kaca je prijavil tudi Odvetniški zbornici Slovenije (OZS) in ji predlagal, da zoper odvetnika uvede disciplinski postopek. Za komentar na hude obtožbe zoper odvetnika Kaca smo se že julija preko elektronske pošte obrnili na njegovo pisarno, a odgovora nismo prejeli. Predsednik odvetniške zbornice Janez Starman pa je ob našem poizvedovanju pojasnil, da je prijava zoper odvetnika Andreja Kaca v obravnavi pri disciplinskemu tožilcu odvetniške zbornice. "Če bo disciplinski tožilec podal zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka, bo zadeva odstopljena disciplinski komisiji I. stopnje pri OZS ali disciplinskemu sodišču pri OZS, ki lahko skladno s statutom OZS disciplinskemu obdolžencu izreče disciplinski ukrep opomin, ukor, denarna kazen ali odvzem pravice opravljati odvetniški poklic. Ob izreku disciplinskega ukrepa se disciplinskemu obdolžencu lahko naloži tudi izpolnitev določene obveznosti, prenehanje s kršitvijo ali odprava posledic kršitve," je Starman razložil za Večer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta