zadnje objavljene

pogledi

več
Paola Subacchi, profesorica mednarodne ekonomije na londonski univerzi Queen Mary Global Policy Institute, Project Syndicate

mnenje

več

Posel z delnicami Intereurope: Bavčarju kazen ali odrešitev?

Sijan Pretnar
15.03.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razplet ponovljenega sojenja Igorju Bavčarju (prvi z leve, v drugi vrsti) in Miroslavu Golubiću (drugi z leve, spredaj) bo znan danes.
Zdravko Primožič/fpa

Ponovljenemu sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holding Miroslavu Golubiću manjka samo še pika na i. Senat je minuli teden zaslišal še zadnjo pričo. Ker je obramba umaknila nekatere dokazne predloge, drugih pa ni imela, je sodnica Meri Mikac sklenila dokazni postopek. Na vrsti so bile zaključne besede.

Državna tožilka Mateja Jadrič Zajec s specializiranega tožilstva je vztrajala pri obtožbi, v kateri Bavčarju očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, Golubiću pa pomoč pri tem. Gre za posel z delnicami Intereurope izpred dobrih petnajstih let. Istrabenz je konec leta 2007 vstopil v terminski posel, ki ga je z Banko Celje sklenila Maksima Holding.

Tožilstvo: Istrabenz v enem dnevu oškodovala za 3,7 milijona evrov

Ko je terminski posel zapadel, pa je škodo, ki bi jo zaradi tega posla imela Maksima Holding, prevzel Istrabenz. S poslom naj bi Istrabenz oškodovala za 3,7 milijona evrov, Maksimi Holding, ki naj bi jo Bavčar lastniško obvladoval prek družbe FB Investicije, pa pridobila 3,16 milijona evrov nezakonite koristi.

Novi dokazi obtožena niso razbremenili, je pojasnila v zaključni besedi tožilka. Prepričana je, da jima je po ponovljenem postopku kaznivo dejanje v celoti dokazano. Za Bavčarja je predlagala dve leti in pol zapora, za Golubića pa dve leti zaporne kazni. Takšno kazen je predlagala že po prvem sojenju, ki se je končalo v letu 2019. Senat pod vodstvom sodnice Orjane Trunk je Bavčarja, spomnimo, obsodil na dve leti zapora, Golubića pa na leto in osem mesecev, višje sodišče pa je sodbo razveljavilo.

Čeprav je Bavčar v svojem zagovoru vztrajal, da posla z delnicami Intereurope ni ne vodil niti se o njem ni dogovarjal, je tožilka poudarila, da je bil Bavčar edini, ki je lahko odločal o tem poslu in je tudi v imenu Istrabenza podpisal pogodbe. Golubić pa je glede na svoje znanje in izkušnje vedel, da je posel za Istrabenz škodljiv, je dodala tožilka.

Obramba in tožilka različno o izvedenskem mnenju

Motiv za škodljiv posel je po njenih besedah iskati v povezanosti Maksime Holding in Bavčarja, ki je prek nje poskušal postati večinski lastnik Istrabenza. O tem je, kot je ugotovila tudi izvedenka ekonomske in finančne stroke, obstajal tudi elaborat. Izvedenka je pojasnila, da je bil posel za Istrabenz nepotreben in škodljiv, v ozadju spornih in hitrih potez pa je bila tudi po njenem mnenju želja po lastniškem obvladovanju Istrabenza. Ta se je pripravljal in zato tudi zadolževal za nakup Petrola.

Obramba je prepričana, da bi moral senat obtožena oprostiti. Aljoša Dežman, ki zagovarja Bavčarja, je poudaril, da je bil posel povsem upravičen in da je šlo za kreditiranje Istrabenza, kar so potrdile tudi priče. Meni, da tožilstvu ni uspelo onkraj razumnega dvoma dokazati ne objektivnih ne subjektivnih znakov kaznivega dejanja. "Noben dokaz ni potrdil oškodovanja Istrabenza, niti dogovora med obtoženimi," je poudaril odvetnik.

Odvetnica: Iskanje kriminala, kjer ga ni

Z njim se je strinjala tudi odvetnica Anka Kozamernik. "Miroslav Golubić ni storil nobenega kaznivega dejanja, nobeno kaznivo dejanje sploh ni bilo storjeno," je poudarila odvetnica. Po njenih besedah je tudi izvedenka potrdila Golubićev zagovor, da je šlo za financiranje Istrabenza, zato je pričakovala, da bo tožilka umaknila obtožnico. "Gre za iskanje kriminala tam, kjer ga ni," je dodala. "Golubić ni bil iniciator pogodb, v Banki Celje ga nihče ne pozna," je pripomnila odvetnica.

"Ti v Istrabenzu so z velikimi očmi in majhnim trebuhom hoteli pokupiti vso Slovenijo," je med drugim dejal Golubić, ko je opisoval širše ozadje posla z delnicami Intereurope. "Končal sem na dan 40 mučenikov. Res sem mučenik," je zaključil. Bavčar pa na koncu sojenja ni imel kaj dodati, strinjal se je s svojim zagovornikom. Odločitev senata bo znana danes zgodaj popoldne.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?