Klemen Prepelič o zadnji akciji proti Francozom: Ne bom lagal, neštetokrat sem si jo zavrtel v glavi

06.08.2021 09:30
Bistriški ostrostrelec dolgo ni mogel zatisniti očesa po tragičnem porazu proti Franciji, a verjame, da se bodo zbrali za svojo finalno tekmo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Prepelič na tekmi proti Francozom
STA

Saj res, da se na Japonskem dani že zelo zgodaj, pol ure čez četrto, toda nekaj te mora pošteno grizti, če takrat še ne zatisneš očesa. In Klemen Prepelič ga ni, pa se po Tokiu ni zabaval, je pa po kratkem spancu in kosilu stopil pred slovenske novinarje ob robu olimpijske vasi in razlagal o večeru, ki ga je njemu in vsej slovenski košarkarski reprezentanci v polfinalu olimpijskega turnirja zagrenil Nicolas Batum s svojimi soigralci iz francoske.

"Neka nenormalna želja ni bila, da se pojavim zdaj pred vami, ampak mislim, da sem oseba in igralec, ki se nikoli ni skrival pred odgovornostjo, ki živi za te trenutke in kot sem rekel kolegom: Včeraj je bil en padec, izgubila se je bitka, ne vojna in če bi nam 10. junija, ko smo se zbrali, kdo napisal na papir polfinalna tekma s Francijo in met za zmago ter možnost za bronasto medaljo z Avstralijo, bi vsak v naši delegaciji to podpisal. In vsak od navijačev prav tako. Mislim, da smo lahko ponosni na to, kar smo do zdaj naredili, sigurno pa se tu ne želimo ustaviti," je dejal 28-letni Bistričan, junak in hkrati tragični junak tega četrtkove obračuna. Tako je v nadaljevanju odgovarjal o:

Prevzemu odgovornosti: "Bilo bi neumno, da bežim od te situacije. To je odgovornost cele reprezentance. Luka ... Kaj zameriti igralcu, ki ima 18 asistenc in eno izgubljeno žogo? To pomeni, da igralec ne dela napak. Popeljal nas je do vseh teh uspehov in sigurno marsikdo od nas, začenši z mano, brez njega in brez Gorana Dragića morda ne bi bil tudi v klubski karieri na mestu, kjer sem. Hvaležen sem za vse to in neumno bi bilo, da bi kdo drug prevzel odgovornost, predvsem za ta zadnji napad. Pa daleč od tega, da je bila to slaba odločitev. Verjamem v to, da Luka ni imel možnosti prebijanja, našel je podajo, ki mi je dala določeno prednost. Na žalost je bil tam Cabarrot, ki me je ustavil za tisto stotinko sekunde, ki je verjetno na koncu zmanjkala. Ampak to je šport, daje, odvzema. Včeraj je vzel, verjamem, da bo tudi dal."

Zadnji akciji in blokadi Nicolasa Batuma: "Ne bom lagal, neštetokrat sem si jo zavrtel v glavi. Verjamem pa, da kaj dosti drugače ni bilo za narediti. Bilo je polaganje, razen Goberta in Batuma nihče drug ne bi ulovil te žoge. Slednji je zagotovo eden od najboljših obrambnih igralcev v Evropi, če ne na svetu. Tudi sam je povedal, da je ogromnokrat padel in pustil na cedilu francosko reprezentanco, kolikor sem zasledil, zato tudi njemu treba dati kapo dol in iti naprej."

Stiku z Batumom po tekmi: "Ni ga bilo. prišel je Boris Diaw, ki je z mano igral v Parizu in je danes generalni direktor francoske reprezentance. Objel me je, mi dal besede spodbude in to je tisto, kar se ceni, da športniki prepoznajo bolečino eden drugega in tudi veličino drug drugega."

Odzivih na družbenih omrežjih, sporočilih podpore: "Ogromno sem tega dobil. Res hvala vsem, ki so se postavili zame, ogromno je bilo sporočil tudi od vrhunskih športnikov, mojih bivših soigralcev, družine, prijateljev ... Kogarkoli bi izpostavil, ne bi bilo pravično do drugega. Zelo sem hvaležen, temu primerno mi je bilo potem še huje, ampak v življenju se je treba dokazovati na dnevni ravni, ne le v košarki, tudi v normalnem življenju in verjamem, da če vstaneš, ko padeš, boš za to tudi nagrajen."

Tekmecu za bronasto medaljo - Avstraliji: Nismo še jih preučili, smo jih pa že zagotovo videli. Ob pripravi na Nemce en del in ob pripravi na Francoze in vsi smo videli del prvega polčasa pred popoldanskim spancem, kako so dominirali proti ZDA. So spoštovani ekipa, ki pa je veliko izgubila z odsotnostjo Arona Baynesa (poškodoval se je v tekmi proti Italliji, op.p.). Posebej to čvrstost in sigurnost v skoku, pri čem smo bili mi čez cel turnir suvereni. Po drugi strani pa so pridobili na tranzicijski igri, ki tudi nam ustreza. So premgljiv nasprotnik, vse se konča in začne pri Pattyju Millsu. Verjamem, da imata Jaka (Blažič) in Ali (Aleksej Nikolić) ogromno moči in želje po tem, da še enkrat pokažeta, iz kakšnega testa sta."

O utrujenosti, praznih baterijah ter želji in velikem srcu: "Smo ekipa od vseh štirih, ki je imela najdaljše poletje. Morali smo si še izboriti nastop na olimpijskih igrah, ampak po drugi strani mislim, da smo najbolj poletna ekipa, tudi verjetno ena boljše fizično pripravljenih in verjetno imamo največjo motivacijo po kolajni. Verjamem, da bo naša ekipna kemija dodaten plus, kar je vedno bila, in zagotovo Avstralcem ni bilo lahko izgubiti polfinala olimpijskih iger. Verjetno jim je bilo lažje izgubiti proti Američanom za 20 točk kot nam s Francozi v zadnji sekundi za eno. To bodo poskušali izkoristiti, ampak verjamem, da bomo od prve minute dali ton igri in vzeli vajeti v svoje roke. Imamo še eno priložnost, še en finale, tekmo za bronasto medaljo proti premagljivemu nasprotniku, kar smo si pred dvema mesecema vsi želeli."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.