Pogojna kazen za otrokovo smrt

Andrej Bedek Andrej Bedek
28.10.2018 19:58

Madžaru leto pogojne zaporne kazni in prepovedi vožnje v Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nesrečni otrok bi trčenje preživel brez hujših posledic, če bi imel ustrezen otroški sedež in bil v njem pripet.
Sašo Bizjak

Na murskosoboškem okrožnem sodišču je prejšnji teden sodni epilog dobila dokaj nevsakdanja nesreča, ki se je zgodila 1. julija 2016. Takrat je danes 68-letni Madžar Lajos Orosz na poti proti Lendavi svoj kombi ustavil pri avtocestnem izvozu Dolga vas, ker ni vedel, kje zaviti s prometnice. Vanj je nato trčil voznik avtomobila z romunskimi registrskimi oznakami - trije ljudje so se v romunskem vozilu poškodovali, štiriletni otrok, ki ni bil pripet v otroškem sedežu, pa je tri dni po nesreči umrl v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru.
Madžarski državljan je po dogovoru s tožilstvom v zameno za milejšo kazen priznal krivdo. Dobil je leto pogojne kazni zapora s preizkusno dobo treh let, poleg tega pa 12 mesecev v Sloveniji ne bo smel voziti vozil, za katera je potrebno vozniško dovoljenje za vozila B-kategorije. Orosz je poudaril, da on ni edini krivec za nesrečo, temveč tudi dedek pokojnega otroka, ki se je od zadaj zaletel v njegovo kombinirano vozilo. "Če bi dedek gledal, kod vozi, bi gotovo lahko ustavil svoje osebno vozilo in do trčenja ne bi prišlo," se je branil Madžar, ki je sicer nesrečo obžaluje. Tudi izvedenec prometne stroke je ocenil, da bi otrok trčenje preživel brez hujših posledic, če bi imel ustrezen otroški sedež in bil v njem pravilno pripet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta