Nekdanji sodnik Radonjić mora na zatožno klop

Peter Lovšin, Dnevnik
13.10.2021 19:53
Obtožnica, ki jo je tožilstvo zaradi razžalitve in obrekovanja vložilo zoper zdaj že bivšega sodnika Zvjezdana Radonjića, je pravnomočna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zvjezdan Radonjić se je od sojenja dokončno poslovil sredi letošnjega avgusta, pred tem pa je bil eno leto v suspenzu. Foto: Jaka GASAR/DNEVNIK
Jaka Gasar/dnevnik

Potem ko je moral sleči sodniško togo, je Zvjezdan Radonjić pristal še v kazenskem postopku. Tožilstvo je zoper njega vložilo obtožnico zaradi obrekovanja in razžalitve, obtožni akt pa je že pravnomočen. Na kateri dogodek se nanašajo očitki, na tožilstvu ne razkrivajo, po neuradnih informacijah pa gre za postopek, ki je proti Radonjiću stekel zaradi njegovih očitkov o pritiskih okoli odmevnega sojenja Milku Noviću.

O tem, da naj bi bili pritiskali nanj kot na sodnika, se je Radonjić razgovoril že na javni obrazložitvi sodbe, ko je izjavil, da je k njemu hodila "določena sodnica" in ga nadlegovala z vprašanji, ali bo oprostil Noviča. Ko je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik v zvezi s povedanim od njega terjal dodatna pooblastila, pa je Radonjić očitke stopnjeval in dejal, da ga je tedensko nadlegovala sodnica Andreja Sedej Grčar, in sicer v dogovoru s tožilko Blanko Žgajnar, nosilko obtožnice zoper Noviča. Ti Radonjićevi očitki so se kasneje izkazali za povsem neresnične, tožilstvo pa je v njih prepoznalo sum kaznivih dejanj in zoper njega na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico, vendar je vrhovno sodišče pristojnost preneslo v Celje. Selitev primera je bila pričakovana, saj je Radonjić večino svoje kariere deloval prav na ljubljanskem sodišču, tako da bi bilo težko zagotoviti nepristranskost oziroma videz nepristranskosti.

Radonjić se je znašel tudi v več disciplinskih postopkih, obravnavala ga je etična komisija pri sodnem svetu, zadnje leto, ko je še bil zaposlen na ljubljanskem okrožnem sodišču, pa je preživel v suspenzu. Pred tem je zaradi zdravstvenih težav delal le polovično.

Že pred slovesom iz sodstva je napovedal, da bo šel med odvetnike, vendar je vlogo umaknil in kot samostojni podjetnik začel ponujati poslovno svetovanje. Pogodbo s Simonitijevim kulturnim ministrstvom je podpisal že sredi junija, ko je bil še vedno zaposlen na sodišču, kasneje pa je kot svetovalec začel sodelovati tudi s finančno upravo. Največja koalicijska stranka SDS je že pred tem podpirala Radonjićevo ravnanje, sodnik pa prav tako ni skrival naklonjenosti do predsednika vlade Janeza Janše. SDS oziroma njen zunanji minister Anže Logar sta o - do tedaj že ovrženih - očitkih o pritiskih na Radonjića celo pisala v Bruselj. Spomladi je vlada pripravila svoj prispevek o vladavini prava, v katerem je ugotavljala, da utegnejo Radonjićeva "razkritja" negativno vplivati na zaupanje javnosti v neodvisnost sodstva. Slovenski prispevek k poročilu o vladavini prava je pripravila celotna vlada, pri čemer je bilo tedaj nenavadno, da se je o pravosodju izrekalo tudi zunanje in ne zgolj pravosodno ministrstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta