Kakšno je stanje v poslovni coni Otiški Vrh? Najprej voda, zdaj je vse v mulju

Jasmina Detela Jasmina Detela
11.08.2023 07:00

Iz podjetij, zlasti logistično-transportnih, na območju obrtne cone Otiški Vrh, prizadetih v poplavah, poročajo o ogromni škodi. Ponekod v halah še vedno polno mulja. Tudi na Prevaljah pravo razdejanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brina Kerič

Po katastrofalnih poplavah smo se pogovarjali z nekaterimi koroškimi podjetniki, ki so utrpeli ogromno škodo. Pod vodo je bila tudi obrtna cona Otiški Vrh, kjer je med drugim mnogo avtoprevozniških in logističnih podjetij, med njimi tudi Avto Kočevje in Intereuropa. Iz podjetij poročajo o gmotni škodi, ki jo po večini še ocenjujejo, bo pa zelo visoka. Večinoma proizvodnja oziroma transport še stoji, kupce in partnerje obveščajo o izrednih razmerah. Nekatere je zaradi prevelikega izpada in škode strah za preživetje podjetij.

Za pomoč pri čiščenju so aktivirali vse sile znotraj podjetja

V dravograjski izpostavi Intereurope je bilo skladišče v celoti popravljeno. Škoda še ni dokončno ocenjena, bo pa precejšnja, saj vključuje tako blago strank kot osnovna sredstva podjetja (viličarje in drugo skladiščno-delovno opremo). "Razpolagamo z 18.600 kvadratnimi metri pokritih površin. V njih je bilo 50 centimetrov vode, na dvorišču pa meter in pol. Vsi kamioni so bili poplavljeni. V skladiščih je roba strank. Tista, ki je bila po tleh, je v celoti premočena, blago, ki je bilo na višjih nivojih, pa na srečo ni poškodovano. Za pomoč pri čiščenju smo aktivirali vse sile znotraj podjetja, pomagajo tudi nekatere naše stranke. Okoli 140 ljudi dnevno sodeluje pri čiščenju skladišč. Odstranjujejo mulj, čistijo prostore, sortirajo blago ... Dobrodošli so bili vojaki, gasilci in prostovoljci, prišli so skavti. Naš plan je, da do prihodnje srede zaključimo čiščenje in začnemo ponovno sprejemati robo strank," je povedal vodja dravograjske izpostave Zdravko Flis. Pogovarjali smo se tudi s Francem Kadišem, direktorjem logistične družbe Avto Kočevje, ki zaposluje preko 50 ljudi, prostore imajo nasproti Intereurope. "Še vedno smo daleč od končne sanacije, na zunanji strani smo mulj odstranili, zdaj se počasi prebijamo do skladišč. Skladiščnih površin imamo dobrih 16 tisoč kvadratnih metrov, vse je poplavilo. V njih je bila oprema podjetij (Gorenja, Taba in drugih družb), opremo shranjujejo pri nas. Uničena je vsaj polovica robe, če ne še več. Do vse sploh še ne moremo dostopati, saj je v halah še vedno polno mulja. Na lokaciji je bilo tudi pet kamionov, ki jih je prav tako zalilo," razlaga Kadiš, ki še ne more oceniti, kdaj bodo začeli znova normalno poslovati. Do meter vode je bilo tudi v poslovnih prostorih projektivne družbe Fima. "Dva avta sta uničena in dva stroja, ki smo ju skladiščili, dve toplotni črpalki in oprema. Gasilci so nam pomagali, tako da so prostori očiščeni. Elektriko imamo, urejamo še internet," je povedal Leon Pokeržnik.

Brina Kerič

Vse je zalilo 

Veliko škodo je utrpelo tudi transportno-logistično podjetje Trans-fer v lasti Grega Ferka. "Stanje je hudo, vsi kamioni in kombiji, skupno enajst vozil, je bilo na parkirišču pri Intereuropi, saj smo imeli prejšnji teden kolektivni dopust. Vse je zalilo. Prav tako tudi naš poslovni prostor in delavnico. V ponedeljek bi morali začeti prevažati v tujino, saj smo mednarodna špedicija, vendar do nadaljnjega stojimo. Delujoč je le en tovornjak, ki je bil med poplavami na servisu v Ljubljani. Prepuščeni smo sami sebi, poskušamo rešiti tovornjake (zamenjujemo olje, filtre, pregledujemo elektroniko). Hvaležni smo podjetju Skrube transport, da so nam odstopili svojo delavnico. Upamo, da bomo lahko čim več vozil čim prej usposobili. V torek je bil pri nas zavarovalni agent, opravili smo prijavo škode, točnih navodil, kaj lahko naredimo glede popravila vozil, pa nam ni podal. Je pa nam to ključno za posel. Vedeti moram, ali lahko naročimo nove dele za vozila, ali bo to krila zavarovalnica, ali jih bomo morali plačati iz lastnega žepa," razlaga podjetnik, ki se mu mudi čim prej ponovno vzpostaviti posel. "V nasprotnem primeru bomo izgubili stranke in posledično podjetje s 14 zaposlenimi, ki smo jim podaljšali kolektivni dopust. Škoda bo zagotovo presegla 50 tisoč evrov. Pričakujemo vsaj kak ugoden kredit ali odlog plačila davka, subvencije. Dobrodošlo bi bilo tudi, če bi država krila čakanje na delo za zaposlene," še doda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta