Spregovorila mati zastrupljenih otrok: Mož je bil nagnjen nad kad, hči je bila penasta okoli ust

A.L.
21.08.2019 13:55

"Prav tak smrad sem zaznala tudi v naši kabini, a sem kljub temu zaspala. Nato mi je postalo vroče, primanjkovalo mi je zraka, zato sem moža prosila, naj preveri, kaj se dogaja s klimo."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kot poroča hrvaški Jutarnji list, je včeraj pred preiskovalnega sodnika stopila Manuela Fiasconaro, žena Eugenija Vincija, ki je 13. avgusta umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom na jadrnici na Hvaru. Otroka sta bila v kritičnem stanju, a sta se pred dnevi prebudila iz kome in dobro okrevata. Ta teden naj bi ju iz splitske bolnišnice premestili v Rim, kjer bodo nadaljevali z zdravljenjem. 

Vonj po bencinu, kasneje vonj po plinu

Pričanje Fiasconarove na sodišču je prišlo v medije, Jutarnji list pa ga podrobno povzema. Po besedah Italijanke so s še štirimi prijatelji na oddih na Hrvaško prišli 10. avgusta. Na jadrnici si je kabino delila z možem in njunim 5-letnim sinom, 14-letna hči je bila v drugi kabini. Že takoj po vkrcanju na jadrnico so posadko opozorili, da hladilnik in klimatska naprava ne delujeta in da se skozi odprtino klimatske naprave v kabino širi neprijeten vonj. Sprva naj bi šlo za vonj po bencinu, kasneje pa se je spremenil in bil podoben vonju plina, je opisovala preživela Italijanka. S posadko so sklenili dogovor, da bo klima delovala štiri ure na dan, tretjo noč - takrat se je zgodila tragedija - so se odločili, da jo vklopijo tudi, ko se vrnejo z večerje. 
Manuela Fiasconaro je pojasnila, da sta šli s hčerko deset minut po prihodu s hvarske restavracije spat. "Ko sva odprli vrata njene kabine, sva zavohali smrad, ki je prihajal iz klimatske naprave. Prav tak smrad sem zaznala tudi v naši kabini, a sem kljub temu zaspala. Nato mi je postalo vroče, primanjkovalo mi je zraka, zato sem moža prosila, naj preveri, kaj se dogaja s klimo. Zaspala sem, kmalu pa začutila, da me sili na bruhanje. Bilo mi je zelo slabo, opazila pa sem, da v postelji ob meni ni moža. Ponovno sem zaspala in se čez čas zbudila, začela sem bruhati. Moža še vedno ni bilo nikjer," je pripovedovala. Med pričanjem je po poročanju Jutarnjega lista pojasnila, da je dve od štirih majhnih okenc v kabini zaprla, da bi se delovanje klime bolje občutilo, dve, ki sta bili ob postelji njunega sina, pa je pustila odprti.

Hči zaklenjena v svoji sobi

Naslednjič se je Manuela Fiasconaro zbudila ob 10. uri. Njeno počutje je bilo slabo, sin pa je, po njenih besedah, spal, kot da je mrtev. "Vrata kopalnice so bila odprta, videla sem moža, nagnjenega nad kad, na njegovem hrbtu pa so bili rdeči madeži," je opisovala žalostne trenutke z jadrnice, ki je bila zasidrana na Hvaru. Ko je prihitela iz kabine, je srečala prijatelja, s katerim so potovali, in jima povedala, da je možu slabo. Prijatelj je šel v kopalnico, da bi preveril stanje Vincija in ugotovil, da je mrtev.
Po besedah Fiascinarove v kabino 14-letne hčerke niso mogli vstopiti, ker je zaklenila vrata, zato je kapitan vanjo vlomil. Dekle je bilo penasto okoli ust, zato jo je odnesel na palubo. Ena od preostalih potnic je prinesla še dečka, ki mu je bilo prav tako slabo. Z ladje so poslali klic na pomoč, na Hvaru so jih pričakali reševalci.
Jutarnji list poroča, da preiskava proti lastniku jadrnice in kapitanu še ni zaključena, a ostajata na prostosti. Tožilstvo je namreč presodilo, da ni razloga, da bi bila v preiskovalnem priporu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta