zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Na koroški kmetiji poginilo govedo: Inšpekcija odkriva kršitve in odreja ukrepe za preprečitev trpljenja živali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kmetija Dvornik Katarine Valentar, ki je v večkratnih inšpekcijskih postopkih 
Petra Lesjak TuŠek

Na kmetiji Dvornik Katarine Valentar v Podgori v občini Ravne na Koroškem je poginilo osem krav. Informacijo o poginu smo sprva pridobili iz zanesljivih virov, potem ko je kmetijo prejšnji teden obiskala kmetijska, nato pa še veterinarska inšpekcija. Na eko kmetiji je kmetijska inšpektorica v osnovi konec prejšnjega tedna preverjala, ali je nosilka dopolnilne dejavnosti izpolnila zahtevo, da angus govedo, ki ga redi na tej kmetiji, označi. To ji je namreč inšpekcija v preteklosti že večkrat naložila in za rok izpolnitve pogoja označitve določila marec. Pri tem je po naših informacijah tudi naletela na pogin goveda. Prizor mrtvega goveda na posnetku ob ogradi, ki smo ga pridobili v uredništvu, je pretresljiv.

Ob inšpekciji reagirala še policija

Na kmetijo v Podgoro smo se danes dopoldne odpeljali tudi sami. Katarine Valentar v času, ko je tja prišla policija z veterinarskim inšpektorjem, ni bilo doma, bila je v službi v Slovenj Gradcu (sicer opravlja delo odgovorne urednice kmetijsko gozdarskega glasila Viharnik). Oče, ki je bil med prihodom inšpekcije in policije doma, je potrdil obisk in tudi pogin goveda, ki pa so ga do takrat higieniki že odpeljali. O vsem ostalem, ker je nosilka dejavnosti na kmetiji Katarina Valentar, ni govoril oziroma pri njem niti nismo poizvedovali. Policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem so nam pojasnili, da prijave o poginulem govedu v hlevu na območju Policijske uprave Ravne na Koroškem do zdaj niso prejeli; naj bi pa prijava bila že prejšnji petek posredovana na številko 112. So se pa, kot pojasnjujejo na Policijski upravi Celje, "nemudoma odzvali na novinarska vprašanja, prejeta na to temo, in so v sodelovanju z veterinarskim inšpektorjem tudi odšli na kraj. Ravenski policisti v omenjenem primeru preverjajo obstoj suma storitve kaznivega dejanja mučenje živali po 341. členu kazenskega zakonika." Po tem členu se, kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroči trpljenje, kaznuje z zaporom do enega leta ali z denarno kaznijo, oziroma kdor muči več živali ali mučeno žival trajno pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Pridobljeni posnetek pogunile krave s kmetije Dvornik
neimenovani vir

Kaj je bil vzrok pogina?

Kot so nam pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je na podlagi prijave njihov uradni veterinar inšpekcije minulo soboto opravil inšpekcijski nadzor na kmetijskem gospodarstvu na Koroškem v naselju Podgora v Kotljah. "Pri nadzoru je bilo ugotovljeno, da ima kmetijsko gospodarstvo vpisanih 22 govedi, od tega jih je bilo osem poginjenih. V hlevu so bile zelo slabe higienske razmere. Več živali ni bilo označenih z ušesnimi številkami. Preostale živali so bile v zadovoljivem stanju in niso bile življenjsko ogrožene, niso pa imele na voljo dovolj vode in krme. Odrejeni so bili nujni ukrepi preprečitve nadaljnjega trpljenja živali. Odrejena je bila redna oskrba preostalih živali s pitno vodo in krmo, čiščenje hleva in zagotovitev čistega in suhega ležišča. Poginule živali je odpeljala Veterinarsko higienska služba, zaradi ugotavljanja vzroka pogina je bila odrejena raztelesba živali," pojasnjujejo.

Neuradno smo še izvedeli, da naj bi bil vzrok pogina tujek v želodcih govedi, in sicer naj bi šlo za plastično folijo, domnevno nameščeno na balah senah, do katerih je govedo dostopalo pri hranjenju. Ostale živali bodo v nadaljevanju postopka odvzeli, čas, da to uredi sama, ima še jutri, v torek, potem bo ukrepala inšpekcija. Ostale informacije in ugotovitve inšpekcijskega postopka bodo posredovali po zaključku postopka. Po naših neuradnih virih naj bi sledil ukrep trajne prepovedi reje. Na podlagi zakona o zaščiti živali (43. člen) namreč lahko inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odredijo začasni ali trajen odvzem živali, če je to potrebno za njihovo zaščito. Če se živali trajno odvzamejo, se lahko prodajo ali usmrtijo. Iz kupnine od prodanih živali se pokrijejo stroški postopka, razlika pa se izplača lastniku živali.

Katarina Valentar: Pogina na kmetiji nismo imeli sedem let

Katarina Valentar je pojasnila, da so živali poginile, ker so bile že stare (letnik 2006) in da tako starih živali v intenzivnih rejah ni, je pa bila kasneje seznanjena z vzrokom smrti. "Ko je enkrat tako stanje, si s takimi živalmi nimaš kaj pomagati oziroma jih nimaš kam oddati, gre za povsem naravni proces," je razložila, kot tudi, da jo je sosed prijavil, ker živali niso bile označene, kar se ji sicer ni zdelo problematično. Neoznačenost je bil tudi predmet osnovne inšpekcijske obravnave v zadnjem obdobju in s tem že omenjena zahteva, da živali označi. Povedala je, da je ob poginu govedi že pred prihodom inšpekcije prejšnji teden sama klicala higienike, da bi poginule živali odpeljali, a kljub večkratnim klicem nikogar ni mogla priklicati, prav tako je poudarila, da ni imela in nikakor nima česa skrivati. "Mi nismo imeli pogina na kmetiji sedem let, živali so načeloma zdrave in so celo leto zunaj. Delaš se in trudiš, zato da te nazadnje obravnavajo kot kriminalca," je dejala.

V vsakem primeru je nameravala živali oddati in bi se s to dejavnostjo tudi nehala ukvarjati, zdaj so se stvari le pospešile, pravi. Se je pa kritično odzvala tako do inšpekcije kot tudi do informacij sosedov - do prve, ker po njenih besedah ni imela možnosti biti neposredno vključena v postopke, ki da tečejo mimo nje, do sosedov pa tudi z vidika, da se ukvarjajo z njo namesto s svojimi stvarmi. Po informacijah več sosedov, tudi z bližnje kmetije Pavšar, pri katerih smo se ustavili tudi mi, so se živali s kmetije Dvornik večkrat pasle na njihovih pašnikih, o čemer so ves čas Valentarjevo obveščali, vendar se, kot so trdili, vsakič na klice in opozorila niti ni več odzvala, le prišla je po govedo.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?