Po poginu goveda na koroški kmetiji v Podgori: Uradni veterinar podal kazensko ovadbo na tožilstvo

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
28.03.2023 05:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmetija Dvornik v Podgori nad Kotljami v ravenski občini
Petra Lesjak TuŠek

Po najnovejših informacijah ministrstva za kmetijstvo je uradni veterinar po poginu goveda na koroški kmetiji Dvornik v Podgori podal kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo in nosilki dejavnosti odredil trajno prepoved reje govedi. Kot je znano, je sprva na kmetiji, kjer dopolnilno dejavnost opravlja Katarina Valentar, poginilo devet govedi od 22, a so nato tudi preostale odpeljali v zakol. Po informacijah Policijske uprave Celje je pri policiji zadeva v fazi pridobivanja dokumentacije od pristojnih služb, preiskava pa poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Kot smo že poročali, je, če bi se v nadaljnjih potencialnih sodnih postopkih potrdili sumi, da je šlo v tem primeru za mučenje živali, zagrožena kazen od enega od treh let zapora.

"Vzrok pogina govedi so bili v gmoto zaviti, zavozlani trakovi rumene PVC-folije. Najstarejši kadaver je star najmanj tri oziroma nekaj tednov. Natančno starost je težko točno določiti, saj na proces razpada vplivajo zelo številni dejavniki (temperatura okolja, v objektu, razpadanje v okolju, kot je gnoj). Po mnenju patologa najdene kosti pripadajo vsaj enemu govedu – možno tudi dvema, vendar tega ni bilo možno potrditi, ker so bile kosti pomešane v debelem sloju gnoja in gnojnice," so še pojasnili na ministrstvu.

Kot smo poročali, je sprva poginilo osem govedi, po odvozu s kmetije še eno, ostale pa so, ker je bila verjetnost tujkov tudi v njihovih predželodcih in s tem pogina pri potencialnih drugih rejcih, peljali v zakol. Inšpekcija je namreč pri odkritju poginulih goved našla tudi omenjeno okostje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta