Inšpekcija po poginu goveda na koroški kmetiji odločno: Trajna prepoved reje in postopek za odvzem eko certifikata

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
16.03.2023 12:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izjava za medije: direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan in direktor Inšpekcije za kmetijstvo na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Primož Marolt.
Robert Balen

Uradni veterinar bo po preučitvi vseh zbranih dokazov v postopku uradnega nadzora na podlagi sumov o zanemarjanju živali odločil, ali bo po poginu osmih od 22 govedi na kmetiji v Podgori na Ravnah na Koroškem podal kazensko ovadbo, je ob opisu inšpekcijskih postopkov v zvezi s poginom govedi na kmetiji, o katerem smo poročali, danes v Ljubljani pojasnil direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan. Vprašanje, ali je Katarina Valentar (inšpektor imena na novinarski konferenci na vprašanje izrecno ni potrdil, dejal pa, da bomo to mediji sami skušali ugotoviti) - ravnala hudo malomarno ali z naklepom, je torej za zdaj še odprto. Dejstvo je, da so zavezanki izrekli prepoved reje in da bodo vso ostalo govedo predvidoma še danes odpeljali s kmetije, potem ko so poginule krave odpeljali že prej. Stekel je tudi postopek za odvzem certifikata za eko kmetovanje zaradi ugotovljenih nepravilnosti, prav tako pa je bila izrečena trajna prepoved imetja živali.

Od najstarejšega kadavra so ostale le kosti

Kot smo v Večeru že poročali in sta danes inšpekciji še uradno pojasnili, so prvi rezultati patologa pokazali, da je imelo govedo v vampih ostanke plastične folije, tako da je eden od možnih vzrokov pogina, da so krave jedle ovojno folijo bal silaže, kar je povzročilo oviranje prehoda hrane skozi prebavila in naposled pogin. O nadzoru je Podpečan še povedal: "Trupla so bila v različnem stadiju razpadanja, od najstarejšega kadavra pa so ostale samo kosti. Preostalih živali je na kmetiji še 14, bile so v slabem rejnem stanju, a niso bile življenjsko ogrožene, zato je uradni veterinar naložil, naj se zagotovi pitna voda in krma ter suho ležišče za preostale živali. V hlevu so bile izredno slabe higienske razmere, bile so debele nasnage gnoja, pomešane z gnojnico, pitne vode in krme v času pregleda ni bilo na voljo. Večina živali tudi ni bila označena." 

Po upravnih prekrškovnih postopkih je za to, ker je krmila snovi, ki lahko povzročijo poškodbo, trpljenje ali celo pogin, predpisana kazen od 800 do 1200 evrov na žival. Če ni ustreznih pogojev reje, je kazen 200 do 400 evrov za fizično osebo. Če bo podana kazenska ovadba in bi v potencialnem nadaljnjem postopku sodišče ugotovilo, da gre za hudo mučenje živali, je zagrožena kazen od enega od treh let zapora, ampak o tem odloča sodišče, je dodal Podpečan. Prvi nadzor kmetijske inšpekcije je bil sicer na kmetiji opravljen 24. novembra lani, ko je kmetijska inšpektorica ugotovila, da je 19 govedi popolnoma neoznačenih. Zato je tudi izdala ureditveno odločbo, da mora stranka oštevilčiti živali, česar pa ta ni storila.

Za to stanje se ne more izgovarjati na nedosegljivost VHS

Oba sogovornika na novinarski konferenci sta na Večerovo vprašanje, kako odgovarjajo na kritike, da nosilka dejavnosti ni imela možnosti sodelovati v postopku, odgovorila, da se je lahko izrekla o vseh dejstvih in okoliščinah v postopkih do sedaj. "Kar se tiče dosegljivosti veterinarsko higienske službe (VHS), mislim, da se za to stanje ne more izgovarjati na to službo, ker je številka dosegljiva na spletni strani, pa tudi veterinarji imajo njihovo številko. Če bi poklicala veterinarja, da bi presodil, zakaj živali poginjajo, bi ga lahko dobila. Lahko trdim, da nikoli veterinarsko higienska služba ni prišla tako pozno, da bi samo kosti ostale od živali." Direktor Inšpekcije za kmetijstvo na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Primož Marolt je dodal, da so tudi v njihovem postopku dali možnost, da se stranka izjasni o vseh okoliščinah in dejstvih, zato obstajajo tudi zapisniki, tako da se je lahko izjasnila tudi o tem, zakaj živali niso oštevilčene.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?