Oškodovanje Istrabenza: V ponovljenem sojenju Bavčar in Golubić oproščena obtožb

STA, Va
15.03.2023 02:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje je končano. 
Zdravko Primožič/fpa

Okrožno sodišče v Kopru je v ponovljenem sojenju nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in predsednika uprave Maksime Holding Miroslava Golubića oprostilo obtožb zlorabe položaja pri prodaji delnic koprskega logista Intereuropa na škodo Istrabenza in pomoči pri tem. Tožilstvo je tako kot prvič za Bavčarja predlagalo dve leti in šest mesecev zaporne kazni, za Golubića pa dve leti.

Bavčar je bil obtožen, da je leta 2007 zlorabil položaj predsednika uprave Istrabenza, ko je v okviru zapletenega posla za več kot 14 milijonov evrov odkupil sveženj delnic Intereurope, naslednji dan pa ga je za 10,3 milijona prodal. S tem naj bi bil povzročil 3,7 milijona evrov škode Istrabenzu in prav toliko koristi družbi Maksima Holding, ki jo je vodil Golubić, lastniško pa jo je obvladoval Bavčar. Golubić naj bi bil Bavčarju po prepričanju tožilstva pri tem poslu pomagal.

Prvostopno sodišče je aprila 2019 Bavčarja in Golubića spoznalo za kriva. Bavčarja je obsodilo na dve leti in pol zapora ter mu skupaj s prejšnjo obsodbo v zadevi Istrabenz izreklo enotno kazen sedem let in pet mesecev zapora, Golubića pa je obsodilo na eno leto in osem mesecev zapora.

Leta 2020 je višje sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo zadevo v ponovno sojenje pred spremenjenim senatom; začelo se je februarja lani.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?