Kaj bo z zaposlenimi po zaprtju Lekovega obrata na Prevaljah?

Jasmina Detela Jasmina Detela
12.10.2022 07:59
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lekova nova hala, v kateri bo TAB Mežica sestavljal litij-ionske celice.
Petra Lesjak Tušek

Znano je, da farmacevtsko podjetje Lek, ki je del Novartisa, znova podaljšuje proizvodnjo antibiotikov na Prevaljah. Nazadnje so sporočili, da proizvodnjo zaključujejo letos jeseni, zdaj v skladu s strateško usmeritvijo in zaradi svetovnega obsega povpraševanja še naprej prilagajajo svojo prisotnost na Prevaljah. Proizvodnjo so podaljšali za dobro leto, do konca leta 2023. Po tej informaciji smo povprašali, kaj to pomeni in kako se soočajo z energetsko krizo.

Ostane laboratorij

Kot so pojasnili, je Novartis na poti preoblikovanja v vodilno globalno farmacevtsko družbo, ki jo poganjajo napredne platforme zdravljenja in podatkovna znanost. V skladu s tem Novartisove Operacije nenehno spreminjajo svojo proizvodno mrežo in način delovanja, da bi prilagodile zmogljivosti in sposobnosti spreminjajočim se zahtevam ​portfelja izdelkov. Zato tudi podaljšujejo proizvodnjo na Prevaljah do konca prihodnjega leta. "To nam bo pomagalo zadovoljiti povpraševanje po novih količinah na trgu in bolnikom zagotoviti potrebna zdravila ter dodatno podpreti lokacijo Kundl v Avstriji v odločilnem obdobju izvedbe načrta za povečanje proizvodnje," so sporočili iz Leka.

Ob tem se preoblikovanje lokacije Prevalje nadaljuje. Kot je že znano, načrtujejo, da bo lokacija na Prevaljah iz proizvodne dejavnosti prešla v del Globalnega operativnega centra (GOC), ki ga je Novartis vzpostavil v Sloveniji. Na lokaciji Prevalje je bilo konec julija zaposlenih več kot 200 sodelavcev, od tega okoli 140 v Antiinfektivih in več kot 60 v drugih funkcijah, tudi v GOC. Po zaprtju tovarne konec prihodnjega leta bo ostal delujoč analitski laboratorij, so pojasnili v Leku.

Zmogljivost laboratorija bo po zaprtju lokacije Prevalje prilagojena, da se zagotovijo potrebne analize stabilnosti in zadržanih vzorcev za izdelke. Na Prevaljah sicer proizvedejo 26 milijonov pakiranj širokospektralnega antibiotika Amoksiklav letno. In kaj bo z zaposlenimi na prevaljski lokaciji? "Tako kot do zdaj bomo še naprej iskali rešitve za sodelavce in jih obveščali o priložnostih znotraj družbe Novartis. Glede na podaljšanje proizvodnje do konca leta 2023 in oddelitev Sandoza v drugi polovici leta 2023 v tem trenutku bolj podrobnih informacij ne moremo podati."

Vprašali smo jih še, kako se energetska kriza odraža pri njihovem poslovanju in ali bo to vplivalo na ceno zdravil. "Novartis v Sloveniji je del mednarodne korporacije, ki gospodarska in geopolitična tveganja redno spremlja s ciljem zagotavljati nemoteno proizvodnjo zdravil za bolnike po vsem svetu. Podrobno ukrepov za obvladovanje tveganj ne razkrivamo, so pa naše aktivnosti usmerjene v čim bolj stabilno in nemoteno opravljanje našega poslanstva. Glede na to, da smo prisotni v številnih državah po svetu in na različnih kontinentih, lahko z rešitvami in ukrepi znotraj skupine Novartis blažimo in uravnavamo tveganja, ki zadevajo naše delovanje," so zapisali.

Proizvodnjo na Prevaljah bo Lek zaprl, laboratorij bo deloval naprej.
Jasmina Detela

In še, da je farmacevtska industrija relativno robustna, obenem pa imajo kot del velike skupine Novartis mehanizme, ki delujejo kot dodatni blažilniki razmer v zunanjem okolju. "Trenutno smo priča precejšnjemu inflacijskemu pritisku, a zagotovo se to ne bo prelilo v končno ceno zdravil. Farmacevtska industrija je specifična veja, kjer se (višji) stroški poslovanja ne prelivajo neposredno v (višje) stroške naših izdelkov," so okoliščine glede podražitve energentov opisali v Leku.

Ločitev od Novartisa

Kaj, če kaj, pa pomeni za prevaljsko lokacijo ločitev Sandoza od Novratisa? Ta je konec avgusta objavil, da namerava v drugi polovici prihodnjega leta svojo divizijo za generična in podobna biološka zdravila oddeliti v novo samostojno družbo, ki bo kotirala na borzi. Iz Leka so nam sporočili, da je cilj oddelitve povečati vrednost za delničarje, in sicer z oblikovanjem vodilne evropske generične družbe in vodilnega svetovnega proizvajalca podobnih bioloških zdravil.

Tako za Inovativna zdravila kot za Sandoz bi oddelitev omogočila boljšo osredotočenost in možnost izvajanja neodvisnih strategij rasti. "Nadaljnje podrobnosti o nameravani oddelitvi Sandoza, tudi vplivu tega na poslovanje Novartisa v Sloveniji, bodo na voljo pozneje," so zapisali v Leku.

Spomnimo, da je farmacevtsko podjetje Lek na Prevaljah zgradilo novo proizvodno halo za potrebe širitve proizvodnje antibiotika. Dve leti po začetku gradnje (leta 2019) so sporočili, da bodo na Prevaljah v dveh letih zaključili proizvodnjo antibiotikov - da se bo ta selila v Avstrijo, lokacija na Prevaljah pa dobila novo vlogo. Novozgrajeno stavbo so prodali Tovarni akumulatorskih baterij - TAB Mežica, v njej bodo po spremenjenih načrtih sestavljali litij-ionske celice, prvotni načrti glede proizvodnje v povezavi s kitajskim partnerjem so se namreč spremenili.

Tab aktivnosti na tem področju nadaljuje tako, da trenutno še vedno kupuje litij-ionske celice v Aziji, v Žerjavu pa 15 delavcev sestavlja module in komplete, v katere pa je vključeno domače znanje. Do konca letošnjega leta bodo sestavljanje preselili v prevaljsko halo, kjer naj bi v prihodnjem letu zaživela tudi avtomatizirana linija, število zaposlenih pa bodo povečevali. Zaposlili bodo predvsem žensko delovno silo, tudi iz Leka.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?