Pogrešana otroka: Če sina in hčerke ne vrne mami, bo moral v zapor

Damijana Žišt Damijana Žišt
11.05.2022 06:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ranis Smajlović je kazniva dejanja zanikal in zatrdil, da nekdanja partnerica ni sposobna varno poskrbeti za hčer in sina.
Foto: Mojca FURLAN-RUS/Dnevnik

Pred ljubljansko okrožno sodnico Klavdijo Bercieri je bil zaradi kaznivega dejanja nezakonitega odvzema otrok obsojen 39-letni Ranis Smajlović iz Zagorja ob Savi. Sodišče mu je izreklo pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

Smajlović je sedel na zatožno klop, ker je decembra 2020 iz Švice, kjer je krajši čas živel z ženo Dijano Hisenaj in otrokoma, sina in hčerko odpeljal v Slovenijo, čeprav ju je švicarsko sodišče v ločitvenem postopku dodelilo materi. Z njima je do začetka marca lani živel v Zagorju ob Savi, kjer sta obiskovala vrtec, potem pa ju je skril, ker je sodišče v Ljubljani po zaprosilu švicarskega sodišča izdalo sklep, da se morata otroka nemudoma vrniti k mami v Švico. Ker še vedno ni znano, kjer sta štiriletna deklica in sedemletni deček, je sodnica ob izreku sodbe Smajloviću povedala, da izrečena kazen vsebuje poseben pogoj: če v mesecu dni po pravnomočnosti sodbe otrok ne vrne mami, bo šel v zapor. Obtoženi je bil v priporu od začetka marca do novembra lani, zato bo, če ne bo vrnil otrok in izpolnil pogoja, ki mu ga je izreklo sodišče, moral v zapor "le še" za enajst mesecev. Smajlović pa je bil oproščen obtožb groženj s streljanjem in terorističnim napadom, kar mu je očitalo tožilstvo, ker naj bi bil uslužbenki centra za socialno delo v Zagorju zagrozil, da je v primeru izročitve otrok pripravljen streljati na vse, ki bodo v postopku sodelovali, po telefonu pa naj bi bil ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve napovedal teroristični napad.

Te očitke je Smajlović sicer kategorično zanikal. Sodnica pa ga je oprostila tudi očitka, da je med aretacijo 6. marca lani napadel policijske specialce, zaradi česar mu je tožilstvo očitalo tudi preprečitev uradnega dejanja in groženj uradni osebi.

Ni dokazov za slabo ravnanje v Švici

Sodnica je v obrazložitvi sodbe dejala, da bi moral obtoženi razmisliti o svojem vedenju do otrok in kako to vpliva nanju. "Otrokoma, ki bi ju morali imeti najbolj radi, vsak dan povzročate hude rane, pa se tega sploh ne zavedate," je dejala in dodala, da ima obsojeni do svojega dejanja nekritičen odnos ter da otrokoma preprečuje pristen odnos z mamo. Smajlović je v času sojenja povedal, da sta otroka dobro, da zanju lepo skrbijo in da sta v stikih z njim. S sodbo pa je bil vidno nezadovoljen. Še posebej zato, ker je sam trdil, da sta otroka v Švici trpela in da sta bila izpostavljena nasilju, sodišče pa je sklenilo, da ni dokazov, da bi bili v Švici slabo ravnali z otrokoma. "Sodišče verjame, da otroka nista bila ogrožena, sploh ne tako, da bi ju bilo treba na vrat na nos odpeljati iz države, v kateri sta živela večji del življenja. Očitno z nekdanjo partnerko nista znala in zmogla delati v korist otrok, v ospredje pa sta postavila nerešene konflikte med vama," je Smajliču namenila sodnica.

Kritike na račun dela tožilstva in policije

Kje sta izginula otroka, ni znano, išče ju tudi slovenska policija. Dijana Hisenaj je ponudila denarno nagrado za informacije, ki bi privedle do njenih otrok. Govori se, da sta otroka v Bosni in Hercegovini, menda s Smajlovićevo mamo, ki je tudi že najmanj leto dni naj ne bi bilo v Sloveniji. Po naših podatkih je Hisenajeva prek svojega odvetnika Gregorja Verbajsa iz Ljubljane skušala Smajlovića na vse načine prepričati, da bi povedal, kje sta otroka, obljubila mu je tudi več stikov, vendar je on neomajen in podatka o tem, kjer sta sin in hči, ne izda. Odvetnik Verbajs je po sodbi povedal, da je sicer s sodbo, ki jo je sodišče izreklo Smajloviću, zadovoljen, a se boji, da bo šel Smajlović raje v zapor kot da mami vrne otroka. Poleg tega je odvetnik razočaran, da policija in tožilstvo, vsaj po njegovem vedenju, nista zoper Smajlovića in njegove člane družine na sodišču dosegla, da bi policija zoper njih uporabila prikrite preiskovalne ukrepe, vsaj tajno prisluškovanje telefonom, "kar bi nedvomno privedlo do informacije, kje sta otroka".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta