Preveč svinca in kadmija v vodi in zraku

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
07.08.2020 06:10

V Meži in njenih pritokih še prisotne težke kovine, ki jih tudi v ozračju zaznava stalna merilna naprava v Žerjavu. Arso zaključuje pripravo obsežnega poročila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Industrijski del Žerjava - v kraju je tudi stalno merilno mesto za monitoring zraka.
Boris Keber

Da so težke kovine v zgornji Mežiški dolini še vedno zasidrane pretežno v tleh in tudi v reki Meži in njenih pritokih ter so kljub izboljšanju okoljske slike prisotne tudi še v ozračju, so znana neizogibna dejstva doline, v kateri že od leta 2007 poteka tudi z državnimi viri podprta ekološka sanacija za izboljšanje kakovosti okolja. Na tem območju tako tudi še naprej opravljajo analize vsebnosti težkih kovin, četudi jih je bilo že v preteklih letih na pretek in so spoznanja ves čas bolj ali manj podobna.

Pretekli in aktualni vplivi

Po že znanih podatkih je v Meži (še vedno) preveč svinca in kadmija. Svinec je denimo presežen v Helenskem, Junčarjevem in Jazbinskem potoku, vendar so ti izpostavki le del celote. "Zaradi obsežne tematike se je priprava poročila nekoliko zavlekla, bo pa kmalu na voljo vsej zainteresirani javnosti. Podatki za prvo polletje 2020 še niso dostopni, saj so še v fazi kontrole," na vprašanja, kdaj bodo na voljo in kaj kažejo podatki o onesnaženosti, pojasnjujejo z MOP.

Razloga za višje vrednosti ne poznajo

Ob tem, ko je del preverjanja vsebnosti težkih kovin osredotočen na vode, smo preverjali še, kakšni so zadnji rezultati monitoringa zraka na merilnem mestu Žerjav, torej v z industrijo najbolj zaznamovanem delu doline. "Ravni vseh treh kovin so nižje od standardov kakovosti, ki jih predpisuje zakonodaja, so pa mnogo višje kot na drugih merilnih mestih po Sloveniji, kjer se izvaja monitoring zraka na ta onesnaževala. Zadnja leta ravni teh treh kovin na merilnem mestu Žerjav ostajajo iste," ugotavljajo na MOP.
Leta 2018 je recimo Arso v okviru sanacijskega programa izvedel trimesečne obsežne meritve zunanjega zraka na več merilnih mestih v naselju Žerjav. Ravni delcev so bile na vseh merilnih mestih v času zelo podobne in nobena lokacija ni izstopala. Drugače pa je z arzenom, kadmijem in svincem, saj je bila izmerjena vsebnost vseh treh kovin najvišja na stalnem merilnem mestu. "Razloga za višje vrednosti težkih kovin na tem merilnem mestu v primerjavi z ostalimi lokacijami v Žerjavu še ne poznamo. Vzorce smo poslali še na izotopsko analizo, ki bo mogoče prinesla odgovor za velike razlike v ravneh težkih kovin. Iz rezultatov je sicer razvidno, da stalno merilno mesto ni reprezentativno za celotno naselje Žerjav. Ampak se je Arso odločil, da zaradi dolgotrajnega niza meritev (na tem merilnem mestu potekajo od leta 2011) merilne postaje ne bodo prestavljali na drugo lokacijo," pojasnjujejo na MOP.

V pripravo morebitnih novih ukrepov

Kako in kaj se bo glede na ugotovitve spremenilo v praksi in kaj vse široke analize prispevajo pri samem poteku sanacijskega programa? "MOP bo v okviru obstoječega programa ukrepov še nadalje spremljal stanje okolja (monitoring tal, vsebnost onesnaževal v prahu in vodi)," poudarjajo. Pojasnjujejo, da bodo na podlagi rezultatov vseh analiz v letu 2021 pripravili nabor potrebnih morebitnih novih ukrepov.
"MOP bo tako kot do sedaj pri pripravi ukrepov sodeloval z obema občina zgornje Mežiške doline. V zvezi s tem bodo potekala delovna srečanja, kjer se bodo predstavila strokovna izhodišča zdravstvene, okoljske, gradbene in rudarske stroke. Ocenjujemo, da bomo že v letu 2020 pripravili prvo tako srečanje, saj bo za oblikovanje nadaljnjih ukrepov potrebnega več usklajevanja in sodelovanja z različnimi dejavniki v prostoru," še dodajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta