Trgovina z drogo: Na zatožni klopi se bo zvrstilo 57 domnevnih članov Mafije

Damijana Žišt Damijana Žišt
02.02.2023 03:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domnevni vodja kriminalne združbe Velibor Lipovac ni priznal krivde.
Foto: Robert Balen

"Krivde ne priznam," je na predobravnavnem naroku izjavil 38-letni Ljubljančan Velibor Lipovac, obtožen, da je skupaj z bratom dvojčkom Daliborjem vodil zelo dobro organizirano združbo, ki je trgovala z drogo. Predobravnavni naroki, ki jih je danes začela sodnica Vesna Pavlič Pivk, bodo potekali nekaj dni, saj se bo na zatožni klopi zvrstilo kar 57 obtoženih. Nekateri, ki so jih kot kurirje ujeli v tujini, bodo na narokih sodelovali prek videokonference. Med njimi sta tudi Dalibor Lipovac in Asmir Agović, ki sta bila aretirana 4. novembra 2021 v Avstriji, ko sta se ujela v past tajnega delavca policije in mu prodala pet kilogramov heroina. Velibor Lipovac je v priporu od 15. februarja lani, na sodišče v Ljubljano so ga pripeljali iz celjskega zapora. Predobravnavni naroki so se opravili še za Edina EljezijaAmirja AdemijaGorana Dimića in Zorana Mesića, ki prav tako kot Velibor Lipovac niso priznali krivde. Po naših podatkih pa se je nekaj obtoženih, ki bodo pred sodnico stopili prihodnji teden, že pokesalo in s tožilstvom podpisalo sporazum o priznanju krivde.

Izločiti hoče vse dokaze

Zagovornica obtoženega, odvetnica Martina Žavcar Hrovatin, je predlagala, da sodišče iz spisa izloči vse dokaze, saj so bili po njenem mnenju pridobljeni nezakonito. V sodni spis je vložila obsežno gradivo, v katerem navaja, zakaj je treba posamezen dokaz izločiti iz sodnega spisa. Odvetnica je med drugim dejala, da je policija v tem primeru večkrat nezakonito delovala, "ko so v hišnih preiskavah zasegali predmete, tudi drogo, osumljenim pa niso predstavili njihovih pravic".

Omenila je tudi, da so bili nekaterim obtoženim nezakonito zaseženi mobilni telefoni in da je policija nezakonito tajno delovala, "ker iz sodnega spisa ni razvidno, kako je policija delovala v primeru, ko je uporabljala elektronske naprave". Obramba namreč sumi, da je policija na avtomobile določenih obtoženih naskrivaj namestila GPS-naprave, "za to pa niso imeli sodne odredbe". Odvetnica je še dejala, da je tožilstvo kot nezakonite dokaze v sodni spis vložilo tudi policijske evidence o prehodih državne meje za njenega klienta in nekatere druge obtožene, "imamo pa že pravnomočno sodbo celjskega sodišča, da policija ne sme hraniti evidence oseb, ki so prehajale državno mejo, ker zato nima zakonske podlage". Sodnica je dejala, da bo o njenih dokaznih predlogih o izločitvi dokazov odločala skupaj s predlogi odvetnikov drugih obtoženih, ko bodo zaključeni predobravnavni naroki za vse.

Konopljo po redni liniji vozili iz Španije

Znano je, da je slovenska policija skupaj s pripadniki specialne enote policije 15. februarja lani zaradi suma trgovanja z drogo opravila številne hišne preiskave pri več kot 37 osumljencih. Takrat smo v Večeru prvi poročali, da so najmanj 20 ljudi pridržali. Dokazi zoper združbo so obsežni in podkrepljeni z izsledki tajnega delovanja, ki ga je policija zoper združbo izvajala v obdobju treh let, februarja lani pa je zoper osumljene v zadevi spisala kazensko ovadbo na zajetnih 1400 straneh. V začetku lanskega avgusta je po zahtevni sodni preiskavi ljubljanski tožilec Sedin Kičin zoper 57 obtoženih vložil obtožnico na kar 636 straneh. Jasno je, da je šlo za zelo dobro organizirano kriminalno združbo, ki so jo vpleteni vanjo imenovali Mafija.

Veliborja Lipovca so člani združbe klicali General, njegovega brata dvojčka pa Direktor ali Model. Tožilstvo obtoženim očita, da so kot člani dobro organizirane hudodelske združbe od septembra 2019 na območju Slovenije, Italije in Španije trgovali z drogo - prodajali heroin, kokain in konopljo. Združba naj bi bila prepovedano konopljo v Slovenijo na veliko tovorila iz Španije. Z enim prevozom so je pripeljali od 50 pa vse do 150 kilogramov, trdi tožilstvo. Heroin in kokain pa je združba priskrbela iz tujine in nato prodajala po gramih, od nekaj gramov do sto gramov posameznemu kupcu. Po prepričanju tožilstva so imeli vodilni člani kriminalne združbe redno linijo za prevoz konoplje iz Španije v Slovenijo, ker so postavili nižje cene za prevoz ilegalnega tovora iz Španije v Slovenijo kot konkurenca, bili pa so tudi zelo dobro organizirani.

Prav brata Lipovac sta bila po mnenju tožilstva zadolžena za organizacijo in nabavo prepovedanih drog, in sicer konoplje, kokaina in heroina, organizacijo delovanja združbe, nabavo denarja za drogo, distribucijo droge in vse drugo. Nekateri pomembni člani združbe in prevozniki droge oziroma kurirji so med seboj komunicirali po posebnih, kriptiranih telefonih. Pri vodenju posla sta bila dvojčka zelo previdna, zato sta v glavnem sama sestankovala z dobavitelji in kupci, nabavljala denar za nakup droge in organizirala prevoze. Drogo pa sta osebno prenašala ali prevažala le, če sta ocenila, da ne obstaja nobena nevarnost, da bi ju odkrila policija. K prevozu droge sta pritegnila tudi nekatere podjetnike, ki so imeli tovornjake, saj so v teh drogo lažje skrili. Vozniki tovornjakov so tako iz Slovenije v Španijo običajno peljali legalen tovor, nazaj pa drogo, največ konoplje. Kot trdi tožilstvo, sta se brata Lipovac dogovarjala tudi za ceno droge. Bratov Lipovac in njune združbe so se drugi, tudi konkurenti, zelo bali, saj sta bila znana po brezkompromisnosti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?