(PISMO) So bile besede oračem iskrene?

DR
02.10.2024 05:00

Pismo državnemu sekretarju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
1. december 2011 - Slovenj Gradec, legen, cesta kope (tags: Regije - Četrtek - 01122011 - REGIJ03)
Karin Potočnik

Spoštovani sekretar mag. Ervin Kosi,

pred dnevi ste nagovorili udeležence 67. državnega tekmovanja oračev v Prestranku, kjer ste med drugim dejali: "Stanje, ki smo ga podedovali, ni dobro. V Sloveniji imamo dejansko v uporabi le 491.000 hektarjev kmetijskih površin, in če bi vse preorali v njive, bi komaj zadostili potrebam po njivskih površinah. To bi moral biti zadosten razlog za alarm, da se kot država začnemo drugače obnašati do naše naravne danosti kmetijskih zemljišč."

Vaše izjave, ki opozarja na dramatično malo obdelovalnih površin v državi in neustrezno zaščito kmetijskih površin, sem izjemno vesel. Še bolj pa bi me razveselilo, če boste, kot oseba, ki ji položaj na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) nalaga tudi te naloge, zaustavili škodljivo prakso in obrnili trend na bolje.

Prav v teh dneh se najbrž na vašem ministrstvu vrstijo pritiski za podajo pozitivnega mnenja k predlogu Odloka o 3. SD OPN Mestne občine Slovenj Gradec, s katerim želi občina umestiti neko obvoznico. V teh dneh zato, ker domnevam, da občina izsiljuje pozitivno mnenje tudi z grožnjo izgube evropskega denarja za ta projekt. Gre za milijon evrov, kar je nepomemben znesek glede na škodo, ki bi jo povzročila nespametna umestitev obvoznice. Na ministrstvu imate o zadevi obsežen dosje. Na kratko pa naj povzamem:

1. Trasa načrtovane obvoznice poteka po največjem zaokroženem območju kakovostnih kmetijskih zemljišč v občini, ki so uvrščena med strateško pomembna kmetijska zemljišča za pridelavo hrane v RS. Trasa neposredno in posredno (fragmentacija in bodoča pozidava ob obvoznici ter širitev naselja od mesta do obvoznice) trajno uniči sto hektarjev obdelovalnih površin.

2. Obstaja alternativna trasa obvoznice, ki poteka zunaj območja najboljših zemljišč in hkrati omogoča ustrezno prometno in razvojno funkcijo (širitev naselja).

3. Za gradnjo dodatne obvoznice (mesto že ima vzhodno obvoznico in načrtovano štiripasovno hitro cesto kot dodatno vzhodno obvoznico) ni izkustvenih razlogov kot tudi ne prepričljivih in verodostojnih prometnih podatkov. Prometna študija, ki je bila predložena kot strokovna podlaga SD OPN 3, nepravilno ocenjuje bodoči prometni tok, ki bi napajal obvoznico s tranzitom iz Mežiške doline. Izdelovalec študije je namreč v izdelanih projekcijah prometnih tokov v planski dobi zavestno prezrl odločilne učinke hitre ceste na tretjem in četrtem odseku tretje razvojne osi glede razbremenitev državnih cest. Avtor prometne študije je povedal, da so hitro cesto izpustili iz prometnega modela, ker je tako naročila občina. Južna obvoznica Slovenj Gradca po izgradnji hitre ceste ne bi imela funkcije obvoda medkrajevnega prometa na jugozahodu mesta, saj bi ta zaradi drastičnega zmanjšanja prometa na cesti Slovenj Gradec–Kotlje–Ravne (za dobrih 40 odstotkov) in preusmeritve na hitro cesto postal zanemarljiv. Prirejena prometna študija je zavedla nosilce urejanja prostora, da so podali pozitiva mnenja k osnutku SD OPN 3 oziroma pogojno pozitivno mnenje, ki ga je izdalo vaše ministrstvo.

4. Za južno obvoznico se uporablja izraz navezovalna cesta na tretjo razvojno os, kar je bilo izmišljeno za potrebe izpolnjevanja pogojev za koriščenje evropskih sredstev. Sicer ta izraz ničesar ne pomeni. V Slovenj Gradcu nimamo kaj navezovati, saj gre tretja razvojna os skoraj skozi mesto.

Spoštovani državni sekretar, že samo navedena dejstva so dovolj za to, da MKGP odreagira na predlog SD OPN 3 Mestne občine Slovenj Gradec z jasnim in nedvomnim ne. Le tako se bomo prepričali, da so bile vaše besede v nagovoru oračem izrečene iskreno.

 

Andrej Čas,

Golavabuka, Šmartno pri Slovenj Gradcu

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta