Mednarodni festival mlade literature Urška 2024 se je začel v Slovenj Gradcu

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
04.10.2024 16:00

Dogodek, ki je posvečen mladim literatom iz Slovenije in zamejstva, je odprl vrata ustvarjalcem, starim od 15 do 30 let. Izbranih je pet finalistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na otvoritveni predstavitvi se je predstavila tudi lanskoletna zmagovalka festivala, znana kot Uršljanka - Katarina Gomboc Čeh.
Foto: Robert Balen

V Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu so s predstavitvijo avtoric in njihovih knjižnih del uradno začel Mednarodni festival mlade literature Urška 2024. Dogodek, ki je posvečen mladim literatom iz Slovenije in zamejstva, je odprl vrata ustvarjalcem, starim od 15 do 30 let. Na otvoritveni prireditvi so se predstavile lanskoletne zmagovalke festivala, znane kot Uršljanke - Katarina Gomboc Čeh s svojim romanom Nihče nikogar ne spozna, Nina Medved s pesniško zbirko Rodna doba in Selma Skenderović z romanom In če vsi pozabijo. Občinstvo so med drugim sestavljali dijaki Gimnazije Slovenj Gradec, s katerimi so avtorice delile svoja razmišljanja o pisanju in literarni poti. Festival bo trajal do četrtka, 17. oktobra, in bo poleg Slovenj Gradca potekal tudi v drugih mestih. Osrednji cilj festivala je spodbuditi in podpreti mlade literarne talente, ki se na različnih prizoriščih predstavljajo s svojo avtorsko ustvarjalnostjo.

Letošnjega literarnega natečaja Urška se je udeležilo več kot 70 mladih avtorjev, ki so se od marca do aprila predstavljali na šestih regijskih srečanjih po Sloveniji. Ta so potekala v Novem mestu, Trbovljah, Kopru, Škofji Loki, Šoštanju in Lenartu. Uveljavljene slovenske literarne ustvarjalke, kot so Nina Dragičević, Barbara Korun, Ana Porenta, Stanka Hrastelj, Petra Kolmančič in Ivo Stropnik, so izmed prijavljenih izbrale 18 nominirancev, ki so se v juniju predstavili na Slovenskih dnevih knjige v Ljubljani. Državna selektorica Katja Gorečan, pesnica, pisateljica in dramaturginja, ki je bila letos nominirana tudi za prestižno literarno nagrado kresnik, je izbrala pet finalistov za letošnji festival. Finalisti so: Ema Medved, Noemi Čop, Eva Šubic, Tilen Lajevc in Aiko Zakrajšek. Njihova besedila so bila že predstavljena na Dnevih poezije in vina na Ptuju konec avgusta.

Zaključna prireditev festivala bo potekala v petek, 11. oktobra, ob 19. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Na tem dogodku bo razglašen zmagovalec oziroma zmagovalka, ki bo za nagrado prejel izdajo svojega knjižnega prvenca in gostovanje na mednarodnih literarnih festivalih v Pragi ter drugih evropskih mestih. Poleg tega bo podeljena tudi nagrada za najboljšo protestno pesem Mentorjev feferon 2024. Festival Urška tako znova prinaša priložnost za mlade literarne ustvarjalce, da se izkažejo s svojimi deli in stopijo na pot mednarodnega uspeha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta