(FOTO IN VIDEO) Tudi v Slovenj Gradcu poplave, grozijo plazovi, odneslo je več cest in mostov, evakuirali so več družin

Jasmina Detela Jasmina Detela
05.08.2023 17:21

Stanje je zelo zaskrbljujoče, pravi slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki je že drugi dan na terenu. Po neuradnih informacijah je bilo evakuiranih več kot 40 oseb. Največ z območja Pameč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reka Mislinja je spodjedla cesto pri Nierosu Metalu v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela

Tudi na območju Slovenj Gradca so izredne razmere. Poročajo o poplavah na območju skorajda celotne občine, mnoge kleti in prva nadstropja stanovanjskih hiš ter poslovnih objektov je zalila voda, veliko grožnjo predstavljajo plazovi, tudi v Pamečah, kjer so danes izselili stanovalce desetih hiš, še vsaj enkrat toliko so jih evakuirali še iz drugih predelov občine. Slovenjgraški župan Tilen Klugler je že drugi dan na terenu. Pravi, da je stanje zelo zaskrbljujoče.

V Pamečah več stanovanjskih hiš ogroža plaz 
Jasmina Detela

"Ogroženih je veliko stanovanjskih objektov, sprožilo se je veliko plazov. Zaradi grozečega plazu smo danes evakuirati kar deset stanovanjskih objektov z območja Pameč. Prav toliko smo jih s tega območja evakuirali že včeraj, ljudi smo reševali tudi na območju Ozar, Sel... Večina si je našla prenočišče pri sorodnikih, nekatere smo nastanili v Mladinsko kulturnem centru (MKC)," razlaga župan. Poleg tega je odtrganih in poškodovanih veliko lokalnih cest. "Precej zaselkov in kmetij je brez elektrike, pitne vode in brez dostopa. Prevozna je le še cesta do Mislinje, proti Dravogradu in Ravnam na Koroškem pa državna cesta ni več prevozna. V Turiški vasi grozi, da bo odtrgalo glavni vod kanalizacije. Pod vodo je celotno Podgorje in Šmartno, kjer je skorajda v vseh kleteh voda oziroma podtalnica, v stanovanjskih blokih na S8 je zalito kleti… Škoda bo ogromna, večmilijonska," ocenjuje Klugler.

Plazovi ogrožajo stanovanjske hiše 
Jasmina Detela
Narasle reke in potoki v okolici Slovenj Gradca
Jasmina Detela

Na terenu je okoli 300 gasilcev, pripadnikov civilne zaščite in prostovoljcev. Na pomoč so jim priskočili tudi gasilci iz Pomurja in Dolenjske. V dveh dneh so gasilke in gasilci Mislinjske doline s pomočjo kolegov iz Dolenjske in Prekmurja opravili več kot 455 intervencij. Reševali so objekte, ceste, povezave in navsezadnje in človeška življenja. Po neuradnih informacijah je bilo doslej evakuiranih več kot 40 oseb. Največ z območja Pameč. Gasilke in gasilci bodo zdaj lahko na pomoč priskočili Mežiški dolini, še vedno pa bodo v primeru težav na voljo občankam in občanom slovenjgraške občine. Pozivajo jih naj kljub boljšim vremenskim razmeram ne hodijo od doma.

V Otiškem Vrhu je zalilo poslovne objekte 
Jasmina Detela
Mostu čez reko Mežo pri Korošici že pred poplavami ni bilo, saj so ga zaradi novogradnje odstranili 
Jasmina Detela
Potok je odnesel most v Bukovski vasi 
Jasmina Detela

Večina družin, ki so bile evakuiranih, so začasno namestitev poiskale pri znancih in sorodnikih, nekateri pa v MKC. Med njimi je družina Hosnar Šepul z Gmajne. "Že pred štirinajstimi dnevi smo utrpeli poplave. Potem smo sforsirali, da so nam naredili novo škarpo. V noči na petek, ko je ponovno prišla velika voda, pa je je odneslo. Vso noč smo stražili vodo, za hišo je zdrsnil plaz. V spodnji etaži hiše je bila poplava. V petek je prišel do nas slovenjgraški župan in nam rekel, da ne priporoča, da ostanemo v hiši. Da ni varno. Gasilci so nas odpeljali v hostl, kjer so nas zelo lepo sprejeli. Res smo zelo zadovoljni. Tudi psihično je boljše tako. Doma imamo živali (bike, svinje), zato so gasilci moža danes dopoldan pospremili do hiše, da jih je šel pogledati in nahraniti. Želimo si, da bi šli čim prej nazaj domov, upam, da vsaj v nedeljo," je povedala Marija Hosnar.

Družino Šepul - Hosnar z Gmajne so evakuirali 
Osebni Arhiv
Družino Šepul - Hosnar z Gmajne so evakuirali 
Osebni Arhiv
Družino Šepul - Hosnar z Gmajne so evakuirali
Osebni Arhiv

S slovenjgraške bolnišnice sporočajo, da so tudi njihove zdravstvene ekipe močno okrnjene. Zagotavljajo lahko le nujno oskrbo že hospitaliziranih bolnikov in drugih nujnih stanj pri napotenih. Redno naročene na ambulantne preglede in posege prosijo, da do umiritve razmer ne prihajajo v bolnišnico. Prebivalcem Dravograda oziroma Dravske doline, ki zaradi porušenega mostu pri Šentjanžu pri Dravogradu nimajo dostopa do koroške bolnišnice, nujno zdravstveno oskrbo zagotavljajo v kliniki v Celovcu.

Cesta Dravograd-Slovenj Gradec ni prevozna
Jasmina Detela
Cesta Dravograd-Slovenj Gradec ni prevozna
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta