Droga in ponarejanje denarja: Nekdanji policist vztraja, da ni kriv

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva sodba je padla na višjem sodišču, zdaj nekdanjemu kriminalistu Danilu Lavrincu zaradi trgovanja z drogo sodijo še enkrat.
Jaka Gasar

Čeprav je bil nekdanji ljubljanski kriminalist Danilo Lavrinc septembra 2020 že obsojen na šest let in sedem mesecev zapora ter petletno prepoved opravljanja policijskega poklica, so ga o tem, ali je kriv, pred dnevi vprašali še enkrat. Na višjem sodišču je bila namreč prva sodba razveljavljena. Na novem sojenju se bodo morali predvsem še dodatno skoncentrirati na Lavrinčevo domnevno preprodajo droge oziroma zakonitost policijskih postopkov med preiskavo. Na zatožno klop je sedel tudi Filip Didović, ki naj bi bil kot tajni sodelavec policije delal za Lavrinca in je bil zaradi trgovanja z drogo, konkretno s tabletami Flormidal, v prvo obsojen na leto in štiri mesece. "Ne priznavam," je nekdanji policist z univerzitetno pravno izobrazbo odločno odgovoril na vprašanje sodnice Irene Škulj Gradišar o krivdi. "Za zdaj zanikam krivdo," je odvrnil Didović.

Od migrantov do droge

Vse skupaj se je začelo jeseni 2018, ko so na Ilirskobistriškem prijeli voznika, ki je prevažal 18 nezakonitih migrantov. Med zaslišanjem je povedal, da ima njegov prijatelj "svojega" policista Denija, ki tihotapcem razkriva, kje lahko naletijo na policijsko zasedo, prodaja pa tudi informacije v zvezi z drogo in druge reči. Preiskava jih je pripeljala do Lavrinca, zaposlenega v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, na oddelku za kriminalistično obveščevalno dejavnost. Lavrinc je bil odlikovan policist, dobil je medaljo za požrtvovalnost zaradi uspešno preiskanega ropa sefov banke SKB in bronasti ščit za prizadevno in uspešno opravljanje nalog.

Obvestili so oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na specializiranem tožilstvu in odredili prikrite preiskovalne ukrepe. Ko so nato pri nezakoniti prodaji tablet zalotili njegovega ovaduha Didovića, so ugotovili, da mu je Lavrinc začel telefonariti in spraševati, ali je na telefonu izbrisal njuno komunikacijo in ali ima pri sebi kake zanj obremenjujoče dokaze. Sklepali so, da Didović za policista preprodaja tablete. V začetku leta 2019 naj bi bil Lavrinc od neznanca za 3000 evrov kupil 3000 uspavalnih tablet Flormidal, ki povzročajo zelo hudo odvisnost, in jih shranil v službeni omarici. Didović naj bi jih bil nato prodajal naprej, eno tableto za 2,5 evra, sam je lahko zadržal 20 centov. Med hišno preiskavo so policistu zasegli nekaj več kot 1900 tablet.

(Ne)zakonitost dokazov

Ob aretaciji je imel pri sebi tudi dva ponarejena bankovca za 50 evrov, zaradi česar je dobil dva meseca zapora, za tablete (drogo) pa pet let in pol zapora. Zaradi obojega mu bodo zdaj sodili še enkrat. Kar zadeva drogo, je višje sodišče ocenilo, da ni dovolj razčiščeno, ali so osebam, ki so bile prek Didovića vpletene v nakup flormidala in so veljale za potencialne osumljence, policisti dali pravni pouk (da niso dolžni ničesar povedati, odgovarjati na vprašanja, priznati krivde in tako dalje), preden so jih pozvali, naj jim izročijo tablete. Če tega niso storili, so bili dokazi pridobljeni nezakonito. Kar velja tudi za vse dokaze, pridobljene na osnovi njih.

To bo sodnica z zaslišanjem prič poskušala najprej razčistiti, že na predobravnavnem naroku. Ta bo potekal za zaprtimi vrati, je odločila Škulj Gradišarjeva, kako bo s tem pozneje, pa še ni jasno. Lavrinčeva zagovornica Anka Kozamernik je predlagala izključitev javnosti tudi pozneje vse do sodbe, češ da bodo omenjali tajne podatke. Mojca Gruden s specializiranega tožilstva je bila proti izključitvi nasploh, razen ko bi bil govor o taktiki in metodiki dela policije. Kot je poudarila, je bilo tako tudi na prvem sojenju.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta