V Ribnici na Pohorju priredili Oj, Triglav, moj dom in posneli videospot

Urška Polanc Urška Polanc
02.10.2024 06:00

Projekt, pri katerem so združili različne (glasbene) talente, bodo v sredo, 9. oktobra, ob 18. uri predstavili v telovadnici Osnovne šole Ribnica na Pohorju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Videospot Oj, Triglav, moj dom OŠ Ribnica na Pohorju
Andraž Žigart

V lanskem šolskem letu so na Osnovni šoli Ribnica na Pohorju izvedli poseben projekt. Učiteljica glasbe Urška Pečonik je na pobudo učiteljice Jasne Ledinek za proslavo ob kulturnem prazniku priredila domovinsko skladbo Oj, Triglav, moj dom, ki jo je leta 1895 na besedilo Matije Zemljiča uglasbil Jakob Aljaž. Navdih za priredbo je črpala pri glasbeni zasedbi Laibach, ki je skladbo skupaj z glasbenimi gosti predstavila na lanski otvoritvi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. Pri izvedbi priredbe so sodelovali člani šolskega ansambla v okviru izbirnega predmeta Glasbena dela, pevci mladinskega pevskega zbora pa so se predstavili tudi v vlogi solistov. Po uspešni izvedbi na proslavi so se odločili, da bodo posneli videospot in skladbo s tem ohranili v trajnem spominu. Najprej so snemali vokale in inštrumente, pri tem pa jim je na pomoč priskočil ravnatelj Jože Krušič. Njegova pisarna je za nekaj dni postala snemalni studio. Sledilo je še snemanje videa. 

Andraž Žigart

K sodelovanju so povabili Andraža Žigarta, bivšega učenca te šole, ki zaključuje študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Z veseljem jim je pomagal in zasnoval osrednjo zgodbo njihovega Triglava. Čeprav jim je vreme v zadnjih tednih pouka nagajalo, jim je uspelo vse posneti. Montažerka Neža Tretnjak se je nato lahko lotila montiranja videospota, ki ga bodo v telovadnici OŠ Ribnica na Pohorju predstavili v sredo, 9. oktobra, ob 18. uri. Snemali so na različnih lokacijah v Ribnici na Pohorju, Josipdolu, podali so se tudi v bližino Črnega vrha, najvišjega vrha Pohorja. "Združili smo znanja, talente in z veliko dobre volje nam je uspelo izpeljati projekt, ki je bil zagotovo posebna izkušnja za vse sodelujoče in nam bo vsem ostal v krasnem spominu. Vrv kot simbol sodelovanja, povezovanja in skupnega dela naj nas opominja, da se vse da in da skupaj zmoremo vedno višje, vse do sonca," še sporočajo z OŠ Ribnica na Pohorju. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta