Primer Vuk: Število obtoženih se je prepolovilo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
10.10.2019 18:05

Potem ko je bil ustavljen pregon zoper nekdanjega završkega župana Mirana Vuka, je sodišče zdaj začasno izločilo še postopek zoper njegovo ženo Darinko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi suma utaje davkov so kriminalsti februarja 2014 opravili preiskave tudi v podjetju Vukovih.
Marko Vanovsek

Potem ko je mariborsko sodišče pred slabim mesecem zaradi zdravstvenega stanja ustavilo sodni pregon zoper nekdanjega završkega župana in podjetnika Mirana Vuka, je danes senat, ki mu predseduje sodnica Tanja Rot, začasno izločil tudi postopek zoper Darinko Vuk, ženo Mirana Vuka. Razlog za to je njeno zdravstveno sanje, saj je sodišče prejelo zdravniško dokumentacijo, iz katere izhaja, da ni sposobna za sojenje. Obramba preostalih dveh obtoženih, Romana Vuka, brata završkega župana, in Dominika Vuka, sina Mirana in Darinke Vuk, je sicer temu nasprotovala, češ da je izpoved soobtožene eden izmed dokazov, na katere se bo opirala obramba obeh obtoženih, ki sta še ostala v tem postopku. In da če Darinka Vuk ne bo več soobtožena, jo bo treba zaslišati kot pričo. Zato sta odvetnika Klementina Fincinger, ki zagovarja Romana Vuka, in Tilen Hrastnik, ki brani Dominika Vuka, predlagala, naj se sojenje prestavi. Sodnica Rotova pa je pojasnila, da gre za začasno izločitev, da bo o tem, v kakšnem stanju je Darinka Vuk, ocenil izvedenec, potem pa se bo odločila, kako naprej.

Obvestilo iz Nemčije

Organi pregona so družini Vuk prišli na sled po obvestilu nemških davčnih organov o dvigovanju večjih vsot gotovine z bančnih računov pri njih. Obtožnica, ki jo zastopa Mojca Petan Žura s specializiranega državnega tožilstva, obtoženim očita utajo davkov. Štiri tovrstna dejanja naj bi bil storil Roman Vuk, saj naj ne bi bil med letoma 2005 in 2008 davčnim organom prijavil skupno za kar okoli 8,5 milijona evrov prihodkov, s tem pa naj bi bil državo pri odmeri dohodnine oškodoval za skoraj štiri milijone evrov. Za nameček naj bi bil leta 2013 v inšpekcijskem postopku Fursu predložil 67 ponarejenih potrdil o predaji gotovine podjetju Metalica Nova. Dominik Vuk pa je obtožen, da v letih 2005, 2006 in 2007 ni prijavil za dobre štiri milijone evrov prihodkov, s tem je bila njegova odmera dohodnine za nekaj manj kot dva milijona evrov nižja, kot bi bila sicer.
Obtožena dejanje sicer zanikata. Da sta dvigovala gotovino, priznavata, a trdita, da sta jo nato izročila Miranu Vuku, kar je ta v davčnem postopku tudi potrdil. A kot je včeraj dejal davčni inšpektor Mihael Dvoršak, so potrdila o izročitvi denarja šteli kot lažna, zato so davčne postopke peljali zoper vse štiri člane družine Vuk. Med letoma 2003 in 2008 je bilo z računa hrvaškega podjetja v Nemčiji dvignjenih okoli 25 milijonov evrov. Na vprašanje, zakaj je davčni organ menil, da gre za njihov denar, četudi je Miran Vuk potrdil, da ga je prejel, inšpektor ni dal jasnega odgovora. Je pa povedal, da so vsi davčni postopki, ki se nanašajo na ta primer, zaključeni. Na vprašanje tožilke, ali je gojil kakšne zamere do družne Vuk, je inšpektor dejal, da je osebno videl le Mirana Vuka in da nima razloga za kakršnokoli maščevanje.

Snežič pridobil dokazila

Povod za to vprašanje inšpektorice je bila izjava Roka Snežiča, davčnega svetovalca Vukovih, ki se je sicer najprej tudi sam znašel v kriminalistični preiskavi, a je bila ovadba zoper njega kasneje umaknjena. Ta je v preiskavi dejal, da so postopki zoper Mirana Vuka in druge člane družine zgolj maščevanje zaradi predhodnih zamer, ki jih je imel inšpektor Dvoršak z Vukom. Inšpektor je še povedal, da so potem, ko so uvedli postopke zoper Vukove, večkrat hoteli izvedeti, kje je končal denar, dvignjen v Nemčiji. Da je bil položen na račun podjetja Metalica Nova na Hrvaškem, so zatrjevali Vukovi, a teh dokazil v času, ko je bil njihov pooblaščenec še Ivan Simič, niso mogli pridobiti, ker je bilo podjetje v stečaju, naj bi bili razlagali inšpektorju. Nato pa so, ko je svetovanje prevzel Snežič, nenadoma prišli do dokazil, o katerih pa je davčni organ sumil, da so ponarejena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta