(FOTO in VIDEO) Inovativni Korošci: Pergerjev medeni sladoled, ki ga pripravi robot

Jasmina Detela
26.05.2023 04:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lucian in Boštjan Perger pri novi pridobitvi 
Jasmina Detela

Kaj imajo skupnega robot, medenjak in mleko, je vprašanje, ki ga v teh dneh pogosto slišimo v Slovenj Gradcu. Odgovor je enostaven - točen medeni sladoled, ki je najnovejša pridobitev mesta. Družina Perger, ki že deveto generacijo piše uspešno zgodbo medičarstva in lectarstva, je s prepletom tradicije in inovativnosti nadgradila posel. Skupaj s tujim poslovnim partnerjem so izdelali sladolednega robota, ki ponuja dva okusa točenega sladoleda, vanilijevega in čokoladnega, nudi pa tudi štiri posipe. Postavili so ga v Pergerjevi hiši na Glavnem trgu in je prvi ali vsaj med prvimi tovrstnimi v Sloveniji in tudi širše v tujini. Sladoled izdela in servira ter seveda po želji dekorira poletno osvežitev s posipom kar pred očmi gostov. Plačate ga na avtomatu za izdajo denarja, ki je del robota. "To je svetovna novost," je prepričan Lucian Perger, najmlajši predstavnik že devete generacije družine Perger.

45 sekund za sladoled

Inovativnost je v podjetju Perger že stalnica. Neprestano iščejo načine, kako dediščino predstaviti inovativno, drugače. Lucian se je skupaj z očetom Hrabroslavom spomnil, da bi lahko ponujali sladoled. A ne klasičnega na kepice, temveč točenega medenega, ki ga pripravi robot. Dobro leto je trajalo, da so skupaj s tujimi partnerji izdelali prototip sladolednega robota, ki že stoji na slovenjgraškem Glavnem trgu, pri Pergerjevi hiši. "Robotizirani stroji so v svetu v porastu, avtomatizirano je že skorajda vse, kar je mogoče. Pa sem rekel, zakaj ne tudi aparat za sladoled. Najbolj fascinantno je bilo, da sem bil zraven, ko je nastajal, dodajal svoje ideje, predloge," razlaga Lucian.

Dekleti sta si v Slovenj Gradcu pri Pergerjevih že med prvimi privoščili sladoled, ki ga ponudi robot. 
Jasmina Detela

Robot je zanimivega videza, ima neke vrste okno, ki omogoča, da kupec vidi, kako robot vzame lonček, vanj dozira sladoled, mu doda želene dodatke in ga nato servira. Njegova prednost je, da za izdelavo in pripravo sladoleda ne potrebuje asistence. Kupcu ni potrebno narediti nič drugega kot vstaviti denar, pritisniti nekaj gumbov in počakati na hladno osvežitev. 45 sekund traja, da robot pripravi sladoled, v eni uri jih potemtakem lahko pripravi okoli 80. Trenutno sta na voljo dva okusa, čokolada in vanilija, po želji lahko dobite štiri dodatke oziroma posipe: drobljene bio medenjake, drobljene lešnike, mangov preliv in preliv iz gozdnih sadežev. In od kod ideja zanje? Vsaj eden mora biti povezan z našo dediščino, pove Lucian, zato medenjaki. "Pripravljam jih ročno. Ko testo razvaljam večkrat, povsod ni enake debeline, nekateri medenjaki so tudi nepravilne oblike. So dobri za pojesti, a neprimerni za prodajo. Odločili smo se, da jih ne zavržemo, temveč jih shranimo, da se strdijo in potem s posebno napravo zmeljemo," postopek za pripravo enega od posipov opiše njegov starejši brat Boštjan, ki je skupaj s sestro Ines zadolžen za proizvodni del. "To je krožno gospodarstvo, da nič ne vržemo proč. Razmišljamo še v smeri, da bi iz ostankov v prihodnje naredili še en nov produkt - medene drobtine," prida Lucian.

Malo sladkorja in veliko medu

Izdelali so tudi aplikacijo, da preko SMS-a aparat sam javi na mobilni telefon podatke glede prodanih količin in katerih surovin bo zmanjkalo oziroma koliko sladoleda je še 'v rezervi', da vedo, kdaj je potrebno iti aparat dopolniti. V načrtu imajo, da jih sčasoma postavijo tudi v nekaterih drugih slovenskih krajih in v tujini. Pogovori za slovenski medeni sladoled v Združenih Arabskih Emiratih so že stekli.

Dekleti sta si v Slovenj Gradcu pri Pergerjevih že med prvimi privoščili sladoled, ki ga ponudi robot. 
Jasmina Detela

Da pa ne pozabimo najbolj bistvenega - sladoleda. Recept oziroma mešanico za ta dva okusa so razvili sami. Tak način priprave sladoleda je priznan, večinoma ga uporabljajo vse slaščičarne. Dodajo ji mleko, malenkost sladkorja in ekološki med, z njim so, kot je znano, sladkani tudi njihovi drugi izdelki, kot so poleg medenjakov še bonboni, lizike, turški med ... In kaj je najpomembnejše za dober sladoled? "Na prvem mestu so kvalitetne sestavine in pravo razmerje med njimi, kar omogoča, da ne teče preveč in je ravno prav kremast," razloži Boštjan in prizna, da so nekaj časa iskali pravilno razmerje.

Mladi z veseljem okušajo medeni sladoled, pravijo, da je odličnega okusa. 
Jasmina Detela

Sladoledni robot zaenkrat še nima imena, zato bodo na njihovi facebook strani razpisali natečaj za najbolj izvirno ime. Ni pa to prvi robot, ki ga imajo Pergerjevi. O digitalizaciji razmišljajo že več let. "V sodelovanju s partnerji razvijamo 3D tiskalnik, ki bo natisnil medenjak. Razvili smo že prototip, poimenovali smo ga Edi, a zaenkrat se ustavlja pri barvilih. Uporabljamo naravne komponente, tu pa prihaja do težav, saj se občasno 'zamaši'," pojasnjuje Lucian. Razmišljajo tudi o robotu, ki bi jim pomagal prodajati na novoletnih sejmih. "Z njim ne bi nadomestili ljudi, saj je človeški stik zelo pomemben, želimo le, da je v gneči naš pomočnik," sklene Lucian.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta