Po uspešnem festivalu SwinGradec v pričakovanju novih plesalcev

Urška Polanc Urška Polanc
12.10.2024 08:00

Člani kulturnega društva SwinGradec misli usmerjajo v naslednje mesece, ko bodo druženje v plesu in spoznavanje swing kulture nadgradili z začetnimi tečaji za vse plesa željne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SwinGradec 
Nika Hölcl

Festival SwinGradec, sicer že znan po čarobnem prizorišču v atriju dvorca Rotenturn, so minuli mesec spet priredili v Slovenj Gradcu, a tokrat so plesni večer s koncertom vrhunske zasedbe zaradi deževnega vremena prestavili v dvorano KD Stari trg. "Prav super smo se imeli tako v petek v Čajnici Peč, kjer smo po prvotnem planu hoteli izkoristiti atrij, a smo zaradi dežja plesali v notranjosti. Dvorano KD Stari trg z odličnim plesnim parketom in odrom, dovolj velikim za 14-članski plesni orkester, pa so plesalci posvojili že ob podobni priložnosti v preteklosti festivala. Na koncertu so zaradi odličnih aranžmajev in izvedb jazz standardov zasedbe Eddie Luis Sunshine Orchestra uživali tudi vsi glasbeni sladokusci, ki so popolnili vsa sedišča v dvorani," je povedal predsednik kulturnega društva SwinGradec Željko Bilić Lušnic. Tokrat je društvo SwinGradec sodelovalo z Jazz Ravne, ki je vrhunec SwinGradca 2024 in koncert Eddie Luis Sunshine Orchestra umestil na program 20. Festivala slovenskega jazza. "Ponosni smo, da so nas prepoznali kot kakovostnega partnerja. Jubilejna izvedba je res nekaj posebnega, in da smo bili del takšnega programa, je prav neverjetno," je dejal Bilić Lušnic.

Nike Hölcl

Obiskovalci festivala SwinGradec so člani več slovenskih swing društev in plesnih šol iz Maribora, Celja, Ljubljane, pa tudi Gradca iz Avstrije in iz Trsta. "Privabljajo jih privlačno mesto, naša čudovita prizorišča, program in predvsem ta naš petični izbor glasbenih zasedb. Štirinajst glasbenikov na odru na dogodku takšnega tipa je pri nas v Sloveniji bolj izjema kot pravilo, zaradi tega smo še nekoliko bolj cenjeni. Z Eddijem že razpravljamo, kdaj in kako bi sodelovanje spet ponovili. Mogoče v 2025, mogoče čez dve ali tri leta. Ideja je tudi, da privabimo še kakšno drugo swing ekipo. Predvsem pa je cilj, da še povečamo obisk, ker je Slovenj Gradec idealno mesto za swing festival, kot je naš," razmišlja predsednik društva. Za to jesen in potem še veseli december že snujejo program s kolegi iz Maribora in Celja. Poskrbeli bodo za kar nekaj skupnih dogodkov in izobraževanja. Nov začetni tečaj bo v ponedeljek, 14. oktobra, ob 18. uri v Slovenj Gradcu. "Pomembno nam je, da sta swing kultura in ime SwinGradec že prišla do dovolj potencialnih plesalk in plesalcev, četudi bi prišli le tu in tam pogledat, kaj se dogaja pri nas. Verjamemo, da se bo zbrala manjša skupina, ki se bo najprej naučila osnov, nato pa, kako se uživa v tem plesu," je še dejal predsednik društva. Leto najraje zaključijo s koncertom in plesom, kar bo tokrat 7. decembra 2024 v Mestni kavarni Ars Cafe. Še prej bo kavarna gostila plesni večer ali celo dva.

 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta